Skip to content Skip to footer
Panel: mocna rzecz
Kolejna partia nowości na polskim rynku alkoholi mocnych. Informacje o metodyce oceniania win i alkoholi mocnych znajdziecie tutaj. 8,3Paul John Single Malt Christmas Edition 2024 John Distilleries importer: M&P cena: 360 zł (0,7 l) Indyjska destylarnia z Goa obsypana już deszczem nagród i medali. Beczki ze świeżego dębu oraz po whisky finiszowanej w beczkach po karaibskim rumie.…
Panel bourbon: mały może więcej?
Stany oszalały na punkcie kraftowej whiskey! Destylarni rzemieślniczych działa tam już ponad 2,3 tys., wykroiły one dla siebie 13–15% krajowego rynku whiskey pod względem przychodów, a ich wkład w krajową gospodarkę w roku 2022 to 7 mld dolarów. Dowiedziałem się tego od Lowella Eddiego Smitha, współzałożyciela i współwłaściciela spółek Kentucky Exports i Bourbon Kings. Lowell stworzył je wraz ze swym…
Dwie dekady Sideways
jak film, który zmienił świat wina wciąż inspiruje Bezdroża wpłynęły na gusta konsumentów, odmieniły losy pinot noir i merlota, a także rozsławiły winiarski region Santa Ynez na całym świecie. Ale na tym ich fenomen się nie kończy: film wciąż porusza serca miłośników wina i daje nam aktualne życiowe lekcje. (c) Fox Searchlight Pictures, Michael London Productions, Sideways Produtions…
Panel: Trento z Trentino, czyli szlachetne musowanie po włosku
Przyznajemy zgodnie – to był dobry panel. Wina musujące z północy Włoch są z reguły „bezpiecznym zakładem”, a w tym przypadku trafiła do nas bardzo konkretna paczka czternastu etykiet pochodzących od najbardziej liczących się graczy w apelacji Trento DOC – obejmującej wyłącznie wina musujące, wytwarzane tylko w regionie Trentino metodą tradycyjną. Abstrahując już od nazw…
Alentejo: skrywany skarb Portugalii
Kiedy otrzymałem zaproszenie na wyjazd prasowy do Alentejo – tego chyba najmniej znanego turystycznie regionu Portugalii – pomyślałem, że jak tam się nie daj Bóg zgubię, to już po mnie. To kilometry bezdroży rozciągające się na jednej trzeciej powierzchni tego kraju poprzecinane winnicami, gajami oliwnymi i lasami korkowymi. Poeta portugalski Fernando Pessoa napisał kiedyś o tym miejscu…
Panel: peniny, czyli musowanie po słoweńsku
Pierwszy raz na łamach naszego magazynu spotykamy się z musującymi winami ze Słowenii. Wina spokojne – mamy wrażenie – zdążyliśmy nie tak dawno omówić z niezłym rozmachem, teraz przyszła kolej na kilkanaście butelek tamtejszych musiaków. Prezentowane wina – poza dwoma przypadkami, które zaznaczyliśmy – powstały metodą klasyczną, co oczywiście miało niewątpliwy wpływ na ich jakość.…
Panel: prosecco – w poszukiwaniu ideału
Prosecco to od kilku dobrych lat jedno z tych haseł, które wydają się najbardziej elektryzować szeroką winiarską publiczność w naszym kraju – obok oczywiście „win polskich”, „win pomarańczowych” czy „pét-natów”. Prosecco (wymowa: proseKKo – i tylko tak!) to często pierwszy wybór podczas wizyt w wine barach, niezrównany aperitif i wypróbowany towarzysz (zwykle damskich) nasiadówek. Popularność tego trunku rośnie rzecz jasna…
Kartoteka szczepu: sémillon/semillon
Sémillon przed XIX wiekiem był jedną z najczęściej uprawianych odmian, dziś jest znany głównie ze słodkich win z apelacji Sauternes czy jako część wytrawnej mieszanki bordeaux blanc. To bardzo plastyczny szczep. Potrafi dostosować się do różnych klimatów, jest łatwy w uprawie i pokazuje bardzo różne charakterystyki w zależności od metod produkcji. Ma duży potencjał starzenia – dotyczy to…
Słodkie? Nie, dziękuję, piję tylko wytrawne!
Niektórzy z winomaniaków reagują wręcz alergicznie na jakikolwiek ślad cukru w winie. Jego rola jest mocno niedoceniana. Tymczasem cukier resztkowy występuje nawet w winie wytrawnym, w znaczący sposób wpływając na jego profil, balans i jakość. Poza tym, co może wydawać się szokujące, nie istnieje wino w 100% pozbawione cukrów. To jak, przyjrzymy się tej słodyczy? Winorośl, podobnie jak każda inna roślina, przeprowadza proces…
Tam, gdzie wieje chłodem
czyli świat w kształcie bąbla Ich różnorodność jest imponująca. Od klasycznych, produkowanych metodą tradycyjną w Szampanii, aż po te z antypodów, na przykład Tasmanii – musujące wina cieszą się popularnością na każdym kontynencie. Ich kluczową cechą jest pochodzenie z chłodniejszych regionów uprawy winorośli lub obszarów o naturalnych czynnikach chłodzących, takich jak jeziora, rzeki czy pasma górskie. Historia win…
Zapisz się na newsletter TRYBUSZONA

Copyright © 2025. Wszystkie prawa zastrzeżone. Wydawnictwo Explanator