Art, Wine and Cuisine w Da Vinci Podzamcze
Udostępnij artykuł
Restauracja Da Vinci zaprasza na wyjątkową, nietuzinkową kolację kryminalną z dreszczykiem – Morderstwo w Palazzo Da Vinci w reżyserii Andrzeja Pieczyńskiego. Sztuka teatralna rozgrywa się w czasie wytwornej kolacji z wine pairingiem. Już 19 października 2024 w jej trakcie goście restauracji przeniosą się w intrygujący świat włoskiej arystokracji.
To będzie uczta nie tylko dla ciała, ale i duszy, i na pewno na długo pozostanie w pamięci. Prezentuje ona mroczną intrygę w Palazzo Da Vinci. Contessa Margheritta della Tovere podejmuje gości wykwintną kolacją, urządzoną z okazji szczęśliwego powrotu do domu jej zaginionej córki. Radość z odzyskania dziecka jest wielka, zwłaszcza że fakt ten powoduje odmrożenie gigantycznej fortuny rodu. Uroczysty wieczór komplikuje jednak uknuta intryga – wśród zaproszonych gości kryje się morderca, chcący wejść w posiadanie ogromnych pieniędzy rodu Tovere. Plan jest zbrodniczy, a jego ofiarą pada przypadkowa osoba. Przypadkowa, ale czy niewinna? Splot wydarzeń i prowadzone śledztwo ujawniają, że – jak się okazuje – każdy z gości może mieć ukryte powody popełnienia przestępstwa. O tym, kto ostatecznie jest winny, dowiecie się Państwo podczas pełnej zagadek i humoru, kryminalnej kolacji z kobrą w tle. Na scenie restauracji Da Vinci wystąpią wspaniali aktorzy oraz sam reżyser Andrzej Pieczyński, przy fortepianie zasiądzie niezwykle utalentowany Wojciech Lisowicz. Kamerdyner z dumą zaprezentuje menu i jednocześnie wprowadzi gości w tajniki sztuki degustacji win. Nadwornym kucharzem tego wieczoru będzie Sebastian Strójwąs. W jego wykonaniu dania zamienią się w arcydzieła sztuki, które pozostaną na długo w pamięci.
Wina do kolacji, tym razem ze słonecznej Italii i nawiązujące do Leonarda da Vinci. Na pewno niezbyt wiele osób słyszało o Metodo Leonardo i o tym, że da Vinci był doskonałym znawcą wina. Co to oznacza, dowiecie się już podczas kolacji 19 października 2024 r. Kto nie próbował win z Cantine Leonardo da Vinci, będzie miał okazję.
Czy kiedykolwiek wyobrażaliście sobie widowisko teatralne w restauracji, podczas kolacji? Szczegółowe informacje dotyczące wydarzenia znajdziecie na stronie:
www.davinci.travel.pl
Menu kolacji
Przystawka
Insalata di Polpo – sałatka z ośmiornicy, podana z kremowymi ziemniakami, aromatycznymi oliwkami, chrupiącą czerwoną cebulą i wyrazistą oliwą extra virgine; kieliszek białego wina.
Zupa
Zuppa di Cipolle – klasyczna włoska zupa cebulowa. Przygotowana z karmelizowanej cebuli, bulionu mięsnego i białego wina. Serwowana z chrupiącymi grzankami i posypana parmezanem rozgrzeje i zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Danie główne
Abbacchio alla Romana – pieczona jagnięcina po rzymsku – marynowana z czosnkiem, rozmarynem i anchois, podana z chrupiącymi ziemniakami. To klasyczne danie kuchni włoskiej, pełne intensywnych smaków, z pewnością na długo pozostanie w pamięci.
Deser
Zabajone z prosecco serwowane z sezonowymi owocami, które dodadzą odrobinę kwasowości i świeżości.