Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Branża winiarska: zdecydowane “nie” dla szkła w systemie kaucyjnym

Chyba jeszcze nigdy przedsiębiorcy z branży winiarskiej, spirytusowej oraz producenci soków, w których działalność wpisany jest obrót towarami w jednorazowych opakowaniach szklanych, nie mówili tak zgodnym głosem. Chodzi  zdecydowane „nie” dla rozszerzenia systemu kaucyjnego i objęcia nim butelek szklanych jednorazowych o pojemności do 1,5 litra. Protestują także handlowcy oraz firmy produkujące i przetwarzające szkło. Choć…

Czytaj więcej

Henkell Freixenet Polska: Strefa Mionetto Prosecco na 762. Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku

Choć wina musujące pijemy już przez cały rok, to wakacje są dla nich czasem szczególnym. A ci, którzy są miłośnikami prosecco, swe kroki powinni skierować do Gdańska. Na jednym z największych jarmarków w Europie – Jarmarku św. Dominika w Gdańsku– swoją specjalną strefę ma Mionetto Prosecco. Do połowy sierpnia na placu Ołowianka można skosztować ulubionego…

Czytaj więcej

Henkell Freixenet Polska: umacniamy pozycję lidera w kategorii “prosecco”:

Jest niezwykle orzeźwiające, cudownie owocowe, pasuje niemal do wszystkiego. To też znakomita baza do wielu modnych drinków. Prosecco, bo o nim mowa, to wino, na punkcie którego świat dosłownie oszalał. Polscy konsumenci także. Dość powiedzieć, że lider na rynku polskim – Mionetto Prosecco – rośnie trzy razy szybciej niż cały segment prosecco. To niezbędna pozycja…

Czytaj więcej

Polska branża winiarska: trend premiumizacji będzie zwalniał

- Utrzymujący się od kilku lat trend premiumizacji będzie zwalniał – prognozują szefowie firm winiarskich zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Powód? Galopujące podwyżki cen, które zmuszają konsumentów do daleko idącej ostrożności w podejmowaniu decyzji zakupowych. Jak bardzo zmieni to polski rynek winiarski? Czy dojdzie do rozwarstwienia rynku? Inflacja stoperem Premiumizacja była do tej…

Czytaj więcej

Konkurs #TrybuszonPremiera

Tutaj umieszczamy zdjęcia laureatów naszego pierwszego konkursu fotograficznego! Już niedługo ruszamy z kolejnym konkursem... Może wtedy trafi tu też Twoje zdjęcie?   Śledź nasze profile na Facebooku i Instagramie. Fot. Michał Błaszko Będąc w zachodniopomorskim nie można nie odwiedzić Winnicy Turnau, a świadomie degustując zeszłorocznego Solarisa nie można nie przeczytać artykułu z Akademii Wina „Jak degustować wino”.…

Czytaj więcej

Jak przechowywać wino? We własnej piwnicy!

Przechowywanie wina powinno odbywać się w ciemnym i chłodnym miejscu. Dlatego jeśli zastanawiasz się jak przechowywać wino, pomyśl o własnej piwnicy. Piwniczka ogrodowa, która może stać się nowoczesną winiarnią jest idealnym do tego celu pomieszczeniem. Nie każdy wie, że w ziemiance panują właściwe warunki do przechowywania trunków, czyli odpowiednia temperatura, wilgotność oraz wentylacja. Podziemna winiarnia…

Czytaj więcej

Nie tylko korek – przegląd rodzajów zamknięć wina

"Drodzy Państwo, dobre wino to tylko z prawdziwym korkiem! Na zakrętkę to są oranżady albo jakieś podejrzane zajzajery! Wino z kartonu? Sort najgorszy! W Jarocinie w '83 lepsze rzeczy żeśmy pili". Tak może powiedzieć tylko ignorant, który od dwudziestu lat nie wychodził z piwnicy. Zapraszamy na kolejny mini wykład Iwo Świerblewskiego z cyklu Akademia Wina,…

Czytaj więcej

Przez zmysły do błogostanu, czyli Shuum od morza

Któż z nas nie chciałby doświadczyć takiego stanu zadowolenia i spokoju, który określamy mianem błogostanu. Tej harmonii z sobą i światem, gdy czujemy, że wszystko jest na swoim miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję poczuć tę błogość, dzięki zaproszeniu hotelu Shuum z Kołobrzegu, który zadbał o nasze zmysły w trakcie kolacji degustacyjnej połączonej w wine pairingiem. Kolacje…

Czytaj więcej

„Kurs wiedzy o winie” – must have każdego entuzjasty wina!

Do dziś „Kurs wiedzy o winie” Kevina Zraly'ego to najlepiej sprzedająca się książka poświęcona tematyce wina (ponad 3 miliony sprzedanych egzemplarzy!). Nowe, 4. już wydanie to 450 stron rzetelnej wiedzy o winie, podanej w przystępnej i atrakcyjnej formie, pełnej ciekawostek i anegdot. Bieżące wydanie zostało dodatkowo poszerzone o rozdział dotyczący win polskich, którego autorem jest…

Czytaj więcej

Uwaga barmani! Ruszyły eliminacje do konkursu Tío Pepe Challenge 2023

Przed polskimi barmanami otwiera się szansa zdobycia trofeum w najsłynniejszym konkursie sherry na świecie! Finały 10. Tío Pepe Challenge odbędą się od 8 do 12 maja 2023 r. w siedzibie winiarni González Byass w Jerez de la Frontera w Hiszpanii. Najpierw jednak trzeba wygrać eliminacje krajowe. Pod znakiem sherry Konkurs organizuje andaluzyjska winiarnia González Byass z…

Czytaj więcej

Za nami I Konwent Winiarzy Wielkopolskich

W piątek 20 stycznia 2023 r. odbył się I Konwent Winiarzy Wielkopolskich w Poznaniu. W wydarzeniu wzięli udział wszyscy właściciele winnic Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy. Każdy z nich przywiózł ze sobą dwa wina na ogólną degustację prowadzoną przez Mariusza Kapczyńskiego z portalu Vinisfera. Gościem specjalnym był również promotor polskich win – Marcin Świątkowski. fot.…

Czytaj więcej

Zgłoś wino! Mija termin zgłoszeń do konkursu WINOPL

Produkujesz wino, chcesz zdobyć kontrakt na jego sprzedaż? A może po prostu chciałbyś poznać opinie ekspertów o swoich winach? To wszystko można uzyskać zgłaszając je do konkursu WINOPL. Termin wypełniania formularza upływa w piątek, 27 stycznia. Konkurs WINOPL z roku na rok zyskuje na prestiżu. W tym roku odbędzie się 15–16 lutego. Werdykt jury konkursowego…

Czytaj więcej

Uzyskaj tytuł Sommeliera Profesjonalnego Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

9 marca 2023 r. w Poznaniu odbędzie się egzamin, którego celem jest uzyskanie tytułu Sommeliera Profesjonalnego Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.  Kandydatury można zgłaszać najpóźniej do dnia 15 lutego, wysyłając maila na adres biuro@sommelierzy.pl. Po otrzymaniu zgłoszenia, zostanie one poddane weryfikacji przez Zarząd Stowarzyszenia. Szczegółowe kryteria nadania statusu Sommeliera SSP znajdują się w punkcie 2. Warunkiem uzyskania tytułu…

Czytaj więcej

Targi RAW 2022 (cz. 3) – wina naturalne ze Słowacji

Dziś przedstawiam ostatnią część mojej relacji z RAW. Dotychczas przedstawiłam winiarzy z Francji i Hiszpanii. Tym razem bohaterką jest… Słowacja. Planując degustację w czasie RAW chciałam też bliżej poznać producentów zza naszej południowej granicy. Spośród pięciu producentów ze Słowacji obecnych na RAW, wybrałam dwóch – tak, aby pokazać, jak różnorodne mogą być wina z tego niewielkiego…

Czytaj więcej

326 mln butelek szampana wysłanych w 2022 r., ostrożny optymizm co do roku 2023

W 2022 roku dostarczono 326 milionów butelek szampana, co oznacza wzrost o 1,6% w porównaniu z rokiem poprzednim. Pokazuje to dynamikę światowego rynku szampana, zarówno pod względem wielkości, jak i wartości. Wartość przesyłek po raz pierwszy przekroczyła próg 6 mld euro. Francja ze sprzedażą na poziomie 138,4 mln butelek odnotowała niewielki spadek (o 1,7%). Eksport,…

Czytaj więcej

Henkell Freixenet Polska umacnia pozycję lidera w segmencie „prosecco”

Mionetto Prosecco bije kolejne sprzedażowe rekordy. Wszystko wskazuje na to, że ten rok także będzie należał do włoskich bąbelków. To trend nie tylko polski, ale i ogólnoświatowy. Konkurencja w tyle Mionetto Prosecco to zdecydowany lider na polskim rynku – numer „1” jeśli chodzi o sprzedaż. Badania wskazują, że marka rośnie trzy razy szybciej niż cała…

Czytaj więcej

Zapisz się na newsletter TRYBUSZONA

Copyright © 2023. Wszystkie prawa zastrzeżone. Wydawnictwo Explanator