Skip to content Skip to footer
#AussieWineInPoland już 7 marca w Warszawie!
Kolejna edycja wyjątkowej degustacji win australijskich #AussieWineInPoland odbędzie się już 7 marca (czwartek) w Warszawie przy ul. Chłodnej 31 (dawna Winosfera). To największe w Polsce wydarzenie prezentujące australijskie winiarstwo i świetna okazja do degustacji ponad 250 win od 45 producentów. Podczas degustacji znajdziecie znajdziecie klasyki i nowe oblicze Australii: od świeżych bieli, nagradzanych win musujących,…
APIS dołącza do Polskiej Rady Winiarstwa
Spółdzielnia Pszczelarska APIS z Lublina dołącza do Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. APIS to renomowany producent miodów pitnych i naturalnych o ponad 90-letniej historii. Miody pitne to specjalność Spółdzielni Pszczelarskiej Apis z Lublina. Te napoje alkoholowe otrzymywane poprzez fermentację miodu wraz z wodą i dodatkami takimi jak owoce, przyprawy czy zioła, doceniane są zwłaszcza przez…
Sommelierzy edukują uczniów szkół gastronomicznych
Stowarzyszenie Sommelierów Polskich rozpoczęło szkolenia dla młodzieży w szkołach ponadpodstawowych o profilach gastronomicznym, turystycznym i hotelarskim. Zajęcia mają zwiększyć świadomość młodych na temat zawodu sommeliera i zachęcić ich do wybierania ścieżki kariery związanej z dynamicznie rozwijającą się w Polsce branżą winiarską. Program zajęć opracowali eksperci Stowarzyszenia, na czele z szefem komisji egzaminacyjnej, Adamem Tomczakiem. Prowadzący…
Grad medali, pewniaki i zaskoczenia. Rozstrzygnięto konkurs WINOPL
Dwa konkursowe dni, dwudziestka jurorek i jurorów oraz 554 wina z 127 winnic z całego kraju. Rozstrzygnięto kolejną edycję konkursu WINOPL. Medalami nagrodzono 160 win. Sześciu z nich nadano tytuł championa. Na rozstrzygnięcie drugiego etapu konkursu poczekamy do połowy marca. Czekać warto, bo polskie wina, które otrzymają kontrakt, trafią m.in. do jednej z największych sieci…
Siła smaku w Shuum Boutique Wellness Hotel
W sobotę ostatniego weekendu stycznia, w kameralnych wnętrzach Shuum Boutique Wellness Hotel miała miejsce kolacja degustacyjna z pairingiem win – pierwsze wydarzenie  w 2024 z cyklu „Shuum – Siła Smaku”. Tę niezwykłą kolację  pt. „Chile – Casa Silva” współprowadził gość specjalny z winnicy Casa Silva Chile Daniel Gomez Mannfeld, który przywiózł i opowiadał o winach…
Panel: Pomarańcze po polsku
Temat win pomarańczowych powraca w naszych panelach i zapewne powracać będzie jeszcze niejednokrotnie. Jak podkreślaliśmy wcześniej, jest to jeden z tych elementów współczesnego winiarstwa, który wzbudza ogromne zainteresowanie zarówno producentów, dystrybutorów, jak i konsumentów. Wszyscy upatrują w nim ideę powrotu do korzeni – wino określane dziś mianem pomarańczowego to najprawdopodobniej archetyp…
Panel: Izrael na czerwono
Winiarska atrakcyjność Izraela i dobre postrzeganie tamtejszych win mają kilka źródeł. Warunki klimatyczne – typowe dla południowych regionów śródziemnomorskich i podział roku na de facto dwie pory (długie, suche lato i krótka, deszczowa zima), pomagają w produkcji win o intensywnym charakterze, skoncentrowanych i mocno zbudowanych, jednak przy tym takich, którym nierzadko nie brakuje świeżości i dobrej kwasowości (pochodna dużej dobowej amplitudy temperatur).…
Zapisz się na newsletter TRYBUSZONA

Copyright © 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone. Wydawnictwo Explanator