Skip to content Skip to footer
Trybuszon na EnoExpo 2024
Zapraszamy na degustacje komentowane W dniach 6-8 listopada 2024 r. w Krakowie kolejna edycja targów EnoExpo, a na niej spotkania z winiarzami, prezentacje win, spotkania i warsztaty, które poprowadzą znani eksperci w ramach Akademii Wina ENOEXPO®, degustacje MasterClass i prestiżowe konkursy winiarskie. W tym roku, wzorem ubiegłych lat, przykładamy naszą cegiełkę i zapraszamy na sześć master classów, które…
Szczepy nieoczywiste – degustacja komentowana
Odmiany przez jednych uwielbiane, a przez innych pogardzane. Dla jednych tylko „surowiec” do produkcji milionów butelek, a dla innych punkt obsesji w dążeniu do doskonałości. Wina matematyczne robione według wzoru czy wina oddające sens miejsca, z którego pochodzą? Nowe interpretacje dobrze znanej odmiany czy powrót do korzeni? O trendach winiarskich, winach autorskich – bez makijażu,…
Panel: pisco – natura i wychowanie
K to wie, czy pisco – po ginie, rumie i tequili – nie będzie kolejnym hitem cocktail barów, branżowych targów i zwykłych towarzyskich spotkań. Wiele na to wskazuje – sprzedaż i eksport rosną, a sam produkt wyraźnie się premiumizuje – przynajmniej zaś są to tendencje widoczne w pisco chilijskim. Polscy importerzy na razie delikatnie macają rynek – oferta czołowych…
Panel: australijskie rieslingi – druga ojczyzna króla
Uprawa tego szczepu w tym kraju ma całkiem długą historię, sięgającą połowy XIX wieku. Niestety, z różnych względów ta – zdaniem wielu znawców – najszlachetniejsza spośród białych odmian, w ciągu ostatnich dekad odnotowuje stały spadek wielkości upraw i produkcji, osiągając w roku 2022 zaledwie 2,6% udziału w australijskim rynku win białych. Niemniej – wciąż jest symbolem win wysokiej…
Berry Fest nabiera mocy
To już trzecie spotkanie (03.10.2024) ogrodników, plantatorów, winiarzy, nalewkarzy, krytyków kulinarnych, doradców i pionierów, którzy chcą zmienić rynek owoców jagodowych, usunąć z niego nieomal feudalne władztwo fabryk skupujących owoce za zawstydzające stawki. Nazwa Berry Fest dobrze oddaje powagę problemu, mówi: świętujmy i  doceniajmy wysoką jakość owoców, które na coroczne prezentacje przyjeżdżają w butelkach. To wina…
Master class Pordenone Friuli Venezia Giulia
Importerów i przedstawicieli HoReCa na dwa master classy przedstawiające wina z mniej znanego Polakom włoskiego regionu Pordenone Friuli Venezia Giulia. Przez świat lokalnych szczepów oraz charakterystykę międzynarodowych odmian występujących w tym regionie przeprowadzi gości Łukasz Modelski. Poniedziałek 21 października, Hotel Bristol w Warszawie, sala Kiepura Godz. 11:00-13:00 Between endemic and international. Whites of Pordenone Friuli Venezia Giulia Godz.…
Kolekcjonerska seria śliwowicy z linii Dwór Sieraków
Do superligi alkoholi luksusowych sygnowanych marką Palona dołącza śliwowica. Jak tłumaczy Paweł Gąsiorek, prezes Domu Wina, ten mocny alkohol ma międzynarodowy rodowód i jego społeczny awans nie powinien nikogo dziwić. Śliwowica Palona Château Kirwan Cask Finished z linii Dwór Sieraków łączy w sobie  tradycję starzenia spirytualiów z kunsztem francuskiego winiarstwa. Na rynek trafi niebawem tysiąc…
Panel: Polska na słodko
T o nie był panel z gatunku oczywi stych. Wina słodkie i półsłodkie – a takie w nim mieliśmy – to generalnie nie jest temat oczywisty, a w kontekście polskiego tygla, gdzie wciąż wszystko buzuje twórczym niepokojem – tym bard ziej. Ocenę zaciemniło m.in. takie zjawisko: oto paru utytułowanych, doświadczo nych winiarzy przysłało nam po kilka swoich słodkich etykiet.…
Panel: Kastylia i León
Hiszpańskie wina pojawiały się w naszych panelach już wcześniej. W bieżącym numerze „Trybuszona” skupiamy się na omówieniu ponad dwudziestu interesujących propozycji z Kastylii i León – najważniejszego winiarskiego regionu w Hiszpanii. To stąd wywodzą się klasyczne apelacje, z Toro czy Ruedą na czele. Nie sposób pominąć w tej wyliczance również Ribery del Duero czy Bierzo – modnych, ale zasłużenie okrytych sławą…
Panel: Eger – nie tylko bycza krew
Eger to – obok Tokaju – najbardziej znany w Polsce winiarski region Węgier. Oczywiście przede wszystkim dzięki legendarnej, egerskiej „byczej krwi”. Problem polega jednak na tym, że w powszechnej świadomości egri bikavér wciąż postrzegany jest jako wino podrzędne, traktowane po macoszemu i stanowiące czasami przedmiot złośliwych komentarzy w rodzaju: „He, he… piło się tego bikavéra za komuny, gorzki taki,…
Zapisz się na newsletter TRYBUSZONA

Copyright © 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone. Wydawnictwo Explanator