Skip to content Skip to footer
Pokoleniowe wyzwanie Tejo
Winiarski region Tejo w Portugalii to nie tylko kolebka jednej z najstarszych tradycji winiarskich w Europie, to również modelowy przykład transformacji w stronę zrównoważonego rozwoju. Dzięki korzystnym warunkom klimatycznym, zaangażowaniu lokalnych producentów i innowacyjnemu podejściu do uprawy winorośli, Tejo może stać się liderem ważnej ekologicznej zmiany wśród winiarskich regionów basenu Morza Śródziemnego. Autostrada do rozwoju Winiarstwo w…
Partner ds. wina potrzebny od zaraz!
Pozyskanie specjalisty ds. sprzedaży wina to dziś nie tylko poszukiwanie dobrego handlowca, ale przede wszystkim pasjonata z wiedzą i wyczuciem rynku. W dynamicznie rozwijającej się firmie importerskiej kluczowe staje się połączenie kompetencji sprzedażowych z autentycznym zrozumieniem produktu. O tym, jak wygląda taki proces i jakie wyzwania wiążą się z budowaniem skutecznego zespołu, opowiada nasz rozmówca – Piotr Wieloch, członek zarządu,…
Ale beton!
W ostatnich latach widzimy wzrost popularności używania tzw. betonowych jaj w procesie produkcji wina. Co to daje? Dlaczego jest coraz bardziej powszechne? A przede wszystkim czy to jakaś ściema, moda, czy dzięki takim zbiornikom winiarz jest tylko cool i wyrywa coraz fajniejsze panny, czy może kryje się za tym jakaś nauka i ma to głębszy sens? Niewielu rzeczy możemy…
Kartoteka szczepu: malvasia istriana
Zrodzona z kamienia i słońca. Malvazija istarska to odmiana głęboko związana z regionem, ale nie zamknięta w jego granicach. Dobrze znana w Istrii, coraz lepiej rozumiana poza nią. Ma śródziemnomorską duszę – szczerą, wyrazistą, bliską ziemi. Duma chorwackiej Istrii, szczep, który nie narzuca się aromatem, ale przyciąga stylem: elegancki, zrównoważony, nigdy banalny. Elastyczny, ale z wyraźnym charakterem.…
Kartoteka szczepu: sangiovese
Pierwsze wzmianki o tej odmianie pochodzą z 1600 roku – z Trattato della coltivazione delle viti, e del frutto che se ne puo cavare (Rozprawie o hodowli winorośli i owocach, jakie można z niej uzyskać) – pośmiertnie wydanym dziele florenckiego agronoma Giovana Vettorio Soderiniego. Uczony opisał ją jako cierpką w smaku, lecz soczystą i pełną wina. Zgodnie z legendą słowo sangiovese wywodzi się od łacińskiego…
Ahr
najmniejszy region Niemiec, który podbił świat czerwonymi winami W kraju, gdzie 90% winnic zajmują białe szczepy, Ahr stanowi wyjątek. Ten najmniejszy niemiecki region winiarski, liczący zaledwie 558 ha (0,5% niemieckiej produkcji), nie tylko specjalizuje się w pinot noir, ale udowadnia, że to nie wielkość definiuje klasę. Położony w wąskiej dolinie rzeki Ahr, między Bonn…
Płynny skarb Adriatyku,czyli Chorwacja w kieliszku
Chorwacja to kraj z bogatą historią, zapierającymi dech w piersiach krajobrazami i gościnnymi mieszkańcami. Poza tym kryje w sobie jeszcze jeden skarb: wina! W porównaniu z Francją, Włochami czy Hiszpanią może wydawać się mniej oczywistym wyborem dla enoturysty, w ostatnich latach staje się jednak coraz bardziej rozpoznawalna. Doceniana przez sommelierów i pasjonatów, częściej pojawia się w specjalistycznych…
Uważaj, jak się prowadzisz!
Żaden program edukacyjny czy poważny kurs wiedzy o winie nie może się obyć bez tego tematu. I nie chodzi tutaj o to, jak wozicie się po mieście. Od WSET-ów poczynając, przez ASI idąc, na WSG kończąc – wszędzie znajdziemy mniej lub bardziej rozbudowany moduł o systemach prowadzenia winorośli. Temat stał się modny i ludzie się nim interesują. Jak…
Winnica z jajami
Pretekstem do naszego spotkania w Winnicy Powiercie były jaja fermentacyjne, które Monika i Grzegorz Grabowscy zakupili do swojej winiarni. Nie ukrywam, że byłam ich bardzo ciekawa. Kiedy więc Monika zaproponowała: „przyjedź, zobacz je na żywo”, nie zastanawiałam się ani chwili. Tym bardziej, że to dobra okazja, by podpytać właścicieli, skąd w ogóle wzięli się w polskim…
Syrah? Nie, dziękuję!
Weingut Jean Stodden jest znana na całym świecie z uprawy spätburgundera. To ikona regionu Ahr, a jej wina regularnie otrzymują prestiżowe nagrody. O styl pinotów z Ahr i tajniki pracy winiarni zapytaliśmy jej właściciela Alexandra Stoddena. Alexandrze, czy mógłbyś krótko przedstawić się polskim czytelnikom? Prowadzę winiarnię Jean Stodden usytuowaną w miejscowości Rech w Dolinie rzeki Ahr, nazwaną na cześć mojego…
Zapisz się na newsletter TRYBUSZONA

Copyright © 2025. Wszystkie prawa zastrzeżone. Wydawnictwo Explanator