Szanowni Państwo, Drodzy Przyjaciele,
„Znamy się mało, więc może na początek kilka słów o sobie…” – tak ponad pół wieku temu przedstawił się, nader stosownie, Stanisław Tym rozpoczynając swą wiekopomną funkcję „kaowca” na pewnym, płynącym Wisłą w nieznane, statku. Przedstawmy się więc i my – z tą małą różnicą, że płynąć będziemy w kierunku ściśle wytyczonym i dla wszystkich zrozumiałym.
TRYBUSZON (franc. tire-bouchon – czyli po prostu „korkociąg”) to nowy tytuł na krajowym – na razie niezbyt bogatym – rynku prasy winiarskiej. Dla nas, wydawców, autorów i współpracowników to wielka nadzieja na udane zmierzenie się ze sporym wyzwaniem; dla Czytelników szansa na pozyskanie porcji interesujących, i podanych w atrakcyjny sposób, informacji na temat tego wszystkiego, co w winiarskiej rzeczywistości najważniejsze.
Chcemy tworzyć life-style’owy kwartalnik poświęcony głównie (ale niewyłącznie) kulturze picia wina, z silnymi akcentami edukacyjnymi przeznaczony dla wszystkich, prywatnie lub zawodowo związanych z winem, dla których wino jest elementem ich stylu życia i wpływa na codzienne wybory sposobów spędzania wolnego czasu, wydawania pieniędzy czy podejmowania decyzji wakacyjnych.
Misja edukacyjna jest dla wydawców TRYBUSZONU niezwykle ważna. Wino trzeba niejako „odczarować”, pozbawić je otoczki elitarności i niedostępności. Chcemy pokazać, że o winie można mówić w sposób naturalny, bez nadużywania żargonu, znanego tylko wtajemniczonym. Chcemy, aby nasi Czytelnicy dokonywali coraz bardziej świadomych wyborów, potrafili mówić o swoich winnych preferencjach, rozumieli co przyczynia się do powstawania ulubionych aromatów i smaków. Chcemy inspirować ich do własnych poszukiwań, zadawania pytań, eksploracji nowych winnych terytoriów. Ważną częścią magazynu ma więc być stały dodatek pod roboczym tytułem „Akademia Wina”, którego najważniejszą funkcją będzie winiarska edukacja. Stanowić ma wprowadzenie krok po kroku w charakterystykę szczepów, style wina, regiony i ich terroir, proces produkcji, świadome degustacje, systemy apelacyjne.
Nie sposób także nie dostrzec, że Polska przez ostatnich kilkanaście lat przestała być białą plamą na winnej mapie świata. I nawet jeśli to dopiero początki prowadzące (oby!) do winiarskiej wielkości, chcielibyśmy „od maleńkości” towarzyszyć i kibicować polskim winiarzom w ich wysiłkach. Na łamach TRYBUSZONA zawsze znajdzie się dla nich miejsce.
- Otwieramy dostęp do świata wina wspierając dokonywanie świadomych wyborów
- Odczarowujemy wino, pozbawiając je niepotrzebnej otoczki elitarności i niedostępności
- Inspirujemy do poznawania własnych preferencji, odkrywania ulubionych aromatów i smaków
- Kibicujemy polskim winiarzom, ich wysiłkom zmierzających do tworzenia coraz lepszych win
- Odkrywamy świat oliwy, kawy, herbaty, zasad łączenia potrawy z winem, serów i wszystkiego, co z winem idzie w parze
Zapraszamy do kontaktu i współtworzenia kwartalnika Trybuszon.