Skip to content Skip to footer

Jesień 2023

Trybuszon nr 6

Inteligentnie inaczej

Postanowiłem raz jeszcze poczuć dreszcz ekscytacji, której doświadczałem lata temu podróżując z pilotem Pirxem i szalonym Terminusem. Ostatnio trudno nie otworzyć lodówki i nie przydybać AI/SI przycupniętej za słoikiem ze scukrzonym dżemem, stąd konfrontacja wrażeń z lektury opowiadań sprzed 60 lat i możliwości chatGPT była tylko kwestią czasu.– Pokaż co potrafisz… – mruczałem, obmyślając wyrafinowane prompty, którymi chciałem wykazać ignorancję algorytmów i wyższość człowieka nad milionami linii kodu. – Czy Polska to kraj winiarski? – no wiem, banał, ale od czegoś musiałem zacząć, naprowadzić bezduszną maszynę. – Tak, Polska ma coraz większą tradycję w produkcji wina, ale nie jest ona jeszcze uważana za główny kraj winiarski w Europie czy na świecie. – Ha! no niby racja – Wina tu produkowane zdobywają pewne uznanie, zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym, za sprawą unikalnego charakteru i smaku. – No, robi się ciekawie…
 

Zawartość wydania

101 na “5!”

No dobrze, drodzy czytelnicy „Trybuszona”, ukryci znawcy polskich winnic i win, odpowiedzcie, ale szczerze! Czy znacie odmianę göcseji zamatos? Próbowaliście

Czytaj więcej »

Azory – raj odzyskany

Nazwa tego archipelagu, rzuconego przez siły natury niemalże na środek oceanu, wywołuje emocje nie tylko ambitnych żeglarzy, którzy traktują go…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Barcelona na kieliszki

Opisać i wyliczyć bary z winem, tapasami, restauracje czy inne luźniej skategoryzowane lokale gastronomiczne w Barcelonie, można porównać do liczenia…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Burgundzki off-road

Burgundia to historyczna kraina w centralnej Francji. Głównie kojarzona (i słusznie) z winem. Każdemu znawcy tematu od razu przywodzi na…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Cześć pleśni!

Pierwsze skojarzenia? Raczej negatywne: zepsute pieczywo i owoce. Jednak po chwili również pozytywne: sery pleśniowe, penicylina, sos sojowy. Podobnie jest z…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Dwie twarze Rimini

Niewiele jest miejsc we Włoszech budzących tak skrajne emocje i opinie jak Rimini. Gdy pochwaliłem się, że właśnie kupiłem bilety,…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Endemiczne Węgry

Węgry są krajem, który pieczołowicie kultywuje tradycyjne odmiany charakterystyczne dla regionu całej Kotliny Panońskiej, która jeszcze niewiele ponad sto lat

Czytaj więcej »

Latarnik

Kiedy po klęsce powstania listopadowego (1830–1831) jego uczestnik Piotr Skawiński znalazł schronienie we Francji, nikt nie przypuszczał, że zarządzać będzie

Czytaj więcej »

Minerały na szaniec

Mineralność. Słowo, które rozpala emocje tłumu. Użyjesz go w towarzystwie i są dokładnie takie same szanse, że skończysz na szafocie,…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Na początku było jabłko

Cydry powstają w wyniku fermentacji alkoholowej moszczu jabłkowego. Można je zrobić w zasadzie z każdych jabłek, nie z każdych uzyskamy…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Najlepszy napój świata

To smutna sytuacja, gdy wino i potrawy tęsknią za ich naturalnym uzupełnieniem, czyli dobrze do nich dobraną wodą. Skąd taka…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Najtrudniejsze pytanie polskiego winiarstwa?

Jako znany orędownik uprawy szczepów Vitis vinifera zostałem poproszony przez wydawcę „Trybuszona” o zabranie głosu w arcypolskiej dyskusji: vinifery czy…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Panel: Mocna rzecz

Kukurydza – Okowita z KukurydzyPodkarpacka Destylarnia Okowity –Gorzelnia DługieCena: 105 zł (0,5 l) Bezapelacyjna zwyciężczyni tegorocznego Konkursu Destylatów Rzemieślniczych Festiwalu

Czytaj więcej »

Poznajmy się z Jumillą

Polacy coraz chętniej sięgają po iberyjskie etykiety. Nic dziwnego, są wśród nich gwiazdy – rioja, ribera del duero, sherry czy…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Valpolicella – dolina wielu piwnic

Na północ od Verony, słynącej jako tło romansu Romea i Julii, w prowincji Veneto, leży region winiarski Valpolicella. Wino robiono…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Villány – cieplejsza część Węgier

Polacy zaglądają tu rzadko. Z Egeru, Tokaju, Budapesztu czy znad Balatonu – miejsc uznawanych u nas za pierwszoplanowe atrakcje turystyczne…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Węgry w pigułce

Polacy, którzy deklarują miłość do win węgierskich (wiadomo: nie masz wina nad węgrzyna) znają zazwyczaj Tokaj i Eger, może jeszcze…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Wódka na myszach i płaczące anioły

– Toś ty w Anglii był?! Czemuś nic nie mówił? Długo byłeś?– Jeden dzień. Trudno wytrzymać, człowieku. Taką rudą wódę…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »
Zapisz się na newsletter TRYBUSZONA

Copyright © 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone. Wydawnictwo Explanator