
Panel: Mocna rzecz
Udostępnij artykuł

Kukurydza – Okowita z Kukurydzy
Podkarpacka Destylarnia Okowity –
Gorzelnia Długie
Cena: 105 zł (0,5 l)
Bezapelacyjna zwyciężczyni tegorocznego Konkursu Destylatów Rzemieślniczych Festiwalu Smaku w Grucznie. Aromatyczna bomba i to o dużym tonażu. Niezwykle intensywne zapachy zacieru kukurydzianego, świeżo rozgryzionej, soczystej, upieczonej/ugotowanej al dente kukurydzy, oleju kukurydzianego, a także mieszanki orzechowej, zwiędłych kwiatów, wiejskiego podwórka, lekko podsuszonych zbożowych chwastów (mak, chaber). Pełne, gładkie, oleiste usta z goryczkowymi akcentami czarnej czekolady i kakao; długi, wytrawny, chwastowo-czekoladowy finisz. (43%)

Młody Ziemniak 2022
Podlaska Wytwórnia Wódek „Polmos”
Cena: 180 zł (0,5 l)
Niesamowity atak: świeżo łuskany, bardzo aromatyczny i smakowity bób, posypany posiekanym wiosennym szczypiorkiem; w tle delikatne mleczne kakao z pianką. W lekkich ustach mineralność (krzesany krzemień), starty ziemniak odleżały w misce, megadługi kakaowy finisz, lekkie rancio o owocowym zabarwieniu. W pustym kieliszku suszona cebula. Zestawienie kolejnej edycji klasyka polskiego kraftu z jego odpowiednikiem z Podkarpackiej Destylarni Okowity to ciekawe doświadczenie: całkowicie odmienne style, oba doskonałe. (alk. 40%)

Ziemniak – Okowita z Ziemniaków
Podkarpacka Destylarnia Okowity –
Gorzelnia Długie
Cena: 145 zł (0,5 l)
Ciepły i urzekający nos przywodzący na myśl wykopki w słoneczne jesienne popołudnie: świeżo wykopane, obklejone ziemią kartofle i ich kłącza. Jest tu również gorące ziemniaczane purée, są ziemniaczane kwiaty, także nuty marchewki, selera i kwiatów (fiołki), czekolada na mleku. Słodko-słone usta o średniej masie; w pikantno-goryczkowym finiszu zioła, gorzka czekolada, ziemniaczane kłącza i spirytus apteczny. (alk. 43%)

Chopin Bartender’s Choice
Podlaska Wytwórnia Wódek „Polmos”
Cena: 180 zł (0,7 l)
Produkcja wódek o podwyższonej mocy to dawna polska tradycja (starsi czytelnicy pewnie pamiętają świetną 50-procentową Polonaise z białą etykietą z Polmosu Łańcut). Tym razem chodzi o to, żeby zadowolić barmanów – mocna wódka sprawia, że można zwiększyć moc koktajlu, nie zwiększając jego objętości, albo wcisnąć w „zaoszczędzone” miejsce dodatkowy składnik, wzbogacając kompozycję. Piękny i konturowy, żytnio-waniliowo-ziołowy bukiet z nutą gorzkiej czekolady w końcówce (świetnie wypada nawet w dużym kieliszku do czerwonego wina). Słodko-pikantne, rozgrzewające usta z dość wyraźnie ściągającym, elegancko goryczkowym finiszem, w którym również nuta „mlecznego” niedojrzałego ziarna zbóż oraz odległe echo renklody. (alk. 59,8%)

Okowita z Gruszek 2022
Podkarpacka Destylarnia Okowity –
Gorzelnia Długie
Cena: 135 zł (0,5 l)
Piękny aromat gruszki o charakterze przywodzącym na myśl maślaność jej miąższu, a także chropowatość ogryzka, chwilami zaś bardzo pikantny, luźno kojarzący się ze specyficzną słodyczą i pikantnością pieczonego czosnku. W bukiecie także lipowy miód i lipowe kwiecie. Usta delikatnie słodkie, gruszkowo-miodowe, o aksamitnej, lekko likierowej konsystencji. Zdecydowany i długi, skórkowo-pestkowy finisz z solidną goryczką. W pustym kieliszku – szafran. Idealny digestif po sutym i tłustym polskim obiedzie. Kolejna wybitna rzecz z destylarni Grzegorza Pińczuka! (alk. 43%)

Żyto – Okowita z Żyta
Podkarpacka Destylarnia Okowity –
Gorzelnia Długie
Cena: 105 zł (0,5 l)
Bukiet świeży i czysty: żytnie ziarno tuż po omłotach wsypane do czystego, nowego drewnianego sąsieka; także zielone nuty trawiaste. Usta smaczne, soczyste, oprócz powtórki z bukietu także akcenty świeżego drewna, mlecznego ziarna, czekolady na mleku i ziół. Lekko ściągający, bardzo długi finisz, pełen czekolady i mlecznego ziarna. Wybitna łatwość picia! (alk. 43%)

Akashi Sake Ginjo Yuzushu
Akashi Sake Brewery
Importer: Vininova
Cena: 109 zł (0,5 l)
Yuzushu to lekko słodki napój na bazie japońskiego alkoholu (najczęściej sake) i yuzu (Citrus junos) – pochodzącego z Chin owocu przypominającego mandarynkę, a smakującego jak wszystkie cytrusy świata razem wzięte i jeszcze przyprawione nutą żywicy i/lub cedrowego drewna. Metody produkcji yuzushu są rozmaite – Akashi wybrała zmieszanie sake ze świeżo tłoczonym sokiem. Bukiet natychmiastowo wzmagający pracę ślinianek: grejpfrut, pomelo, yuzu, także odległe nuty benzyny/drewnianej szopy ze starym motocyklem oraz morza i rybackich sieci. W ustach cytrusowa eksplozja; kwasowość potężna, jednak jakimś cudem równowaga zostaje zachowana. Ładny finisz z pyłem z sosnowej szyszki/żywicą w tle. Jeśli szukacie czystej radochy i czegoś niebanalnego – to yuzushu jest dla was! (alk. 10%)

Akashi Sake Junmai Ginjo Sparkling
Akashi Sake Brewery
Importer: Vininova
Cena: 82 zł (0,3 l)
Sake kategorii junmai ginjo: tylko ryż (spolerowano ok. 40% ziarna), kōji (rozkładacz skrobi – ryż przetworzony przez kropidlaka Aspergillus oryzae), woda i drożdże, bez dodatku mocnego alkoholu po fermentacji; bąbelki uzyskano metodą szampańską.
W bukiecie sosy sojowy i rybny, lekko przypalony karmel, dmuchany ryż, Marmite, sherry, świeże chlebowe ciasto, tytoń, suszące się grzyby. Usta miękkie, dość pełne, gładkie, słodkie, chlebowe, z posmakiem brzeczki piwnej, dobrze odmierzona śliwkowa kwasowość. Wysycenie dobre: drobne, przyjemne bąbelki. (alk. 7%)

Bitter Aperitivo z Polskich Botaników
Mikrogorzelnia
Cena: 119 zł (0,5 l)
Polska odpowiedź na włoskie Campari – w drużynie piołun, korzeń mniszka, gencjana, arcydzięgiel, pigwa, rabarbar i jabłka. W słodkim, likierowym nosie przewaga gencjany i arcydzięgla, czuć również rumianek i miętę (choć chyba ich tu nie ma) oraz nuty apteczne. Usta masywne, piołunowo-miodowe, gładkie i aksamitne. Negroni na tym bitterze wyszło mi ociężałe, nazbyt masywne i słodkie, więc wymyśliłem, by gin i czerwony wermut uzupełnić chlustem soczystego i lekkiego, wytrawnego czerwonego wina (pod ręką był József Simon Kékfrankos Kézi Szüret – SH 2017) – i to był strzał w dziesiątkę: całość nabrała bigla, powietrza, wigoru i owocowości, a pijalność nagle stała się niebotyczna. Eksperymentujcie! (alk. 27%)

Jęczmień – Okowita z Jęczmienia
Podkarpacka Destylarnia Okowity –
Gorzelnia Długie
Cena: 105 zł (0,5 l)
W nosie czuć pokrewieństwo surowca ze szkocką whisky single malt (aromaty słodowe). Oprócz tego cytrusy (zwłaszcza skórka gorzkiej pomarańczy) i mleczne ziarna zbóż. Usta średnio ciężkie: świeżo zacierane zboże, pikantność, elegancki goryczkowy finisz z nutą czarnej czekolady i czarnego pieprzu. Inna, lżejsza interpretacja jęczmienia niż w poprzednich edycjach, lecz równie ciekawa. (alk. 43%)

135° East Hyōgo Dry Gin
Kaikyo Distillery
Importer: Cerville Investments
Cena: 150 zł (0,7 l)
Japoński gin z udziałem miejscowych botaników, jak sencha, yuzu, liście shiso, limonka i pieprz japoński (sanshō). Odświeżający bukiet z przewagą aromatów cytrusowych i cytrusopodobnych (limonka, likier limonkowy, trawa cytrynowa, yuzu) oraz szczyptą czerwonego i białego pieprzu w końcówce. W ustach cytrusowe słodycze: landrynki i pudrowe dropsy, galaretka pomarańczowa. W pustym kieliszku – ogród polski po deszczu. Smaczny i wystarczająco egzotyczny, ale przydałoby się więcej konturowości w strukturze. (alk. 42%)

Bayou Rum Single Batch (Batch Nr 003)
Louisiana Spirits
Importer: Cerville Investments
Cena: 180 zł (0,7 l)
Intensywny bukiet: orzechy włoskie i ich zielone łupiny, kandyzowane wiśnie, wanilia, oparty na żywicach drzewnych PRL-owski klej biurowy lepkol, osmalona kłoda z palonego w lesie ogniska. Usta mocno pikantne i dość ściągające: mało atrakcji z bukietu, za to sporo goryczki i alkoholu – generalnie króluje tu beczka. W finiszu gorzka czekolada. Topowy Bayou trochę rozczarowuje – ma fajny nos, ale w ustach jest nieco męczący i nie tak przymilny jak inne etykiety tej samej marki, zaś obiektywnie rzecz biorąc po prostu brak mu równowagi. (alk. 43,4%)