Wino wyśnione, uśpione i strzeżone w amforach z Totany – Bodega Tinaha
Udostępnij artykuł
Projekt Bodega Tinaha rozpoczął się od chęci wniesienia do świata wina czegoś ożywczego, od marzeń o rekultywacji starych winnic Abarán i Ricote. Dzięki niemu spełniły się sny winogrodników, którzy poświęcili całe swoje życie uprawie tych ziem, otaczając winorośle miłością i troską.
Grona zbierane są tu dwukrotnie, najpierw we wczesnej fazie dojrzewania – w poszukiwaniu kwasowości, a następnie na etapie pełnej dojrzałości – w poszukiwaniu bardziej okrągłych i przyjemniejszych tanin. Ponad czterdziestoletnie krzewy prowadzone są w nienawadnianej winnicy, w której od zawsze stosowane były wyłącznie organiczne metody uprawy.
Vino Artesanal to wino, które tak fermentację alkoholową, jak i malolaktyczną, a także dojrzewanie przez 10 miesięcy, przechodziło w amforach (tinajas) z Totany w prowincji Murcja. W procesie produkcji nie stosuje się kontroli temperatury, dekantacji, filtrowania czy dokwaszania. Amfory wytwarza się ręcznie w Totanie od setek lat. W rezultacie otrzymujemy krągłe, świeże wino z długim finiszem, aromatami czarnych i czerwonych owoców, nutami kwiatowymi (wśród których dominują fiołki), z akcentami ziołowymi i lukrecją.
Jest to wino przyjemne, bardzo elastyczne w łączeniu z potrawami, gastronomiczne. W ciągu kolejnych lat będzie łagodnieć, chociaż już ma osobowość, odchodzi od typowości monastrella z Jumilli. To wino uśpione i strzeżone w amforach z Totany – bez ingerencji, bez poprawek, wino charakterystyczne dla północnych zboczy Sierra de La Pila.