Skip to content Skip to footer
Lato 2023

Trybuszon nr 5

Piłka jest okrągła…

…a bramki są dwie – ileż to razy karmiliśmy się bon motem Kazimierza Górskiego, który próbował wlewać optymizm w nasze umęczone przez nadzieje i rozczarowania umysły. Nadzieje najczęściej zawiedzione, a rozczarowania skutkujące porzucanym w połowie rozgrywek „Skarbem Kibica”.

Sytuacja na boisku jest jednoznaczna – dwie bramki i drużyny, piłka, mniej lub bardziej brutalna gra dwóch drużyn, zwycięstwo, porażka lub remis. Klarowny kontekst, reguły, oczekiwania kibiców walczących drużyn – to rozgrywka ujęta w ramy stadionu, zastrzyk energii i emocji, bo przecież o to w tym chodzi.

Te stadionowe zasady przypominają rywalizację zantagonizowanych uczestników rynku, z których każdy dąży do uzyskania przewagi i w konsekwencji zwycięstwa nad rywalem. A przecież są sytuacje wymagające wyjścia z pudełka i postawienia spraw poza plemienny nawias. Zapytacie, o co chodzi? Ano, o polską scenę winiarską. Tak, ja rozumiem, reguły wolnego handlu, swobodna gra sił rynkowych, walka bez brania jeńców, alleluja i do przodu! Wiem, nic lepszego od gospodarki rynkowej nie wymyślono, chociaż wielu próbowało.

 

czytaj dalej…

Zawartość wydania

(Kontr)etykieta, czyli co robić, a czego nie zwiedzając winnicę

Spośród wielu przyjemności, jakich może doświadczyć miłośnik wina, największą jest spróbować go w winnicy, w miejscu, gdzie powstaje i w towarzystwie jego twórcy. Jak się do takiej wyprawy przygotować? Bo że trzeba – nie powinno dziwić, tak jak nie dziwi, że miłośnik górskich wycieczek przed wyjazdem analizuje mapy i szuka najbardziej odpowiednich szlaków, a potem

Czytaj więcej »

50 twarzy chardonnay: od Carlo Rossi po Le Montrachet

Tytuł zobowiązuje. „Poświęcę się i obejrzę tę szmirę” – pomyślałem. Czas świąteczny, czas zadumy i rachunku sumienia, czas białej z wody, majonezu i sałatki warzywnej, więc w przypływie chrześcijańskiego miłosierdzia zacząłem się zastanawiać: „A może ci goście z Filmwebu się pomylili i to wcale nie jest aż tak fatalne?”. Wytrzymałem dwa zwiastuny i jeden krótki…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Ale to pyszne! Albondigas

Wytrawne sherry, niezależnie od stylu, ma nutę słoną – jak pobliski Atlantyk. Jest wspaniałe z owocami morza czy słonymi wędlinami. Te najdelikatniejsze to dobry kompan sushi i sashimi. Amontillado znajdzie się świetnie w towarzystwie ryb, kurczaka czy mięsnych pulpetów albondigas, a oloroso z leśną nutką – ziołowych mięsiw. Słodkie pedro ximémez z ciastem czekoladowym to

Czytaj więcej »

Ale to pyszne! Moravský vrabec

Morawski przysmak rekomenduje Aniela Redelbach-Gieparda – winehunterka, pasjonatka gotowania, podróży i wina. Moravský vrabec (na 6–8 osób) Łopatkę kroimy w kostkę 4 x 4 cm, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, zostawiamy na godzinę, żeby mięso się zamarynowało. Na głębokiej patelni roztapiamy smalec i smażymy kawałki mięsa aż się ładnie zrumienią (ważne jest, aby smażyć tylko po kilka kawałków

Czytaj więcej »

Ale to pyszne! Salmorejo

Andaluzyjski przysmak rekomenduje Aniela Redelbach-Gieparda – winehunterka, pasjonatka gotowania, podróży i wina Salmorejo (na 8 osób) Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż i umieszczamy je we wrzątku na 1 minutę. Następnie obieramy, kroimy w dowolnej wielkości kostkę, wrzucamy do blendera. Bagietkę kroimy w kostkę, dorzucamy do pomidorów, do tego dodajemy czosnek, sól, 150 g oliwy, łyżkę

Czytaj więcej »

Andaluzja. Podwójna frajda

Trudno znaleźć inny region Hiszpanii o tak bogatej historii. Przez wieki liczne cywilizacje odcisnęły piętno na kulturze, kuchni, a także winiarstwie tej niezwykłej krainy. Jednak Andaluzja nie oparła się też nowoczesności. W ten sposób oferuje turystom doświadczenie dwojakiego rodzaju. Historia sherry sięga wielu wieków wstecz, jednak rozkwit popularności wino to zawdzięcza pewnemu brytyjskiemu podróżnikowi o

Czytaj więcej »

Architekt wina

Półtorej godziny jazdy samochodem na południe od Barcelony, w prowincji Tarragona, jest malutka miejscowość Falset, którą zamieszkuje jedynie trzy tysiące osób. Mimo swego kameralnego i niepozornego na pierwszy rzut oka wizerunku, wieś ta jest niezwykle ważnym, wręcz centralnym ośrodkiem winiarskiego regionu Priorat. Ten z kolei, będąc niegdyś niesłusznie zapomnianym, w ostatnich latach z coraz większymi

Czytaj więcej »

Clairet: zapomniany bohater

–  Jakie Państwo mają wina? –  Proponuję włoskie  Primitivo i niemieckie białe. Mamy również hiszpańskie Rioja i doskonały Merlot z Kalifornii. –  W takim razie proszę o kieliszek Merlota. Takie rozmowy w restauracjach i barach odbywają się codziennie na całym świecie. Są jednak miejsca, gdzie sprawa nie jest taka prosta i jednym z nich jest region Bordeaux. Bordeaux to

Czytaj więcej »

Cudze chwalicie…

Większość miłośników wina w Polsce o polskich winnicach wie mało, a o ich ofercie enoturystycznej jeszcze mniej. Postanawiam to zmienić i jadę w odwiedziny do Winnicy Turnau! Wyruszam z samego rana. Nawigacja wskazuje 207 km i ocenia, że dotrę na miejsce za 2 godziny i 50 minut. Trasa prowadzi mnie z Poznania drogą S3 w kierunku

Czytaj więcej »

Czerwone lato

Czy wino powstaje również po to, aby gasić pragnienie? Jeśli zakładamy, że tak, to właśnie nadszedł najlepszy czas, żeby znaleźć to, które najlepiej wykona swoje zadanie. Pierwsza myśl: białe, ewentualnie różowe – koniecznie odpowiedanio chłodne. A czerwone? Wbrew pozorom – jak najbardziej! Podstawowy problem jest tutaj jednak taki, że wysoka temperatura uwypukla alkohol i słodkie, „dżemowe” aromaty. Zatem…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Dolina Loary w pigułce

To trzeci pod względem wielkości produkcji wina region we Francji. Czy jednak jego miejsce w świadomości przeciętnego winomana jest na równie zaszczytnej pozycji? Obawiam się, że nie. Bordosy, burgundy, szampany, rodany… A Loara? Zamki – to już prędzej, ale wina? Lepiej zaznajomieni skojarzą zapewne słynne biele ze szczepu sauvignon blanc, ale to zdecydowanie nie wszystko,…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Dom radości i wina

Wyobraź sobie podróż wąską drogą wijącą się leniwie wśród górskich pasm. Pomalutku mijasz pagórki, stare wioski, leśne zakręty, strumienie migotliwie odbijające słoneczne promienie. U kresu drogi odkrywasz zabytkową willę z rodzinną restauracją, gdzie od progu nęci cię zapach świeżego chleba prosto z pieca, a na spragnionych czeka kieliszek wybornego wina… Czy tak zaczynają się włoskie wakacje?

Czytaj więcej »

Elektryczny camembert

To dziwne, ale wśród bezliku pieśni biesiadnych nie ma żadnych o jedzeniu. Po kulinarno-muzyczne doznania trzeba się udać gdzie indziej. Eksplorując rejony szeroko pojętej rozrywki i pozaakademickiej elektronicznej awangardy, co nieco znalazłem. Zauważyłem również, że – nawet w tak małej próbce twórczości, którą – redefiniując to słowo – można by nazwać konsumpcjonizmem, da się wyodrębnić…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Galicia ma smak!

Nazwa ta większości z nas przywodzi na myśl potoczne określenie południowych ziem polskich pod zaborem austriackim, jednak ta Galicia, o której chcemy wam opowiedzieć to region w północno-zachodniej Hiszpanii, położony – jeśli spojrzymy na mapę – nad Portugalią. Słowo Galicia wywodzi się od zamieszkujących tam w starożytności Celtów – Galleków. To kraina wspaniałej zabawy, pysznego…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Hydrozagadka. Rowerem wzdłuż Kanału im. Baty

Sezon wakacyjny nie kończy się wraz z pierwszym dzwonkiem. Początek września to wciąż lato i doskonały czas na bardziej aktywne, choć pewnie krótsze, wypady. Dobrym miejscem na taką wycieczkę są Morawy. Region niezwykle interesujący (i to nie tylko enoturystycznie), a do tego wciąż atrakcyjny cenowo. Poza tym stosunkowo niedaleki, więc można tam pojechać, a nie polecieć. To z…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

I tylko burgundów żal

Często zaglądam do moich ulubionych sklepów winiarskich. Od czasu do czasu pozwalam sobie na wino wyjątkowe, takie, które ma tylko jedną wadę – jest drogie. W ubiegłym roku skusiła mnie butelka Bouchard Père & Fils Vigne de l’Enfant Jésus – Winnicy Dzieciątka Jezus. To słynny burgund o fascynującej, kilkusetletniej historii. Warto ją przypomnieć. Jest rok…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Kartoteka szczepu: cabernet franc

Naszego bohatera większość winomanów kojarzy jako „tego trzeciego” w słynnym kupażu bordoskim. Występuje tam zwykle jako „przyprawa” dla dominujących w nim merlota i cabernet sauvignon, jego udział nie przekracza zwykle 20% (choć są wyjątki – słyszeliście chociażby o Château Cheval Blanc? Jeśli nie, to zapraszam na seans Bezdroży, a potem do sklepu, jeśli niestraszne wam wina

Czytaj więcej »

Kartoteka szczepu: sauvignon blanc

Na dworze cieplutko, noce są krótkie, a my sprzed kominka przenieśliśmy się na pikniki i tarasy. Razem z temperaturą otoczenia zmienia się także profil wina, jakiego potrzebujemy do umilania sobie czasu. Odstawiamy w kąt pełne czerwienie wagi ciężkiej, marzy nam się coś lżejszego, co orzeźwi, ugasi pragnienie. Z pomocą przychodzi król lata – sauvignon blanc…....

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Katowice na kieliszki

Najszybszy winny break dla spragnionego przygód mieszkańca/mieszkanki Krakowa? Katowice… – zaproponował nieśmiało Bartosz Wilczyński, który w tym wydaniu „Kieliszków” zastępuje Paulinę Bandurę. OK, tylko czy w Katowicach są wine bary? Słuchy chodzą, że owe miejsca specjalnie stworzone dla winnych uciech, tam akurat nie cieszą się powodzeniem. I te słuchy trochę się potwierdziły: Katowice stawiają na…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Kazimierski Festiwal Wina

Kazimierz Dolny z przytupem wchodzi do ligi najlepszych kierunków enoturystycznych w Polsce i zaprasza winiarzy oraz gości na Kazimierski Festiwal Wina. To wydarzenie o ogólnopolskim zasięgu, w którym udział wezmą duże i małe winnice ze wszystkich regionów winiarskich w Polsce. To również festiwal bliskiego kontaktu ze sztuką: malarstwem, fotografią, teatrem ulicznym, kinem plenerowym i muzyką. No

Czytaj więcej »

Madryt na kieliszki. Gdzie jeść i pić w stolicy Hiszpanii

To miasto o wielu obliczach, a każde z nich na swój sposób urzeka. Uwadze zakochanych w architekturze nie umknie eklektyczny biurowiec Metrópolis, który jest najczęściej fotografowanym obiektem w mieście. Fani sztuki spędzają czas na zwiedzaniu licznych muzeów, w tym słynnego Museo del Prado, Muzeum Cerralbo czy Palazio Real, a pragnący poczuć się jak w Nowym…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Masa i rzeźba. Z wizytą w Domu Jantoń

Wymysłów Francuski – nazwa intrygująca, ale niekoniecznie kojarząca się z czymkolwiek. Przynajmniej na razie. Po wizycie, jaką – na zaproszenie pana Jacka Jantonia – odbyłem w tym malowniczym miejscu dokładnie 1 kwietnia (choć wszystko działo się bardzo serio), wiem już, że warto czynić wszystko by zarówno nazwa miejscowości, jak i marka Domu Jantoń jak najszybciej

Czytaj więcej »

Morawy Południowe. Dwie drogi, wiele ścieżek

W Czechosłowacji krążył taki, na poły polityczny, dowcip: – Jak brzmi hymn Moraw? – Jak cisza po zakończeniu hymnu czeskiego, a przed rozpoczęciem słowackiego (hymn czechosłowacki nie był bowiem odrębnym utworem, składał się z odgrywanych jeden po drugim hymnów Czech i Słowacji). Ten żart jest na swój sposób aktualny i dziś, zwłaszcza z polskiej perspektywy,…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Mowa o serze

Ser spowszedniał nam wszystkim już dawno, łatwo zatem o nieuważność wobec tego ze wszech miar cudownego pokarmu. A zasługuje on na coś wręcz przeciwnego. Jeśli zatrzymamy się na chwilę i z atencją o nim porozmawiamy, możemy zabrnąć w tematy nieoczywiste lub nawet kontrowersyjne. A już na pewno ciekawe. Historia sera ma co najmniej 9,5 tys. lat –…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Najrzadsze z dóbr

Wizyty w restauracji przestały być okazją do jedzenia. Restauratorzy zaczęli zapraszać na coś więcej: „przeżycie”, „doświadczenie” czy „szczególny moment”. Coś, w czym jedzenie, choć ważne, jest tylko częścią spektaklu – realizowanego nie tyle przez restauracje, co „koncepty” – z przemyślanym i dopiętym na ostatni guzik wystrojem, starannie dobraną muzyką i krótką kartą, będącą emanacją wrażliwości

Czytaj więcej »

Niezwykłe odkrycie

Historia Villi Vinèa rozpoczęła się w 2004 roku, kiedy Heiner Oberrauch odkrył w centrum Transylwanii, niedaleko miasta Tîrgu-Mureș, tę piękną, obiecującą krainę. – Zakochałem się w tym miejscu od razu i do dziś pamiętam pierwszy raz, kiedy je ujrzałem: uroczy krajobraz rzeki Târnave, delikatnie muśniętej światłem, ze wzgórzami, które przypominały mi nieokiełznaną Toskanię. Zdecydowałem, że uczynię

Czytaj więcej »

Od marzeń do medali

Winnica Korol została założona w 2010 r., ale tak naprawdę to efekt aż 35 lat fascynacji winem jej właściciela, Mikołaja Korola. Jak to zwykle bywa w takich historiach, wszystko zaczęło się od odważnych wizji, enoturystycznych podróży i pierwszych win owocowych robionych w domu. W połowie lat 90. XX w. gospodarz posadził przy domu 20 winorośli, z

Czytaj więcej »

Panel: cava

Cava to hiszpańskie wino musujące, wytwarzane metodą klasyczną (czytaj więcej) – w Katalonii (a w jej obrębie w regionie Penedès) i w innych lokalizacjach rozsianych po całej Hiszpanii. Jak prawie wszędzie, także w ramach tej apelacji można znaleźć wina ocierające się o wybitność, jak i prostsze, które mimo braku złożoności doskonale sprawdzają się na tarasie.

Czytaj więcej »

Panel: Korenika & Moškon – przegląd portfolio

O tym słoweńskim producencie pisaliśmy szerzej w poprzednim numerze „Trybuszona” piórem jego polskiego importera Wojtka Lutomskiego. Dziś kolej na przegląd oferty Koreniki. Nie ukrywamy – wypadł świetnie i był ekscytujący: wina (ze zdecydowaną przewagą bieli i pomarańczy) okazały się wielce atrakcyjne, a jako że wciąż mają dobre ceny, stanowią bardzo interesującą propozycję wśród dostępnych na naszym rynku

Czytaj więcej »

Panel: Miler Spirits

Jest taki gość… Nazywa się Tomasz Miler – choć w zasadzie powinien nazywać się Tomasz Wokulski-Miler, albo przynajmniej przyjąć taki pseudonim. Dlaczego? Ano dlatego, że – moim zdaniem – to wcielenie tej literackiej postaci. Facet robi różne rzeczy, ale głównie sprzedaje eleganckie ubrania męskie (zarówno gotowe, jak i szyte na miarę) oraz eleganckie alkohole (zarówno

Czytaj więcej »

Panel: mocna rzecz

Gin Earl Grey MikrogorzelniaCena: 179 zł (0,5 l) Fuzja rodzimych i zamorskich przypraw: ziarno kolendry, arcydzięgiel, chaber bławatek, czarna herbata, bergamotka i jałowiec. Intensywne i niezwykle czyste aromaty: doskonała herbata earl grey, cytrusowe dropsy i landrynki, pyłek sosny z rozgrzanej słońcem szyszki. W ustach jałowiec, obklejona żywicą szyszka, szlachetna goryczka (w tym specjalny jej rodzaj,

Czytaj więcej »

Panel: naturaliści z Prioratu i Montsant

Priorat to jeden z tych hiszpańskich regionów, który wielu miłośników win przyprawia – zupełnie zresztą słusznie – o szybsze bicie serca. Położona w Katalonii, na północny zachód od Barcelony, niewielka apelacja od kilku dekad cieszy się statusem najbardziej „gorącej”, dostarczając na stoły Hiszpanii, Europy i świata win o niejednokrotnie wybitnej wyrazistości, koncentracji i długowieczności. Jako

Czytaj więcej »

Panel: polskie wina różowe

Ten panel to idealny przegląd wszystkiego, z czym aktualnie (i na razie) kojarzy się polskie winiarstwo. Nie brakowało więc win dobrych i kiepskich, prostych, złożonych i nijakich, nie brakowało także zaskoczeń in plus. Róż jest dobrym i obiecującym kierunkiem dla krajowego winiarstwa, natomiast cała sztuka polega na tym, by wino – zanim klient je otworzy –

Czytaj więcej »

Piłka jest okrągła…

…a bramki są dwie – ileż to razy karmiliśmy się bon motem Kazimierza Górskiego, który próbował wlewać optymizm w nasze umęczone przez nadzieje i rozczarowania umysły. Nadzieje najczęściej zawiedzione, a rozczarowania skutkujące porzucanym w połowie rozgrywek „Skarbem Kibica”. Sytuacja na boisku jest jednoznaczna – dwie bramki i drużyny, piłka, mniej lub bardziej brutalna gra dwóch

Czytaj więcej »

Połączy nas magia smaku

Enoturystyka w Polsce rozwija się obecnie w imponującym tempie. Wiele winnic oprócz wyśmienitych win oferuje też regionalne produkty, które świetnie do niego pasują. Pairing z dobrze dobranymi serami, to jedno z najprzyjemniejszych doznań, jakie mogą nam się przydarzyć podczas enoturystycznej wizyty. Polskie SKARBY SEROWARA, czyli sery długodojrzewające, takie jak Bursztyn, Szafir i Rubin, doskonale komponują się

Czytaj więcej »

Przeganiając chmury…

Piwnice Antoniego to rodzinna, kameralna winnica na wschodnim krańcu województwa małopolskiego, we wsi Wola Lubecka, w gminie Ryglice. Miejsce, gdzie rodzą się wina ojca i syna. Ich twórcami są bowiem Antoni Marcinek (ojciec) i Damian Marcinek (syn). Historia winnicy sięga początku lat 80. ubiegłego wieku, kiedy to Antoni zasadził pierwsze krzewy schuylera, kristaly i ontario –

Czytaj więcej »

Przez różowe okulary

Rosé to od kilku lat rynkowy hit. Dlaczego? Jest lekkie i przyjemne dla podniebienia, ma soczystą kwasowość i niższy poziom tanin niż czerwone, co czyni je mniej cierpkim. Idealnie łączy się z wieloma potrawami, często jest lubiane zarówno przez amatorów win białych, jak i czerwonych, ma ładny kolor i – co też ważne – nierzadko…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Rías Baixas: z sercem i w sercu

Czasem, a szczególnie wtedy, gdy za oknem zimno i buro, zastanawiam się, dokąd mogłabym się przeprowadzić, by mieć więcej słońca. Momentami mam bowiem wrażenie, że „działam na baterie słoneczne”. Kiedy się budzę i świeci słońce, to może być nawet trzaskający mróz, ale moją energią można obdzielić wiele osób. Kiedy natomiast niebo jest szare i smutne, to

Czytaj więcej »

Saint-Émilion: rewizja i pozew! Czyli duma i uprzedzenie Prawego Brzegu

Rok 2022 był pełen emocjonujących wydarzeń. Świata wina również nie ominęły tumulty, które zapiszą się w historii. Jeden z nich to rewizja klasyfikacji winnic Saint-Émilion. Ach, cóż to była za rewizja! Sam prokurator generalny takiej rewizji by się nie powstydził! Zwroty akcji, skandale i nadużycia, oskarżenia i strzały niemal śmiertelne. Całe szczęście była to strzelanina…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Sherry. Wino z promieni słońca

Wszyscy znamy romantyczny wizerunek regionu Jerez w gorącej Andaluzji, gdzie południowy skrawek Hiszpanii całuje Afrykę. Szum oceanu, flamenco, zapach pomarańczy, mauretańskie pałace – i wino, tak samo charakterne jak czarnooka Carmen. A gdzie w tym wszystkim sherry, płynna dusza Andaluzji? Historia wina w regionie Jerez ma jakieś 3 tys. lat i sięga czasów Fenicjan, którzy…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Skazani na sukces

Tak właśnie sobie pomyślałem, kiedy opuszczałem Dom Charbielin w Górach Opawskich. Skazani na sukces. Właściwie tylko jakaś katastrofa naturalna (odpukać!) mogłaby ewentualnie spowodować, żeby ta winiarnia, z jej świeżo nasadzonymi 27 hektarami winorośli za kilka lat nie była wymieniana wśród pięciu najważniejszych polskich producentów wysokojakościowego wina. Pierwsze pięć hektarów nasadzono pod Biskupią Kopą w 2020

Czytaj więcej »

Słodkiego, miłego lata…

Wino nie jest pierwszym wyborem ani profesjonalnych, ani domorosłych bartenderów. Listy drinków w koktajl barach zdominowane są przez mikstury bazujące na wódce, whisky, ginie czy rumie. Podobnie w arsenale kolorowych butelek z tradycyjnymi dodatkami częściej widzimy bittery czy wermuty niż wino. Nawet jeśli ambitny miksolog zadba o winopijców, to najczęściej w jego repertuarze znajdziemy koktajle na

Czytaj więcej »

W poszukiwaniu lekkości. O ulotnych bąbelkach z Terra Felix, zamkniętych w oprawie ze szkła

„Cava – duma Katalonii”, „hiszpańska riposta na szampana”, „przebrzmiała chwała świata win musujących”. To tylko niektóre określenia na cavę. Zbadajmy, ile w nich prawdy. Z całą pewnością jest niedoceniana. W dobie krzykliwości i nachalnej promocji odwoływanie się do subtelności, sięganie po złożoność, tęsknota za lekkością, są często odbierane jako coś niemodnego, passé. Ludzie lubią wina, których

Czytaj więcej »

Wielkie zamieszanie

Z amatorskim barmaństwem jest jak z jazdą na rowerze. Nie trzeba reprezentować poziomu Mai Włoszczowskiej, żeby mieć z tego frajdę. Drugie podobieństwo: podstawy łatwo opanować i trudno zapomnieć. To co? Do dzieła! Robimy domowy bar! Niestety bez tego się nie obędzie: musimy udać się na zakupy. Ich koszt nie jest najniższy (w podstawowej wersji to…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Wina z Dunajca

Dobra wyprawa enoturystyczna powinna spełniać kilka podstawowych warunków. Przede wszystkim musi być dobrą rozrywką w dobrym towarzystwie. Wysokiej jakości wino to oczywiste must have. Planując podróż, warto też jednak zrobić to tak, aby mieć możność zachwycenia się nie tylko winnicami, ale jeszcze czymś. Na przykład widokiem, takim, że dech zapiera. Miejscem, w którym w iście…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Winiu alwariniu, czy portugalskie winne słówka

– Ten portugalski to jakiś dziwny język. Ani to hiszpański, ani francuski, a do tego ma coś z rosyjskiego – takie słowa zdarzało mi się słyszeć w pracy edukatora wina porto od wielu osób, niezależnie od narodowości. Turyści zaglądający do piwnic rzadko wykazują się choćby podstawową znajomością portugalskiego. Próbują wypowiadać słowa związane z winem, wspomagając…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Winny rejs po Loarze. Gdzie przycumować, żeby napełnić kieliszek

Większości ludzi Dolina Loary kojarzy się przede wszystkim ze średniowiecznymi i renesansowymi zamkami oraz przepychem. Jeżeli jednak jesteście miłośnikami win francuskich i szukacie inspiracji do kolejnych winnych wojaży, to mam dla was propozycję nie do odrzucenia: popłyńcie ze mną w winny rejs po Loarze. Będziemy nawigować do pięciu różnych miejsc i, naturalnie, zaczniemy od końca. Rzeka zaczyna

Czytaj więcej »
Zapisz się na newsletter TRYBUSZONA

Copyright © 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone. Wydawnictwo Explanator