Ale to pyszne! Salmorejo
Udostępnij artykuł
Andaluzyjski przysmak rekomenduje Aniela Redelbach-Gieparda – winehunterka, pasjonatka gotowania, podróży i wina
Salmorejo (na 8 osób)
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 150 g bagietki
- 200 g oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- 2 jajka ugotowane na twardo
- szynka jamón serrano
Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż i umieszczamy je we wrzątku na 1 minutę. Następnie obieramy, kroimy w dowolnej wielkości kostkę, wrzucamy do blendera. Bagietkę kroimy w kostkę, dorzucamy do pomidorów, do tego dodajemy czosnek, sól, 150 g oliwy, łyżkę octu, całość blendujemy na jednolitą masę. Gotową zupę wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Podajemy w miseczkach: każdą porcję posypujemy drobno pokrojonym jajkiem na twardo oraz cieniutkimi plasterkami szynki i polewamy odrobiną oliwy.
Zapraszamy do lektury artykułu Małgorzaty Sułek: Andaluzja. Podwójna frajda