Słodkiego, miłego lata…
Udostępnij artykuł
Wino nie jest pierwszym wyborem ani profesjonalnych, ani domorosłych bartenderów. Listy drinków w koktajl barach zdominowane są przez mikstury bazujące na wódce, whisky, ginie czy rumie. Podobnie w arsenale kolorowych butelek z tradycyjnymi dodatkami częściej widzimy bittery czy wermuty niż wino.
Nawet jeśli ambitny miksolog zadba o winopijców, to najczęściej w jego repertuarze znajdziemy koktajle na bazie szampana (może być drogo!), cavy lub prosecco. Ale przecież miłośnicy bąbelków mają ciekawą, niskoalkoholową alternatywę w postaci win musujących pochodzących z piemonckiego Asti DOCG, które stanowią nie tyle dodatek, co pełnoprawną, niezwykle interesującą bazę orzeźwiających koktajli. Tym samym bardzo aromatyczne i słodkie (chociaż niewyłącznie!) Moscato d’Asti i Asti Spumante otwierają nowe możliwości miłośnikom sztuki mieszania.
Wina z Asti, produkowane unikatową metodą, która ze szczególnym pietyzmem traktuje naturalne aromaty zawarte w gronach moscato bianco – kluczowej odmiany winorośli w apelacji Asti DOCG – odznaczają się nie tylko doskonałą równowagą pomiędzy kwasowością i słodyczą, ale także niskim alkoholem, który nie „przykrywa” bogatych nut cytrusowych, owocowych czy kwiatowych. Sącząc Moscato, doszukać się w nim można owocu marakui, białej brzoskwini, nektarynki czy liczi, ale także kwiatu lipy, akacji, a nawet szałwii.
Nic zatem dziwnego, że w ciągu ostatnich 100 lat Moscato d’Asti i Asti Spumante zdobyły świat, w tym Polskę, przede wszystkim w swoich słodkich szatach. Zdawałoby się więc, że owe dobrze już znane bywalczynie wine barów, przyjęć i celebracji nie potrafią niczym zaskoczyć. A jednak! Od niedawna przepisy apelacyjne zezwoliły na produkcję astyjskich bąbelków z obniżonym cukrem, dopuszczając ich półwytrawne i wytrawne wcielenia.
Jest to jeszcze jeden powód, dla którego warto przyjrzeć się bliżej bąbelkom z Piemontu. Wytrawne wersje win z Asti mają przed sobą długą drogę, jeżeli chcą dorównać popularnością swoim słodkim krewniaczkom – do tej pory producentów, którzy zdecydowali się na ich wyrób można policzyć na palcach obu dłoni. Old habits die hard!
Tymczasem cieszmy się niebanalnymi koktajlami na bazie Moscato d’Asti i Asti Spumante, które – wbrew pozorom – schlebiać będą podniebieniom miłośników sztuki miksologicznej nie tylko latem. Spójrzmy, jaki użytek ze słodkich (i mniej słodkich) bąbelków z Asti uczynił Giorgio Facchinetti – młody, ale już utytułowany włoski bartender, wykorzystujący unikatowe cechy win na bazie aromatycznego szczepu moscato bianco. Wina te, w połączeniu z nieoczywistymi składnikami, dają odświeżający efekt i prezentują zdumiewające smaki.
– Moim celem jest wprowadzenie piemonckich bąbelków na trwałe do świata miksologii oraz stworzenie nowych, oryginalnych i innowacyjnych połączeń – mówi Giorgio. Sprawdźmy, jak wygląda realizacja tej misji.
STAR IN PORTOFINO
Koktajl z jednej strony oddający hołd bajecznie malowniczej wiosce Portofino na Wybrzeżu Liguryjskim, z drugiej natomiast kłaniający się nadchodzącym letnim wieczorom poprzez anarchistyczną mieszaninę świeżych smaków i aromatów melona oraz brzoskwini, które doskonale komponują się z wytrawnym Asti.
25 ml syropu melonowo-brzoskwiniowego
3 liście szałwii
wytrawne Asti DOCG
Szałwię wrzucamy do dużego kieliszka do wina, wypełnionego kostkami lodu, wlewamy syrop i dokładnie mieszamy. Dopełniamy wytrawnym Asti DOCG. Przyjemności!
GROOT
35 ml P31 Aperitivo Green
10 ml syropu pistacjowego
10 ml syropu bazyliowego
25 ml soku z cytryny
Asti Dolce DOCG
Nietuzinkowa receptura przygotowana przez Giorgio Facchinettiego. Wszystkie składniki wlewamy do szejkera z lodem, mocno wstrząsamy. Przelewamy do kieliszka winnego z kilkoma kostkami lodu i dopełniamy Asti Dolce DOCG.
LADY SUMMER
Bardzo subtelny i elegancki, naturalnie słodki koktajl. Arbuz, mięta i Moscato d’Asti wydają się dla siebie stworzone, a pozostające w równowadze słodycz i rześkość stanowią idealną propozycję na gorące letnie wieczory.
35 ml ginu
15 ml syropu waniliowego
60 ml soku z arbuza
Moscato d’Asti DOCG
mięta do smaku
kawałek arbuza do dekoracji
Składniki mieszamy w szklanicy barmańskiej z lodem, przelewamy do kieliszka winnego z kilkoma kostkami lodu, dodajemy liście mięty i dopełniamy kieliszek Moscato d’Asti. Dekorujemy cząstką arbuza.
RED HOT VEGGIE PEPPER
Niezwykły i innowacyjny koktajl gwarantujący nieoczekiwane doznania i przekonujący nawet największych sceptyków swoimi harmonijnymi smakami. Moscato d’Asti doskonale współgra z pieprzówką, satysfakcjonując podniebienia miłośników śmiałych eksperymentów.
45 ml pieprzówki
20 ml soku z cytryny
20 ml syropu cukrowego
20 ml purée truskawkowego
Moscato d’Asti DOCG
Składniki (oprócz wina) wstrząsamy w szejkerze z lodem. Koktajl przelewamy do kieliszka typu coupe i dopełniamy Moscato d’Asti.
BIANCONIGLIO (BIAŁY KRÓLIK)
To jedna z najnowszych propozycji Giorgio Facchinettiego na sezon wiosenno-letni. Dzięki użyciu Moscato d’Asti koktajl jest naturalnie słodki, a ozdabiająca kieliszek biała czekolada nadaje temu smakowitemu drinkowi równie smakowity wygląd.
30 ml wódki
25 ml likieru Chambord
4 liście mięty
3 maliny
25 ml soku z cytryny
Moscato d’Asti DOCG
biała czekolada
Brzeg kieliszka dekorujemy roztopioną białą czekoladą. Do szejkera wypełnionego lodem wlewamy wódkę, likier i sok z cytryny, dorzucamy lekko zgniecione miętę i maliny, dobrze wstrząsamy, a następnie przelewamy przez sitko do kieliszka winnego z kostkami lodu i dopełniamy Moscato d’Asti.
ASTI SIGNATURE
Koktajl-ikona, stworzony przez Giorgio Facchinettiego dla historycznego Caffè Excelsior w Portofino. Kariera tego drinka przyspieszyła w czasie mediolańskiego Wine Week 2021, a następnie podczas ubiegłorocznej edycji Vinitaly. To innowacyjna (i smaczna!) alternatywa dla klasycznego aperitivo, gdzie słodkie Asti konfrontuje się z nieoczekiwanymi smakami bazylii i różowego grejpfruta.
4 liście bazylii
1 plasterek różowego grejpfruta
syczuański pieprz do smaku
Asti Spumante Dolce DOCG
Do dużego kieliszka winnego z kilkoma kostkami lodu wlewamy nieco Asti Spumante Dolce DOCG, dodajemy liście bazylii i plasterek grejpfruta, dokładnie mieszamy. Dopełniamy kieliszek Asti Dolce DOCG, ponownie dokładnie mieszamy i dekorujemy skórką grejpfruta; teraz tylko szczypta syczuańskiego pieprzu i… salute!
FLAIR AMBASSADOR
Niezależnie od światowej renomy i popularności win musujących z Asti, Consorzio per la Tutela dell’ASTI – organizacja, która od ponad 90 lat zarządza apelacją, stawia sobie za cel nie tylko walkę ze stereotypami związanymi z musiakami z Asti, ale przede wszystkim ich nowe pozycjonowanie jako win wszechstronnych, elastycznych, pozwalających w nowy sposób odkrywać ich aromatyczność, ale także wielorakość stylów.
Jednym z przejawów tej strategii komunikacji jest nawiązanie współpracy z Giorgio Facchinettim – utytułowanym flair bartenderem, nie tylko telewizyjnym celebrytą, ale także finalistą (w l. 2015–2018) rywalizacji Circuito organizowanej przez World Flair Organization, wicemistrzem International Flair Competition Montpellier 2019 oraz Just Flair w 2017 roku w Krakowie. Giorgio to także gwiazda mediów społecznościowych, z ponad 200 tys. osób obserwujących jego profile.
Facchinetti podjął wyzwanie Konsorcjum. Jak mówi: – To nie tylko wyzwanie, to także misja. Cieszę się, że poprzez innowacyjne i kreatywne wykorzystanie Moscato d’Asti i Asti Spumante mogę komunikować światu ich nowe oblicze.
Ten ambasador marki Asti DOCG osobiście bierze udział w licznych imprezach poprzez swoje pokazy flair bartendingu, aktywnie wspierając piemonckie bąbelki. Dodatkowo poprzez ożywioną aktywność szkoleniową wychowuje młody barmański narybek, który po lekcjach u mistrza przejmuje jego pasję – tak do sztuki miksologii, jak i do Moscato d’Asti i Asti Spumante.