Panel: cava
Udostępnij artykuł
Cava to hiszpańskie wino musujące, wytwarzane metodą klasyczną (czytaj więcej) – w Katalonii (a w jej obrębie w regionie Penedès) i w innych lokalizacjach rozsianych po całej Hiszpanii. Jak prawie wszędzie, także w ramach tej apelacji można znaleźć wina ocierające się o wybitność, jak i prostsze, które mimo braku złożoności doskonale sprawdzają się na tarasie. Metoda wytwarzania nie decyduje automatycznie o jakości końcowego produktu – dobór szczepów, jakość gron, charakterystyka siedliska czy w końcu kunszt winiarza – to tylko niektóre z elementów definiujących ostateczny kształt wina.
Dzięki uprzejmości dynamicznie działającego importera, firmy Fine Wine (to część dobrze znanego w branży gastro Farutexu), na redakcyjnym stole znalazło się siedem etykiet, pochodzących od trzech producentów. Otrzymały one noty charakterystyczne dla win tej klasy, reprezentujących przyzwoitą relację jakości do ceny: poprawnych, bez wad czy ewidentnych przerysowań stylistycznych; kilka najlepszych dobrze oddawało charakter apelacji. Zabrakło nam może win, w których oprócz dobrze oddanych cech apelacji, wyraźnie zaznaczona zostałaby indywidualność producenta lub unikatowość terroir. Jednakże jako wina „użyteczne” – sprawdzające się w food pairingach, celebracjach w gronie rodzinnym czy na piknikach z przyjaciółmi – panelowe cavy wypadły dobrze.
Cavy pod przewodnictwem Macieja Sokołowskiego degustowali: Adam Tomczak, Daria Majchrzak, Zofia Szczerba, Jacek Kulza, Iwo Świerblewski, Maciej Katarzyński i Aniela Redelbach-Gieparda. (ts)
Cava Duran Gran Reserva Barrica 2014
Ramon Canals
Cava D.O., Katalonia
Szczepy: macabeo, parellada, xarel·lo
Importer: Fine Wine
Cena: 112 zł
Wydaje się, że kontakt z osadem był tu dłuższy niż w przypadku pozostałych ocenianych przez nas etykiet. Po napowietrzeniu wina – oprócz typowych dla jego gatunku akcentów cytrusowo-szarlotkowo-drożdżowych – dostrzegamy nawet nuty truflowo-oliwkowe i amontillado. W (nieco krótkich) waniliowo-kremowych ustach również echa miodowe i migdałowe, podbudowane kwasowością i dyskretną, na swój sposób elegancką goryczką. Dobrze zrównoważona, niewybijająca się pienistość.
Cava Agusti Torello Mata Rosat Trepat Organic NV
Agustí Torelló Mata
Cava D.O., Katalonia
Szczep: trepat
Importer: Fine Wine
Cena: 100 zł
Wino o barwie czereśniowego różu. W złożonym, interesującym nosie czereśnie, gruszka z kompotu, truskawka z wiśnią – a do tego kwas chlebowy. Usta z jednej strony wyraziste i kremowe, dobrze dopełniające nos – z drugiej jednak nieco zbyt krótkie, pienistość również mogłaby być nieco dłuższa. W końcówce wyczuwalna tanina i goryczka, winiarz mógł lepiej dopracować balans słodyczy i kwasowości. Ogólnemu dobremu wrażeniu towarzyszy melanż nut mięsnych i mocno przejrzałego owocu.
Cava Bohigas Brut Reserva NV
Fermi Bohigas
Cava D.O., Katalonia
Szczepy: macabeo, xarel·lo, parellada
Importer: Fine Wine
Cena: 75 zł
Bukiet, jak na cavę, mniej drożdżowy, a bardziej ziołowo-owocowy (porzeczka, owoc egzotyczny); wydaje się, że nie brak tu również kilku dodatkowych gramów cukru. Wino może być atrakcyjne dla wielu odbiorców – przyjemne, choć niezbyt ekscytujące. Kwasowość przykryta cukrem, podobać się może również słono-słodka nuta na finiszu.
Cava Duran Gran Reserva 2017
Ramon Canals
Cava D.O., Katalonia
Szczepy: chardonnay, macabeo, parellada, xarel·lo
Importer: Fine Wine
Cena: 78 zł
Poza klasycznymi aromatami jabłek czy gruszek można dostrzec tu nawiązania do prażonych nasion słonecznika. Usta proste i świeże, wzbogacone o słonawe nuty chlebowo-jesienne. Grejpfrutowa goryczka, nieco owocu z puszki. Kwasowość zintegrowana, dokładnie odmierzona. Dobrze zrobiona cava, kompleksowa i czysta.
Cava Bohigas Brut Nature Gran Reserva NV
Fermi Bohigas
Cava D.O., Katalonia
Szczepy: chardonnay, macabeo, xarel·lo, parellada
Importer: Fine Wine
Cena: 79 zł
Pierwszy nos raczej pozbawiony finezji, o śladach drożdżowo-jabłkowo-metalicznych – zapewne echo dojrzewania na osadzie. Usta nieskomplikowane, z krótkim finiszem, potwierdzają to, na co wskazuje nos. Wino poprawne, ale raczej jednowymiarowe. Do wrażeń zapachowych można dopisać też nuty kwiatowe i cytrusowe (pomelo). Dość szybko znikają bąble – a szkoda!
Cava Marta Reserva Brut 2019
Ramon Canals
Cava D.O., Katalonia
Szczepy: macabeo, parellada, xarel·lo
Importer: Fine Wine
Cena: 60 zł
W nosie aromaty stajni stojącej w pobliżu starego sadu. Wino dosyć nieoczywiste, a wrażenie pogłębia echo morskiej soli i masła orzechowego. Umiarkowana soczystość, średnia intensywność w ustach. Mocna i długo utrzymująca się pienistość, przykrywająca większość interesujących nut, które mogłyby korzystnie wpłynąć na ocenę wina.
Cava Bohigas Semi Seco Reserva NV
Fermi Bohigas
Cava D.O., Katalonia
Szczepy: xarel·lo, macabeo, parellada
Importer: Fine Wine
Cena: 75 zł
Jedyne w zestawie wino półwytrawne – nieskomplikowane, ze śladowym musowaniem i odrobiną owocu w syropie. W nosie maślanka brzoskwiniowa i słony karmel, w ustach odzywają się nuty ciasteczkowo-lukierowe. Mimo półwytrawnego charakteru zachowuje balans; średnie nasycenie ekstraktem i cukrem. Może okazać się dobrym dodatkiem do crema catalana.