Skip to content Skip to footer

Lato 2024

Trybuszon nr 9

Wino na Olimpie

Chyba mało który – było nie było – produkt spożywczy korzysta z tak niezwykłej otaczającej go aury i majestatu, przed którym – z różnych zresztą powodów – klękają zarówno profani, jak i wtajemniczeni.

Ci pierwsi oddają mu hołdy, z pokorą szperając między półkami w dyskontach lub – unikając konfrontacji ze sprzedawcą – sklepach specjalistycznych. W restauracji ograniczają się do białego lub czerwonego wina domu, względnie bezpiecznego prosecco.

Ci drudzy uzbrojeni w wiedzę i doświadczenie, chętnie wyzwą na merytoryczny pojedynek obsługę fachowego sklepu, a restaurację bez 30-stronicowej karty win omijać będą szerokim łukiem.

 

Zawartość wydania

Adwokat diabła

Jak to się stało, że peryferyjny prawnik bez żadnego doświadczenia i edukacji w branży zafundował całej winosferze trzęsienie ziemi o skali bezprecedensowej po…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Bób i wino – vege pairing na lato

Kuchnia polska i lato? Chłodnik, pierogi z wiśniami, młode ziemniaki z koperkiem i jajkiem sadzonym, no i jagodzianki. Wino i lato? Białe lub różowe, lekkie, orzeźwiające,…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Chile – graffiti, hot dogi i carménère

Najdłuższy na świecie kraj wciśnięty między Pacyfik a Andy oferuje turystom lodowce, pustynie, góry i ocean. Także świetną kuchnię i wino. Choćby dla…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Kartoteka szczepu: riesling

IMIĘ: riesling ZNANY TEŻ JAKO: johannisberger, rössling, pfefferl, niederländer, klingelberger, gräfenberger, kastellberger, gewürztraube, riesling renano, ryzlink rýnský POCHODZENIE: Dolina Renu

Czytaj więcej »

Kraków na kieliszki 2.0

Zapytacie, co się zmieniło w Krakowie, od ostatniego naszego spotkania na łamach „Trybuszona”. Otóż prezydent miasta się zmienił! Poza tym cisza…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Najwęższy kraj świata. Chile w pigułce

Chile to kraj, który jako pierwszy otworzył drzwi i wprowadził południowoamerykańskie wina na światową scenę. Produkuje dzisiaj około 13 mln hl…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

PANEL: carménère

Carménère to odmiana kojarzona obecnie – zupełnie słusznie zresztą – z Chile. Znak firmowy i wręcz symbol tamtejszego winiarstwa. A przecież jej korzenie

Czytaj więcej »

Riesling i tapasy

Spod pióra Tomasza Prange-Barczyńskiego od lat wychodzą winiarskie przewodniki, z reguły okraszone wątkami osobistymi i wspomnieniowymi. I tym razem jest nie

Czytaj więcej »

Stowarzyszenie umarłych drożdży

Drożdże są nieodzownym elementem produkcji każdego wina i nie ma znaczenia czy do rozpoczęcia fermentacji winiarz zastosuje szlachetne szczepy, czy będzie…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Szlachetna biel

Jakie czynniki powodują, że drogie białe wina, oceniane przez degustatorów na 90+ są często postrzegane jako smaczniejsze i bardziej wyrafinowane? Co

Czytaj więcej »

Sztuka wykwintnej degustacji kawy

Cupping jako klucz do poznawania aromatów i smaków Kawa to nie tylko napój pobudzający, ale także źródło fascynujących doznań smakowych…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Tirana. Oczywista nieoczywistość

Czy w czasach podróży dostępnych na wyciągnięcie ręki można jeszcze komukolwiek zaimponować opowieścią o city breaku? Tak, ale nie ma co rozwodzić…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Tour de Bordeaux

Zdecydowana większość z nas wie coś o winach z Bordeaux, kojarzymy największe châteaux i zapewne nieraz kręciliśmy kieliszkiem napełnionym winem z Lewego albo Prawego Brzegu…....

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Zemsta Fredrówki

Podkarpacie. Okolice Krosna. Zamek Kamieniec. Miejsce, które posłużyło jako tło wydarzeń do Zemsty Aleksandra Fredry. To od jego nazwiska wzięła  nazwę

Czytaj więcej »
Zapisz się na newsletter TRYBUSZONA

Copyright © 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone. Wydawnictwo Explanator