Wina dobrze przemyślane. Z wizytą w wielkopolskiej Winnicy Morena
Udostępnij artykuł
Winnicę Morena w podpoznańskim Puszczykowie planowałam odwiedzić już od dłuższego czasu. Wszystko za sprawą jej właścicielki, Basi Wiza, z którą wielokrotnie miałam okazję rozmawiać na targach i imprezach winiarskich. Szybko znalazłyśmy nić porozumienia, a Hibernal z Moreny okazał się jednym z moich ulubionych polskich win, bo idealnie komponuje się z serami, białym mięsem czy szparagami, bez których w Wielkopolsce obyć się nie możemy.
Wystarczyło 15 minut jazdy samochodem z Poznania, żeby znaleźć się w magicznym świecie schowanym za zieloną bramą, przy której się umówiłyśmy z Basią. Na miejscu zastałam przepiękną winnicę, która skąpana w wiosennym, ostrym słońcu wręcz zapiera dech w piersiach. I wszystko w dość niepozornym Puszczykowie, miejscowości, jakich wiele w Wielkopolsce, tyle że mieści się w nim słynne na cały świat Muzeum Arkadego Fiedlera, a samo miasteczko otoczone jest Wielkopolskim Parkiem Narodowym.
Wina przemyślane i dopieszczone
Morena ma powierzchnię 2,5 ha. Rosną na niej seyval blanc, muscaris, solaris, regent, rondo i cabernet cortis. To aktualnie jedna z większych winnic w Wielkopolsce – mimo to właściciele cały czas rozważają nowe nasadzenia, bo pasję do wina mają ogromną. Jak podkreślają – to wina z Moreny są połączeniem tej pasji, wyjątkowego miejsca, w którym lodowiec utworzył kiedyś skarpy i ciekawą rzeźbę terenu Wielkopolskiego Parku Narodowego, a także doświadczenia winiarzy wspieranego przez najlepszych enologów. Dlatego wszystkie środki i cały wolny czas (bo oprócz tego, że prowadzą winnicę, oboje pracują zawodowo) inwestują w rozwój Moreny. Na jej terenie powstaje właśnie winiarnia z prawdziwego zdarzenia, a także salka, w której lada moment zaczną odbywać się kameralne degustacje. Nie chodzi bowiem o masówkę, tylko o taki rozwój winnicy, żeby jakość nie wymknęła się spod kontroli, żeby była wyczuwalna w każdym kieliszku dokładnie przemyślanych kupaży i dopieszczonych win jednoodmianowych.
Marzenia się spełniają
Winnica to bezpieczna przystań, oaza spokoju oraz dobrze przemyślany plan emerytalny Barbary i Grzegorza. Tak miało być. Właściciele Moreny realizują plan etap po etapie, nie zapominając o najważniejszym, czyli czerpaniu radości z tego, co robią. Teren winnicy służył kiedyś jako wybieg dla ukochanych koni, które teraz mieszkają w specjalnym, przeznaczonym dla nich hotelu. To również miejsce zabaw ich psów, Chopina i Kory, które biegają między rzędami winorośli. O takich obrazkach Barbara i Grzegorz marzyli. Mogą je podziwiać z ambony obserwacyjnej, którą Grzegorz podarował Basi na urodziny. W Morenie czuć spokój i wytchnienie. Człowiek jest blisko z naturą. Bywają też momenty, gdy winnica pulsuje życiem. Na tarasie domu, z którego rozpościera się widok na nią, często gromadzą się rodzina i przyjaciele, a doroczne winobranie jest jednym z bardziej uroczystych momentów, na które bliscy właścicieli czekają z utęsknieniem.
Wina na medal
Winnica jest stosunkowo młoda. Pierwszy zbiór miał miejsce w 2018 roku, a pierwsze wina trafiły do sprzedaży z rocznika 2020. Wraz z pojawieniem się ich na rynku Morena zaczęła być obecna na krajowych imprezach winiarskich. Jej etykiety szybko zostały zauważone i docenione. Tylko w 2023 r. wyróżnienia zdobyły Regent, Muscaris (złoty medal na targach ENOEXPO 2023), Seyval Blanc i Rondo. Rok 2024 to brązowy medal na poznańskich targach Wino.pl dla Hibernala, Muscarisa i Regenta. Z kolei Solaris został doceniony podczas festiwalu POZNAJ Festiwal Polskich Win i zaprezentowany podczas uroczystej kolacji z Robertem Makłowiczem jako pairing idealny do sernika z kaszubskiego sera (Kozia Rura od Kaszubskiej Kozy) z rabarbarem i oliwą modrzewiową. Winnica Morena reprezentowała też Wielkopolskę w trakcie Bar des Sommeliers towarzyszącego Mistrzostwom Polski Sommelierów 2024.
O winnicy i winach z Puszczykowa zaczyna być głośno, nie raz jeszcze o nich usłyszycie.
Warto spróbować!
Hibernal 2022
Wino białe półwytrawne. Zachwyca słodkim aromatem, podkreślonym podwyższoną kwasowością. W smaku przeważają nuty brzoskwiń i moreli. Harmonijne i orzeźwiające. Dobrze komponuje się z rybami, białymi mięsami oraz serami. Przed podaniem warto schłodzić je do temperatury 10–12°C.
Solaris 2022
Białe półsłodkie. Przyciąga aromatami cytrusów, brzoskwini oraz delikatnym akcentem jabłka. Gładka słodycz świetnie współgra z kwasowością. To wino z gatunku „tarasowych”, dobrze sprawdzi się z kawałkiem jabłecznika i odrobiną bitej śmietany, a także w towarzystwie owocowych sałatek i deserów.
Regent 2022
Regent to wyjątkowe czerwone wino, które otwiera się intensywnym bukietem czarnych porzeczek, aronii i wiśni. W smaku charakteryzuje się niezwykłą głębokością i długotrwałym finiszem, stanowiąc rozkosz dla koneserów. Doskonale nadaje się do czerwonych mięs, kaczki i gęsi.