Riesling i tapasy
Udostępnij artykuł
Spod pióra Tomasza Prange-Barczyńskiego od lat wychodzą winiarskie przewodniki, z reguły okraszone wątkami osobistymi i wspomnieniowymi. I tym razem jest nie inaczej.
Prange-Barczyński z niejednego pieca chleb jadł lub – jak kto woli – z niejednego pił kieliszka (a tak naprawdę – to i to). Przez lata zbierał zasłyszane w trakcie podróży opowieści i własne wspomnienia. Ich efektem jest książka o niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy. Autor zabiera nas do Veneto i Valpolicelli, Andaluzji i Riojy, Douro i do Alzacji, a także do Frankonii, Istrii, na Morawy i Nizinę Tracką, wszędzie tam, gdzie wino jest elementem tradycji i kultury. W miejscach tych zasiada z autochtonami przy wspólnym stole, by jeść tamtejsze dania i pić lokalne wina. A przy okazji sprawdzać, jak te połączenia grają ze sobą.
Nie jest to jednak przewodnik po uniwersalnych i zawsze dobrze wypadających pairingach, choć pewne podpowiedzi w nim znajdziemy. Z książki przede wszystkim wyciągniemy jedną naukę i radę jednocześnie: „O powodzeniu połączenia wina i jedzenia, obok dobrze opisanych i zbadanych obiektywnych zależności między smakami, temperaturami, teksturami jednego i drugiego, decydują często niemierzalne czynniki, takie jak ogólne samopoczucie, światło i pogoda, wreszcie genius loci”. Innymi słowy,
na odbiór wina i jedzenia wpływają okoliczności przyrody, w jakich je spożywamy, a to samo połączenie, kosztowane w innych warunkach, może zupełnie nam się nie sprawdzić, a nawet nas odrzucić. Nie oznacza to jednak, że między bajki mamy dziś włożyć wszystkie podręczniki o pairingach. Lepiej potraktować te słowa jako zachętę do własnych eksperymentów, by nie podążać jedną, wytyczoną już przez innych drogą. To na niej czekają nas największe pairingowe olśnienia (czytaj: epifanie).
Konkludując, Riesling i tapasy to mariaż przewodnika i wspomnień, ze szczyptą wiedzy winiarskiej. Propozycja dla osób, które lubią zanurzyć się w świat wina i niespiesznie snutej opowieści. Rzecz w sam raz na lato.
Tomasz Prange-Barczyński
Riesling i tapasy. O niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy
Wydawnictwo Pascal, Bielsko-Biała 2023
ss. 368, cena: 79,99 zł