Panel: Veneto
Udostępnij artykuł
Veneto (czyli Wenecja Euganejska) jest największym producentem wina we Włoszech. Wytwarzając ponad 12,5 min hektolitrów, pozostawia daleko w tyle tak zasłużone regiony jak Toskania, Piemont czy Sycylia razem wzięte. Tym samym jest też jednym z największych producentów w skali globalnej (w zestawieniu z państwami) – piątym w kolejności, zaraz po USA, a tuż przed Chile.
Różnorodność stylów, odmian i poziomów jakościowych jest oczywiście ogromna i nie sposób przedstawić jej w ramach jednego, nawet mocno rozbudowanego panelu. Do Veneto będziemy więc wracać mniej lub bardziej regularnie – bo to w końcu i valpolicella, i amarone, i bardolino, i soave, a w pierwszej mierze ukochane przez wszystkich, musujące prosecco… A wymieniamy tu jedynie najważniejsze i najbardziej znane apelacje tamtejszych win. Bo kto słyszał np. o DOC Colli Berici? No właśnie, piszący te słowa przyznaje się, że też nie – jednak, dzięki współpracy z lokalnymi producentami z tej położonej w okolicy Vicenzy apelacji, możemy zaprezentować kilka raczej nietypowych dla regionu czerwonych win, z których jedno powstało z odmiany… carmenem. A szczep tai rosso, zwany niegdyś tocai rosso? Czytajcie dalej – szersza prezentacja DOC Colli Berici w numerze jesiennym, dziś (na zachętę) tylko zajawka w postaci sześciu butelek. Dla przeciwwagi dodajemy kilkanaście etykiet od Giaroli, producenta oferującego przekrojowy wybór bardziej reprezentatywnych dla regionu win czerwonych i białych. Do w miarę pełnego obrazu zabrakło może soave i wspomnianego prosecco, ale obiecujemy, że do tego wątku niebawem powrócimy.
Jaki obraz rysuje nam zatem ta próbka, z którą mieliśmy do czynienia? Nasuwają się przede wszystkim dwa słowa – typowość i solidność. Żadne z win nie zeszło poniżej „szóstki”, białe reprezentowały zrównoważony, godny zaufania – choć raczej pozbawiony błyskotliwości – i przyjazny dla konsumenta, rześki, owocowo-kwiatowy styl. Co ciekawe, już podczas prowadzonej w ciemno degustacji, pojawiały się opinie, że oceniane wina pochodzą prawdopodobnie z obszaru, na którym czerwień wypada lepiej niż biel – i to się sprawdziło w całej rozciągłości.
Wina czerwone są. bardziej poważne, utrzymują się w idiomie gęstego, mniej lub bardziej przetworzonego owocu, zarówno te najbardziej esencjonalne, jak i nieco lżejsze – choć pod koniec degustacji marzyliśmy już o czymś opartym na świeżym owocu, z domieszką orzeźwiającej mineralności, czymś, co kojarzymy choćby z siedliskami wokół jeziora Garda. Pierwsze podejście Trybuszonowych panelistów do Veneto można jednak uznać za udane – do wyśrubowanego poziomu lokalnych gigantów typu Bertani, Allegrini, Masi czy Le Ragose było może trochę daleko, ale degustowane „średniaki” wypadły całkiem przyzwoicie, dając nadzieję na kolejne udane spotkania z winami z Wenecji Euganejskiej. (ts)
W podróży do Veneto udział wzięli: Maciej Sokołowski, Łukasz Głowacki, Marcin Krzystolik, Marek Popkowski, Maciej Moszyński, Maciej Katarzyński i Tomasz Szmajter.
WINA BIAŁE
Giarola L’Umbe N/V
Azienda Agricola Giarola
Veneto, Włochy
Importer: brak
Cena: ok. 50 zł
Kolor piaskowy z delikatnym, różowawym odcieniem. Dobrze zrobione wino z równie dobrą, wyrazistą paletą aromatów – można wyczuć gruszkę, brzoskwinię, jabłko tudzież cytrusowe albedo. Dobre balans i kwasowość. Relatywnie lekkie, ale z dużą ilością treści i wypełnienia. Długi finisz ze szczyptą pikantności; bardzo sensowne wino, które nie daje o sobie zapomnieć.
Giarola Custoza 2023
Azienda Agricola Giarola
DOC Custoza, Veneto, Włochy
Szczepy: garganega 40%, cortese 20%, trebbiano 20%, tocai (friulano) 10%, chardonnay 10%
Importer: brak
Cena: ok. 60 zł
Wino pijalne, przyzwoite, uniwersalne. Owoc, prostota, radość. Mirabelki, dojrzała cytryna plus ślad beczkowej migdałowości. Zachowana kwasowość i rześkość. Uczciwe, harmonijne wino w letnich rejestrach. Nieźle odnalazłoby się w towarzystwie kuchni azjatyckiej.
Giarola Custoza Superiore 2023
Azienda Agricola Giarola
DOC Custoza Superiore, Veneto, Włochy
Importer: brak
Cena: ok. 70 zł
Intensywny, bazujący na owocu nos (winogrono, biała brzoskwinia, dojrzały agrest), ale też spora dawka mineralności, nawet z odległym echem naftowym. W ustach odzywa się jednak nuta goryczkowa i nieco rozwodniony owoc, które zakłócają ogólnie dobry odbiór. Stylistyka „mało kwasowego rieslinga” – wino poprawne, ale brakuje tu zdecydowanego kierunku.
Giarola Lugana 2023
Azienda Agricola Giarola
DOC Lugana, Veneto, Włochy
Importer: brak
Cena: ok. 70 zł
Piaskowa barwa. Nos, choć subtelny, sprawia wrażenie dosyć pospolitego. Owoc z jednej strony egzotyczny (melon – choć nie brak też zielonych i żółtych jabłek), z drugiej już przetworzony.
Całość poprawna, ze średnią kwasowością, nie trzyma jednak balansu – wybija się alkohol. Wino o „pomijalnej” osobowości – musisz nalać drugi kieliszek, by przypomnieć sobie, jak smakował pierwszy.
Chardonnay Veneto 2022
Azienda Agricola Giarola
IGT Veneto, Włochy
Importer: brak
Cena: 80-90 zł
Kolor jasnożółty, nos dosyć jednoznacznie wskazuje kierunek beczkowego chardonnay (gruszka, migdał, jogurt). Podobnie usta (dodatkowo imbir i kremowość), choć nos zwiastował intensywniejsze wrażenia. Brakuje balansu, soczystości i kwasowości – dodajemy jednak pół punktu za nieprzerysowanie formuły. Krótka końcówka – ale per saldo widocznie takie miało być to wino.
Giarola Monte Cristo Da Uve Garganega 2022
Azienda Agricola Giarola
IGT Veneto, Włochy
Importer: brak
Cena: ok. 80 zł
Wino, przez nijakość aromatu i słonawą nutę „syntetycznych winogron” może kojarzyć się z polskimi hybrydowymi produkcjami sprzed kilku lat – z drugiej strony jednak nie brak mu soczystości i krągłości, którą zapewne zawdzięcza kilku gramom cukru. Niemniej całościowo brak tu wyraźniejszej owocowej struktury (dostrzegamy późno zebraną gruszkę odmiany williams), na obrzeżach ust buszują za to alkoholi pikantność.
WINA CZERWONE
Casa Defra Riserva 2020
Casa Defra
DOC Colli Berici, Veneto, Włochy
Szczepy: merlot, cabernet sauvignon
Importer: brak
Cena: ok. 145 zł
Czerwonoceglasta barwa, nasuwająca skojarzenia z techniką passito (bądź ripasso). Przejrzała wiśnia, powidła, w drugim nosie również tytoń… Czuć też beczkę, są również oznaki ewolucji, jednak wciąż dominuje owoc. W ustach podobnie, dobra równowaga – a wino, niesione taniną i kwasowością, ma potencjał. Duża przyjemność picia – solo i z mocnymi, aromatycznymi serami. Końcówka mogłaby być dłuższa.
Giarola Amarone Della Valpolicella 2018
Azienda Agricola Giarola
DOCG Amarone Della Valpolicella, Veneto, Włochy
Szczepy: corvina Veronese, rondinella
Importer: brak
Cena: ok.180-200 zł
Piękny, głęboki, rubinowy kolor. Dzika róża, hibiskus, cynamon – a w jędrnych, naprężonych ustach cassis, pieprz, słodka czekolada.
Bardzo solidne wino, z owocem na pograniczu świeżego i przejrzałego, odrobiną taniny i dopiero co ususzonych ziół. Rozgrzewający alkohol, nadający winu głębię i strukturę, choć nieco naruszający równowagę.
Dal Maso Casara Roveri Merlot 2021
Dal Maso
DOC Colli Berici, Veneto, Włochy
Importer: brak
Cena: ok. 143 zł
„Wino-rozbójnik”. Gęsty, intensywny owoc: porzeczka i aronia pożenione z miętą.
W ustach dodatkowo wzbogacone jogurtową mięsistością, grzybami i syropem jagodowym. Całość esencjonalna, przenikliwa, rozwibrowana, na pograniczu agresywności. Kolor wciąż świeży. Skojarzenia – rioja reserva, monastrell lub wręcz amerykańskie blockbustery (dużo, wszystko, wszędzie i naraz). Złożone i napięte – do podania w restauracji jako trzecia lub czwarta butelka „na dobicie”.
Giarola Campopasso Merlot Veneto 2021
Azienda Agricola Giarola
IGT Veneto, Włochy
Importer: brak
Cena: 50-60 zł
Połyskliwa, świeża i zarazem szlachetna czerwień. Struktura owocu zasadza się na porzeczce czerwonej i czarnej. Nie brak odrobiny grafitu i suchych gałązek. Kolorem i strukturą może przywodzić na myśl niemieckie spatburgundery (z południowych regionów – Badenia, Palatynat). Stosunkowo lekkie ciało, ale wyrazisty, dopracowany owoc. Zadziorność, soczystość, długi finisz. Dobrzeje wypić lekko schłodzone.
Piovene Porto Godi Pozzare Cabernet 2020
Piovene Porto Godi Alessandro
DOC Colli Berici, Veneto, Włochy
Szczepy: cabernet sauvignon, cabernet franc
Importer: brak
Cena: ok. 85 zł
Wytrawność i solidność. Na razie mocna obecność taniny i kwasowości, ale jest nadzieja na dalszy rozwój w stronę po-głębionej owocowości (dostrzegamy już kierunek wiśni, żurawiny i dzikiej róży w likierowej estetyce). Długa końcówka i dobry potencjał gastronomiczny – począwszy od wyrazistych serów po polędwicę w sosie maderowym. Wyrażamy nadzieję na wykształcenie się w winie lepszego balansu i „ucywilizowanie” rozbrykanych garbników.
Giarola Bardolino 2023
Azienda Agricola Giarola
DOC Bardolino, Veneto, Włochy
Szczepy: corvina 65%, rondinella 15%, cabernet sauvignon 10%, sangiovese 10%
Importer: brak
Cena: ok. 60 zł
Wino oparte na świeżym, rześkim owocu (ciemna wiśnia, czerwona porzeczka) uzupełnionym o pierwiastek ziołowy. Delikatna nuta brettowa, która ujędrnia strukturę, ale jej nie psuje. Zwiewna tanina, długi finisz.
Szczere, nieprzerysowane, z dobrym balansem między kwasowością a tanicznością.
Giarola L’Umbe Vino Rosso N/V
Azienda Agricola Giarola
Veneto, Włochy
Szczepy: corvina, rondinella
Importer: brak
Cena: ok. 50 zł
Ciemnopinotowa barwa. Dzika róża, wiśnia, korzenne przyprawy i czerwona oranżada – całość pozbawiona jednak beczkowo-czekoladowo-waniliowo-kawowych akcentów. Usta soczyste, nieprzerysowane. Tanina utrzymana w ryzach, wino pijalne i solidne. Można zaserwować niezdecydowanemu klientowi, mówiąc: „To na pewno będzie panu pasowało”.
Giarola Chiaretto Bardolino 2022
Azienda Agricola Giarola
Chiaretto di Bardolino DOC, Veneto, Włochy
Szczepy: corvina, rondinella, sangiovese
Importer: brak
Cena: ok. 60 zł
Pierwsze, nader obiecujące skojarzenie – to grecka GAI’A i jej słynne rosé. Nos schowany, na granicy ascetyczności, ale elegancki. Usta skomponowane na nutę kompotu truskawkowego z subtelnym akcentem wiśniowym. Smukłe, soczyste, z prawdziwym owocem i śladową mineralnością. Proste i smaczne, z długą końcówką.
Giarola Corvina Veronese 2022
Azienda Agricola Giarola
IGT Veneto, Włochy
Szczep: corvina
Importer: brak
Cena: ok. 80 zł
Nos może i z niezbyt wyszukanym owocem (malina, dżem z czarnej porzeczki – wszystko w tonacji „mid”), usta jednak strukturalne i sprężyste. Na pierwszym planie owoc – bardziej czerwony niż czarny – przełamany szczyptą świeżych ziół (rozmaryn, oregano). Wino nienachalne i uczciwe, które jest bardziej towarzyszem rozmowy, a nie jej tematem. Inne nawiązanie – film, przy którym sięgamy już po pilota, ale ostatecznie oglądamy go do końca. Dobra interakcja z czarnymi oliwkami.
Giarola Valpolicella N/V
Azienda Agricola Giarola
DOC Vapolicella, Veneto, Włochy
Szczepy: corvina 65%, rondinella 15%, cabernet sauvignon 10%, in. 10%
Importer: brak
Cena: ok. 80 zł
Gęsta, choć klarowna rubinowa czerwień. Wiśnia, jogurt, malina w czekoladzie – pociągnięte rustykalnym, ziemistym akcentem. Usta proste, zadziorne, soczyste i pełne owocu (żurawina, czerwona porzeczka, wiśnia). Wino nie jest przerysowane, tanina poukładana, alkohol wyczuwalny, ale nie drażniący
WINA PÓŁWYTRAWNE I PÓŁSŁODKIE
Giarola Valpolicella Ripasso 2021
Azienda Agricola Giarola
Valpolicella Ripasso DOC, Veneto, Włochy
Szczepy: corvina 65%, rondinella 35%
Importer: brak
Cena: ok. 100 zł
Nos przywitał nas akcentem gencjanowo-szpitalnym, potem jednak ustabilizował się w rejonach przetworzonej, likierowej czereśni, kwiatu liliowego bzu, śliwki i wędzonki. Dobrze zbalansowana, niosąca całość tanina. Kwasowość i leśna owocowość (jeżyny). Wino dobrze zrobione, jednak przewidywalne.
Giarola Volperara Cabernet Sauvignon Veneto 2021
Azienda Agricola Giarola
IGT Veneto, Włochy
Importer: brak
Cena: ok. 80 zł
Niewyszukany nos. Dobra kwasowość, wino szczere w swojej prostocie. Jednocześnie uniwersalne, bo można je podać w restauracji, można sączyć solo w ogródku i można się nim upić na wesoło w towarzystwie przyjaciół. Jest tu owoc (wiśnia i dzika róża), pełnia, kwasowość – a także nieco „odklejający się” alkohol.
CavAzza Corallo 2020
Cavazza
DOC Colli Berici, Veneto, Włochy
Szczep: tai rosso
Importer: brak
Cena: ok. 81 zł
Szukając niewymagającego wina na letni wieczór z książką w ręku, nie sposób pominąć tej pozycji. Na dzień dobry galaretka wiśniowa z gorzką czekoladą.
W ustach oprócz owocowej bazy rześka szorstkość oraz kwasowość – wskazująca na możliwość dalszej ewolucji wina. Plus kawa z mlekiem i niezbyt nachalne ślady beczki. Całość nieprzerysowana i przyzwoicie ułożona, z dobrze wkomponowanym alkoholem. Butelka do umieszczenia w piwnicy i spróbowania za rok albo dwa. Otwartemu winu dajemy szansę po nocy spędzonej w lodówce.
Giarola Sperona Bardolino Superiore 2022
Azienda Agricola Giarola
DOCG Bardolino Superiore, Veneto, Włochy
Szczepy: corvina 65%, rondinella 15%, cabernet sauvignon 10%, sangiovese 10%
Importer: brak
Cena: ok. 80 zł
Usta na swój sposób intrygujące – dżem wiśniowy z cukrem waniliowym, podkreślone taninami. Jest łagodnie, landrynkowo, na pograniczu półwytrawności.
Do tego wina idealnie nadawałoby się akompaniament muzyki country. Dobry materiał, by zainteresować odbiorcę czymś więcej niż marketowa pospolitość. Fajne wino, które sprawdziłoby się w przydrożnej gospodzie w letni wieczór.
Giarola Crear Rosso Veneto 2016
Azienda Agricola Giarola
IGT Veneto, Włochy
Importer: brak
Cena: ok. 80 zł
Wrażenia zapachowe lepsze niż smakowe. Stylistyka hiszpańsko-świąteczno-randkowa, o mocno nakreślonej, wysyconej ramie owocowej. Powidła wiśniowe, słodka żurawina i wyrazista tanina – plus echo suszu śliwkowego. Nieskomplikowane, ale intensywne (na granicy przytłaczającego) – jest tu masa, Jednak należy popracować nad rzeźbą. Dobrze układa się z wściekle aromatycznymi, dojrzewającymi serami w typie francuskim.
Pegoraro Tai Rosso 2022
Pegoraro
DOC Colli Berici, Veneto, Włochy
Szczep: tai rosso
Importer: brak
Cena: ok. 43 zł
Wrażenie rustykalnej i nie do końca czystej valpolicelli. Jest tu truskawkowo-wiśniowy owoc, ale nie brakuje też aromatów obejściowych, które na szczęście ulatniają się po paru chwilach. Z jednej strony wino nie jest przerysowane w swej intensywności i pikantności, z drugiej – przeszkadzają nuty redukcyjne.
Może dobrze wpisać się w kulinarną estetykę w typie pieczonego prosiaka z kiszoną kapustą. W ustach brak lekkości i zwiewności, taniny nieco wysuszające.
Inama Carminium 2022
Azienda Agricola Inama
Colli Berici DOC, Veneto, Włochy
Szczep: carmenere
Importer: brak
Cena: ok. 154 zł
Intensywna „wanilioza” już od pierwszego nosa. Do tego beczka, powidła, przejrzała truskawka – owoc mocno przetworzony. Usta już z większą kwasowością, choć też z pikantnym i odstającym alkoholem. Nieułożone i w jakiś sposób drażniące. Styl między primitivo a bordeaux. Podawać do równie „rozedrganych”, aromatycznych potraw (suszone śliwki pieczone w ociekającym tłuszczem boczku?).