Empanady z krewetkami (Empanadas de camaron)
Udostępnij artykuł
Chilijskie empanady to rzecz dla mnie wdzięczna przez nieuniknione skojarzenie z rodzimymi pierogami. Jednocześnie wszechstronna w interpretacjach, bo pomysły na farsze mogą pojawiać się w nieskończoność. Coś, co urzeka szczególnie, to również różne wersje ciasta. Aż w końcu możliwość wyboru, czy podamy je pieczone, czy jednak usmażone w głębokim tłuszczu. To drugie, mimo że mniej zdrowe, jednak kusi uzyskaniem równomiernej, rumianej skórki i wydobyciem pełni smaku. Danie z założenia jest proste, ot ciasto, farsz, dowolny dip. Jednak stosując wyszukane składniki nadzienia oraz bardziej złożoną prezentację dania na talerzu, można wynieść tę potrawę na kulinarne wyżyny. Tu postawiłem na wersję dość łatwą, z powodzeniem do powtórzenia w domowych warunkach.
Ciasto (na 14-16 szt.)
- 300 g mąki
- 1 żółtko
- 2 g proszku do pieczenia (½ łyżeczki)
- 30 g miękkiego masła
- 200 ml ciepłej wody
- sól
Farsz
- 200 g mięsa krewetek
- 100 ml śmietanki
- 10 ml oliwy
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- ¼ szalotki (20 g)
- sok z ½ cytryny
- kilka gałązek natki pietruszki (5 g)
- ¼ papryczki chili (1 g)
- sól, pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Proszek do pieczenia, sól, wodę i żółtko połącz, dodaj przesianą mąkę i masło, wyrabiaj ręcznie lub w robocie kuchennym z misą. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, zawiń w folię i odstaw do lodówki.
Na oliwie podsmaż posiekane szalotkę i czosnek, dodaj posiekane chili i „zgaś” całość sokiem z cytryny, dodaj śmietankę i redukuj do konsystencji gęstego sosu. Drobno pokrojone krewetki połącz z sosem, trzymaj chwilę na ogniu, aby się ścięły. Dopraw posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Farsz powinien mieć
konsystencję pozwalającą nadziewać pierożki.
Ciasto rozwałkuj, wycinaj szklanką okrągłe blaty, nakładaj farsz i formuj pierożki
na swój sprawdzony sposób.
Tak przygotowane smaż na dużej ilości mocno rozgrzanego oleju na złoty kolor i osącz na papierowym ręczniku.
PAIRING IDEALNY!
Dom Charbielin, Muscaris 2022
Chilijskie empanady z krewetkami przygotowane według przepisu Wiktora zestawiłam z Muscarisem 2022 z Domu Charbielin. To aromatyczne, kwiatowe i tropikalne wino, w ustach intensywnie wytrawne, a jednocześnie odświeżająco kruche dobrze połączyło się ze smażonym pierogiem. Do tego dobrze zarysowana kwasowość przełamała bogactwo krewetek w nadzieniu. Kruchość dania i chrupkość wina również działają razem na plus.
“Przez zmysły do błogostanu” to cykl kolacji degustacyjnych z wine pairingiem. W 2023 roku w kołobrzeskim Shuum Boutique Wellness Hotel**** odbyło się ich sześć i każda zabrała uczestników w wyjątkową podróż przez zmysły. W ich trakcie doświadczyli smaku słońca, ogrzewającego ziemię i wodę Półwyspu Iberyjskiego, miękko stąpali po Starym Kontynencie, odkrywając tajemnice europejskiego wina i klasycznej kuchni, która – jak się okazuje – wciąż potrafi zaskakiwać; złapali oddech w cieniu nadmorskiej przyrody, w której zaciszu rozsmakowali się w letniej, polskiej kuchni i regionalnych winach; a także doświadczyli emocji związanych z ruchem „garażystów”, które skutecznie podsycała prowansalska i kalifornijska kuchnia. Wiemy już, że w 2024 roku cykl będzie kontynuowany. Jak mówi Adam Hok, dyrektor Shuumu i jednocześnie pomysłodawca tej serii imprez: – Poprzez te wydarzenia chcemy pokazać, jak ważne jest, aby zatrzymać się na chwilę, pobyć ze swoimi odczuciami i pielęgnować momenty spędzane z bliskimi.
Wiktor Ignaczak
Jego praca to udany mariaż pasji i rzemiosła. Jest miłośnikiem piękna produktu, jego świeżości, pochodzenia i zastosowań. W końcu to od niego wszystko w kuchni bierze początek. Uważa, że każdy dzień kucharza powinien zaczynać się perfekcyjnym Mise en place. W pracy szefa kuchni docenia przede wszystkim to, że codziennie pozwala uczyć się czegoś nowego i przekazywać tę wiedzę dalej. Szczególnie inspiruje go dorobek Anthony’ego Bourdaina.
Beata Ławrukajtis
Od 20 lat z pasji w gastronomii – na różnych szczeblach kariery w Shuum Boutique Wellness Hotel w Kołobrzegu. Obecnie head sommelierka w restauracji w Shuum Hotel. Swoją przygodę z winem rozpoczęła wiele lat temu, prężniej w świecie winiarskim działa od 2016 roku. Uczestniczyła w wielu sympozjach, seminariach oraz szkoleniach winiarskich. W 2019 roku była jurorką w Konkursie Polskich Win w Jaśle.