Trybuszon #1
(…) Jesteśmy szczęśliwi, że udało nam się zaprosić do współpracy polskich winiarzy, ludzi, którzy codziennie w swoich winnicach niestrudzenie tworzą tak miłe koneserom życia rzeczy: Kamila Barczentewicza, Guillaume’a Dubois, Krzysztofa Fedorowicza i Michała Pajdosza. Łamy TRYBUSZONA będą dla polskiego winiarstwa zawsze otwarte.Poszukując inspiracji w trakcie winnych wędrówek, otwarci byliśmy nie tylko na aromaty i smaki regionów, potraw czy win. Za nimi wszystkimi stoją ludzie. Cieszymy się więc, że pracując nad projektem, napotkaliśmy tak różnorodne grono indywidualności chcących podzielić się swą wiedzą, swoimi (nie wyłącznie winnymi) odkryciami, chcących wpuścić nas do swoich światów.
Zawartość wydania:
Ale to pyszne! Apulijski przysmak
Regionalny przysmak rekomenduje Aniela Redelbach-Gieparda – winehunterka, pasjonatka gotowania, podróży i wina. Najsłynniejszym daniem z Apulii jest orecchiette con le cime di rapa, czyli makaron uszka z rzepą brokułową. Albo to pokochasz, albo znienawidzisz (rzepa jest nieco gorzkawa). Dla mnie danie jest przepyszne (no i zdrowe!). Oprócz tego koniecznie trzeba spróbować jagnięciny z grilla –
Apele o apelację
Polskie winiarstwo jest w fazie dynamicznego rozwoju. Przybywa winnic, winiarzy – mapa winiarskiej Polski stopniowo nabiera coraz wyraźniejszych konturów. Może więc nadszedł już czas na winiarskie apelacje? Nad tym niełatwym zagadnieniem od lat pracuje Stowarzyszenie Winiarzy Małopolskiego Przełomu Wisły (SWMPW). Powstanie oficjalnej apelacji byłoby dobrym zwieńczeniem wielu starań i prac, które miały pokazać specyfikę i…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Apulia w pigułce (Włochy)
Malownicze krajobrazy, piękne plaże, urokliwe miasteczka. Kraina słońca, pysznej kuchni i wina. Wina, które ma swój dobrze rozpoznawalny, ugruntowany w świadomości winomanów na całym świecie styl. Na zwiewność, kruchość i finezję raczej nie ma co tu liczyć – w Apulii w kieliszku jest na bogato. Czasem nawet zbyt bogato. Apulijskie wina mają zagorzałych fanów –
Apulia. Szukając nowego króla
Apulia to ocean winorośli. Aby to stwierdzić, wystarczą bystre oczy i miejsce przy oknie samolotu. Obserwację potwierdza przejazd z lotniska w Bari i to bez względu na wybrany kierunek. Może poza wschodnim, bo tam Adriatyk. Z tego oceanu zieleni, niczym niepoliczalny archipelag, co kilka kilometrów wyrastają budynki winiarni. Zdecydowałem się jednak minąć je wszystkie i…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Berlin? Naturalnie!
Stolica Niemiec od zawsze była dla nas ważnym miejscem. Przede wszystkim przez to, jak nas inspiruje. Przyjeżdżaliśmy tu marzyć o pięknych wnętrzach i architekturze, czerpać inspirację z dzieł wyjątkowych projektantów sztuki użytkowej, podglądać trendy w ulicznej modzie czy napawać się wyzwoloną i liberalną city culture. A że tematy foodowe także leżą nam na sercu, a…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Błękit, biel i czerwień
Białe jak kostki cukru domki, intensywnie szmaragdowe morze, surowa wulkaniczna gleba i zjawiskowe zachody słońca. W tej wyliczance brakuje jeszcze jednego: wybornego wina, z którym rzadko tę wyspę kojarzymy. A szkoda, bo Santoryn ma nam w tej kwestii wiele do zaoferowania! Ta niewielka grecka wysepka nie tylko ma absolutnie niepowtarzalny charakter, ale też niezwykłą „kompaktowość”…....
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Cudowne wina, cudowni ludzie: Veneto
Na skrzyżowaniu dróg łączących północ i południe oraz wschód i zachód Włoch jest wyjątkowy region, który łączy w sobie potęgę i zwiewność, głębię i lekkość, powagę i zabawę. Mowa o leżącym pomiędzy Wenecją a Weroną Veneto. Unikalny klimat, mnogość terroir, różnorodne techniki produkcji, sprawiają, że mamy tu mnogość różnorodnych stylistycznie win: od orzeźwiającego prosecco, przez
Delectable
Żyjemy w świecie wspomaganym technologią. Dotyczy to także wina. Jest wiele aplikacji pomagających nam usystematyzować lub sprawdzić wiedzę o nim, czy choćby tylko zapamiętać, co już wypiliśmy. Są aplikacje lepsze i gorsze, bardziej lub mniej popularne, genialne i takie sobie. Będziemy je recenzować. I – niespodzianka! – wcale nie zaczniemy od Vivino. „Delectable istnieje po
Gra w zielone
Wina naturalne zyskują na popularności, a na polskim rynku ukazuje się książka, która dobrze w ich temat wprowadza. To nie tylko solidny opis metod ich wytwarzania, lecz także autorski wykład naturalistycznej filozofii. Ze sporym zaskoczeniem przyglądałem się młodej publiczności, w słoneczne, krakowskie kwietniowe popołudnie wspaniale bawiącej się na Confetti Wine Fest. Dobra atmosfera i frekwencja,
Im starsze, tym… droższe? Czyli jak (nie) inwestować w wino
Czy na winie można zarobić? Można, i to nie tylko wtedy, gdy jesteś importerem czy właścicielem sklepu specjalistycznego. Wino może być również składnikiem twojego portfela inwestycyjnego. W dzisiejszych czasach rynkowej niepewności i galopującej inflacji coraz częściej oczy (i środki) inwestorów kierują się w stronę aktywów alternatywnych, niebędących w bezpośredniej korelacji z tradycyjnymi instrumentami finansowymi, jak…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Inwestycyjne winne hity
Z ogromnej ilości produkowanego na świecie wina, około 260 mln hl rocznie, do inwestowania nadaje się zaledwie ułamek procenta. Tradycyjnie wina inwestycyjne pochodzą z Francji, to zwłaszcza grands crus z Bordeaux i Burgundii, najlepsze szampany oraz wina z Doliny Rodanu. Warto podkreślić, że dobrą rentowność z inwestycji przynoszą tzw. drugie wina słynnych bordoskich posiadłości –
Jak degustować wino?
Odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta: degustować wino powinniśmy z przyjemnością. Jak jednak degustować, żeby tę przyjemność osiągnąć? Jak degustować świadomie i jakich błędów nie popełniać? Po czym poznać, że wino jest młode, a po czym, że wadliwe? Z tego artykułu dowiecie się, jak zrobić to krok po kroku. Degustacja to poznanie. Poznanie organoleptyczne,
Jak przechowywać wino? We własnej piwnicy!
Przechowywanie wina powinno odbywać się w ciemnym i chłodnym miejscu. Dlatego jeśli zastanawiasz się jak przechowywać wino, pomyśl o własnej piwnicy. Piwniczka ogrodowa, która może stać się nowoczesną winiarnią jest idealnym do tego celu pomieszczeniem. Nie każdy wie, że w ziemiance panują właściwe warunki do przechowywania trunków, czyli odpowiednia temperatura, wilgotność oraz wentylacja. Podziemna winiarnia
Kawowe terroir bez tajemnic
Znawcy wina zachwycają się kieliszkiem wybranego rocznika i poza dziesiątkami nut smakowych, prędzej czy później odkrywają w nim terroir. Chyba nie da się opisać dobrego wina, sera czy czekolady bez wzmianki o miejscu, z którego pochodzą główne surowce na te bajecznie aromatyczne i smakowite produkty. Terroir to nie tylko świat wina, koniaku, serów, czy „klikających”…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Konkurs #TrybuszonPremiera
Tutaj umieszczamy zdjęcia laureatów naszego pierwszego konkursu fotograficznego! Już niedługo ruszamy z kolejnym konkursem… Może wtedy trafi tu też Twoje zdjęcie? Śledź nasze profile na Facebooku i Instagramie. Będąc w zachodniopomorskim nie można nie odwiedzić Winnicy Turnau, a świadomie degustując zeszłorocznego Solarisa nie można nie przeczytać artykułu z Akademii Wina „Jak degustować wino”. Bardzo twórcza
Kraków na kieliszki. Subiektywny przewodnik, gdzie pić i jeść
Zwiedzanie muzeów, spacery na słynne krakowskie kopce i po uliczkach Kazimierza czy Podgórza wymagają sporo energii. Gdzie ją uzupełnić? Kraków oferuje wiele takich miejsc. Dziewczyny zapraszają na smakowitą podróż po mieście! Proponujemy miejsca z klimatem, które do niczego nie zmuszają – poza pałaszowaniem tego, co na talerzu i regularnym opróżnianiem kieliszka, oczywiście. Częściej wybieramy potrawy…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Lecimy w dół
Wstrząsnął mną wywiad Grzegorza Wysockiego z europosłanką Sylwią Spurek opublikowany w „Gazecie Wyborczej”. Spurek jest weganką mającą jasną wizję nawrócenia świata na weganizm. Jej propozycje to m.in. (w kolejności od najłagodniejszej do ekstremalnej): zakaz reklamy mięsa za państwowe pieniądze, fundusz promocji weganizmu za państwowe pieniądze, zakaz reklamy mięsa w ogóle, specjalny podatek od mięsa, zakaz
Maj 2022 w winnicy. Fragment dziennika winiarza
„Tęsknota to straszna łajdaczka. Pozwala wierzyć, że życie ma sens” – pisze na kartach Anomalii Hervé Le Tellier. Cytat – można rzec – uniwersalny. Łatwo go odnieść do miłości, jak czyni autor, ale też do krajobrazu, smaku proustowskiego ciasteczka albo wina. Wino jest owocem konkretnego rocznika, to labirynty korzeni oraz cały okres – często liczony
Moja historia
Mama jest Polką, ojciec Francuzem, dlatego też nie przez przypadek znalazłem się w Polsce. Pracowałem w firmie ojca, organizowałem polowania w okolicach Krosna Odrzańskiego. Spodobało mi się tutaj. Osoba, którą poznałem w Polsce wiedziała, że interesuję się winiarstwem i dzięki temu dowiedziałem się, że przed II wojną światową w tych rejonach istniało dużo winnic. Było
Najbardziej winny hymn narodowy
Kraje świata z grubsza podzielić można na winiarskie i niewiniarskie. Wśród tych pierwszych natychmiast przychodzą nam do głowy Francja, Włochy i Hiszpania, nieco później kraje uznawane za należące do tak zwanego Nowego Świata, czyli Argentyna, Chile czy Nowa Zelandia. Kiedy jednak skończy nam się krótka lista krajów w nachalnie oczywisty sposób z winem związanych, zaczynamy
Patricia Atkinson „W dojrzewającym słońcu”
Ten tytuł, jak żaden inny obrazuje powiedzenie „Nie oceniaj książki po okładce”. Z pozoru to jedna z wielu pozycji z modnego nurtu travel porn. Świadczą o tym tytuł, szata graficzna i miejsce na księgarskiej półce, gdzie trzeba tego tomu szukać. Ale to jedyne związki W dojrzewającym słońcu z tym gatunkiem. Zamiast spodziewanego opisu burzliwego romansu
Pogadajmy o winiarskiej Jurze
W regionie działa kilkadziesiąt winnic, większość z nich w jego małopolskiej części, w okolicach Ojcowskiego Parku Narodowego. Funkcjonuje tu także Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej. Skupia 19 winnic (oficjalnie w woj. małopolskim mamy ich zarejestrowanych 72, a w woj. śląskim 17). O specyfikę Jury Krakowsko-Częstochowskiej jako regionu winiarskiego zapytałem wojciecha Bosaka – dziennikarza winiarskiego, konsultanta w…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Polski(e) boom!
Czy nasz kraj stanie się potęgą w produkcji win musujących? Zobaczymy. Na razie wszystko jest na dobrej drodze. Produkcja win musujących w Polsce rośnie, jednak w przeciwieństwie np. do Szampanii, gdzie tradycja ich wytwarzania istnieje od wielu pokoleń, wciąż jest to nowość: winiarnie są młode, winiarze się uczą i eksperymentują. Robienie wina musującego jest bardziej
Polskie wina musujące wytwarzane metodą klasyczną
Dział recenzji, omawiający szczegółowo nowinki i interesujące zjawiska w danej branży to wisienka na torcie każdego mniej lub bardziej specjalistycznego czasopisma. W przypadku magazynów poświęconych winu mowa oczywiście o panelu degustacyjnym – zrozumiałe więc, że nie mogło go zabraknąć również w pierwszym numerze naszego kwartalnika. Długo zastanawialiśmy się, co może być tematem odpowiednio interesującym, atrakcyjnym
Poproszę kieliszek wina o… niskim śladzie węglowym
Namnożyło nam się różnych modnych określeń na wina: biodynamiczne, organiczne, wegańskie. Chcemy być eco-friendly, wybierać produkty z zaufanych źródeł, jeść i pić rzeczy bez chemicznych ulepszaczy. Dotyczy to również wina. Mogłoby się wydawać, że wino to po prostu sfermentowany sok z winogron. Jednak, to nie takie proste. Chcąc być świadomym klientem, dobrze wiedzieć, jak czytać
Przysmaki Santorynu
Kuchnia santoryńska bazuje na owocach i warzywach o niesamowitym i intensywnym smaku, uprawianych na glebie wulkanicznej. Pomidory odmiany santorini – małe pomidorki, z których wytwarza się przeciery, koncentraty, tradycyjne pulpeciki domatokeftedes; wspaniałe są także w formie suszonej. Fava Santorinis (Chroniona Nazwa Pochodzenia od 2010 r.) – nasiona rośliny strączkowej Lathyrus clymenum L. (odmiana groszku, nie
Radio Kulinarne przedstawia: Remedium 427 na wszystko
Radio Kulinarne Wine Podcast – pierwszy podcast kulinarno-winiarski w Polsce, profesjonalne źródło informacji i rekomendacji kulinarnych, winiarskich i enoturystycznych tworzone przez zespół doświadczonych dziennikarzy i promotorów – Maję Dutkiewicz, Paulinę Bandurę i Bartosza Wilczyńskiego. Wspiera projekty, inicjatywy i działania, które niosą za sobą wartości zgodne z filozofią slow food i slow life. Radio Kulinarne –
Rok szary, rok bujny
Zaczynając życie winiarza po technicznych studiach i powoli nawiązując więź ze swoją winnicą, uświadomiłem sobie, że czasy, kiedy mogłeś być naprawdę pewien rezultatów planowanych działań, właśnie się skończyły. Z każdym kolejnym, jakże innym od wszystkich poprzednich, rocznikiem, pewny jestem wyłącznie tego, że wino zdecydowanie bardziej niż ingerencji, kontroli i niepotrzebnej pomocy, potrzebuje świętego spokoju, czasu
Salceson premium, ten z dyskontu
Tęsknię za salcesonem, najbardziej za czarnym. Takim prawdziwym, pełnym głowizny, dobrze doprawionym, tłustym, charakternym, delikatnie pikantnym. Takim, jaki nauczyłem się jeść w dzieciństwie. Takim prosto ze świniobicia. Czasami udaje mi się go kupić. Rzadziej w moim Krakowie, częściej podczas wyjazdów na Śląsk czy do Wielkopolski. Potem, po powrocie do domu, często dostaję pytanie, czy nie
Skąd te bąble?!
Wina musujące dobrze się kojarzą – wyciągamy je zwykle, gdy mamy co uczcić, przy radosnych wydarzeniach, na zaostrzenie apetytu przed wystawną kolacją; radosne hukanie lecących z dużą prędkością korków towarzyszy nam też przy wchodzeniu w nowy rok. Nie byłoby to możliwe bez odpowiedniej ilości uwięzionego w winie dwutlenku węgla. Ale… jak on się tam znalazł?
Sonoma – biały kruk
Sonoma to jedno z najpiękniejszych i najbardziej zróżnicowanych pod względem klimatycznym hrabstw w USA, a mimo to wciąż pozostaje w cieniu słynnej doliny Napa. Różnorodność klimatu pozwala na nasadzenia zarówno zimnolubnych szczepów, jak pinot noir i chardonnay, ciepłolubnego cabernet sauvignon oraz odmian rodańskich: syrah czy też preferujących gorące warunki klimatyczne grenache i carignan. Sonoma sąsiaduje…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Sonoma w pigułce (USA)
Sonoma County, czyli hrabstwo Sonoma produkuje prawie dwa razy więcej wina, niż jej słynna sąsiadka Napa Valley. Jest też bardziej zróżnicowana klimatycznie, glebowo, szczepowo i stylistycznie. No i wreszcie: powstają tu równie doskonałe wina. Przyjrzyjmy się temu ciekawemu, pięknemu regionowi. Gdzie to jest Sonoma County leży na zachodnim brzegu USA, w Kalifornii, pomiędzy Pacyfikiem a
Taka piękna cykliczność
Nie jest dla mnie codziennością sztuka pisania. Zachęcony przez redaktora nowopowstałego pisma, stwierdziłem jednak, że do odważnych świat należy. Dlatego spróbuję wam – drogim czytelnikom – uchylić rąbka tajemnicy życia codziennego winiarza, widzianego „z” bądź „w” perspektywie zmienności pór roku. Nasz zawód, nad Wisłą wciąż egzotyczny, łączy w sobie umiejętności wielu profesji. Czasem pracujemy jako
Tonis puri
Chleb. Baza pożywienia w wielu wschodnich kuchniach. W Gruzji ten, o którym mowa, nazywa się tonis puri. Piecze się go w bardzo tradycyjny sposób – w prostych, glinianych, robionych ręcznie piecach (gruz. tone), w wysokiej temperaturze. Wyrabiane ręcznie ciasto to tylko mąka, woda i sól. Gotową masę formuje się w kształt długiego wrzeciona i szybkim,
Wino im starsze, tym… gorsze? Czyli rzecz o prawidłowym przechowywaniu
„Wino im starsze, tym lepsze” – to najczęściej powtarzany mit. Ok, może nie całkiem mit, ale pół- albo nawet ćwierćprawda. Są wina, którym piwnica zdecydowanie służy, i którym kilku-, a nawet kilkunasto- (czy w wyjątkowych przypadkach kilkudziesięcioletnie) leżakowanie wyjdzie na dobre. Są one jednak w zdecydowanej mniejszości. Większość butelek obecnych na rynku jest najlepsza, kiedy
Wino ze skały
Dojazd z centrum Krakowa do najbliżej położonych winnic zajmie wam raptem pół godziny. Do tych w okolicach Częstochowy dotrzecie w półtorej godziny. Niezależnie od tego, który cel wybierzecie, na pewno przyda wam się garść informacji o tym regionie. Zacznijmy od (skalnego) fundamentu. Wyjątkowa natura, prawdziwa historia Jura zbudowana jest w większości ze skał mezozoicznych –…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Wprowadzenie w świat win naturalnych, biodynamicznych, niskointerwencyjnych
W winobarach, restauracjach, sklepach specjalistycznych, coraz częściej słychać pytanie o wina „naturalne”. Co to właściwie są wina naturalne? I czy są też nie-naturalne? Czy istnieje jasna definicja „naturalności” w winie? Celowo nie stworzono definicji „wina naturalnego”, tak aby termin ten pozostał jak najbardziej otwarty, niedookreślony, na swój sposób niedopowiedziany. Od początku produkcję „win naturalnych” przypisywano…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.
Za zimne, ze ciepłe, w sam raz, czyli o temperaturze serwowania wina
W jakiej temperaturze podawać wino? Odpowiedź jest prosta – w takiej, w jakiej będzie najlepiej smakować. Niektórym butelkom pomoże mocniejsze lub lżejsze schłodzenie, inne lepiej poczują się w temperaturze pokojowej. Warto zadbać o komfort cieplny naszych win – odwdzięczą się nam za to w kieliszkach, prezentując swoje walory ze zdwojoną mocą. Za to nieodpowiednio potraktowane
Zdrowy jak… wino!
Zastanawialiście się kiedykolwiek, czy picie wina pozwoli wam odmłodzić się i poczuć piękniej? Odpowiedź powinna brzmieć: tak, zastanawialiśmy się. A na kolejne pytanie: zdecydowanie tak! Przecież po butelce wina świat wygląda lepiej, bardziej kolorowo i piękniej. Literatura donosi, że zdrowy mężczyzna może dziennie wypić 350–400 ml, natomiast kobieta 250–300 ml. Niestety to zdecydowanie za mało,…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.