Jak przechowywać wino? We własnej piwnicy!
Udostępnij artykuł
Przechowywanie wina powinno odbywać się w ciemnym i chłodnym miejscu. Dlatego jeśli zastanawiasz się jak przechowywać wino, pomyśl o własnej piwnicy. Piwniczka ogrodowa, która może stać się nowoczesną winiarnią jest idealnym do tego celu pomieszczeniem. Nie każdy wie, że w ziemiance panują właściwe warunki do przechowywania trunków, czyli odpowiednia temperatura, wilgotność oraz wentylacja. Podziemna winiarnia może stać się nie tylko idealnym miejscem do przechowywania, ale również degustacji.
Przechowywanie wina w odpowiedniej pozycji
Przechowywanie wina w pozycji stojącej to jeden z najpopularniejszych błędów, które możemy popełnić. Oprócz zbyt wysokiej temperatury i niskiej wilgotności powodem, który najszybciej pozbawia wina życia, jest jego utlenienie. W momencie kiedy korek wysycha, z powodu braku kontaktu z winem zbyt duża ilość tlenu zaczyna przenikać do butelki, co pozbawia trunek charakteru.
Temperatura
Temperatura to bardzo ważny czynnik, który wpływa na wino zarówno podczas jego serwowania oraz przechowywania. Wrażliwość na wszelkie zmiany temperatury jest bardzo wysoka dla win. Najbardziej optymalna temperatura przechowywania to 12 – 14 stopni, pozwoli ona na stopniowe dojrzewanie oraz łatwość serwowania.
Będąc jeszcze bardziej precyzyjni, powinniśmy powiedzieć, że wina czerwone powinny leżakować w temperaturach: 14 – 16 stopni, wina białe: w 10 – 12 stopni, wina różowe: 9 – 10 stopni, a wina musujące pomiędzy 6 a 9 stopni.
Przechowując wino w piwniczce ogrodowej możesz zapewnić odpowiednią temperaturę bez wykorzystania prądu. Instalując dodatkowy moduł śluzy możesz podzielić piwniczkę na strefy,
w których będzie panowała inna temperatura odpowiednia dla danego rodzaju wina.
Wilgotność
Wilgotność powietrza ma znaczący wpływ na sam korek, nie na wino. Korek, który zamyka butelkę powinien być cały czas sprężysty i wilgotny. To właśnie dlatego przechowuje się wina w pozycji poziomej lub półleżącej. Taka pozycja zapewnia stałe nawilżenie korka, którą uzyskuje się dzięki wilgotności otoczenia na poziomie 60 – 75%.
Zbyt suche powietrze może spowodować wysuszenie korka, który zacznie przepuszczać powietrze do środka butelki. To spowoduje utlenianie się wina oraz jego transformację w ocet. Nie możemy też doprowadzić do zbyt wysokiej wilgotności, która może spowodować rozwój pleśni na etykiecie i samym korku.
W pełni szczelna piwniczka, czyli taka która jest zbudowana z materiałów do budowy jachtów, umożliwia nam dostosowanie wilgotności wewnątrz pomieszczenia mechanicznie. Dzięki wodoszczelności nie przenika do wnętrza wilgoć, ani nieprzyjemny zapach ziemi.
Wentylacja
Kolejnym czynnikiem bardzo ważnym w odpowiednim przechowywaniu wina jest wentylacja powietrza, odpowiednia i zrównoważona. Jest ona pomocna w zabezpieczeniu wina oraz pomaga je ochronić przed intensywnymi zapachami.
Korek, który jest używany do zamykania butelek to materiał pozwalający na wymianę powietrza z otoczeniem, przez co intensywne zapachy z otoczenia mogą się przez niego przedostać.
Winiarnia w nowoczesnej piwnicy z materiałów jachtowych to gwarancja zabezpieczenia wina przed niechcianymi zapachami. W standardowych rozwiązaniach do wnętrza piwnic przenika zapach stęchlizny i wilgoci. Nowoczesne materiały całkowicie niwelują ten efekt, wnętrze jest sterylne i czyste – jak w lodówce.
Oświetlenie
A tak naprawdę jego brak, jest znaczący przy przechowywaniu wina. Zarówno sztuczne, jak i naturalne światło niepotrzebnie nagrzewa wino oraz może powodować uwolnienie się nieprzyjemnych smaków.
Dodatkowo przyspiesza proces starzenia wina, który wcale nie jest pożądany. Warto o tym pamiętać nie tylko w domu, ale również podczas zakupów – sięgajmy po te butelki, które nie są w pierwszej linii ekspozycji.
Przechowując wino w piwniczce zakopanej pod ziemią, mamy pewność, że promienie słoneczne nie przedostaną się do środka. Nowoczesne piwniczki mogą zostać wyposażone w oświetlenie LED, zapalane wyłącznie przy wejściu do wnętrza piwniczki.