Sonoma w pigułce (USA)
Udostępnij artykuł
Sonoma County, czyli hrabstwo Sonoma produkuje prawie dwa razy więcej wina, niż jej słynna sąsiadka Napa Valley. Jest też bardziej zróżnicowana klimatycznie, glebowo, szczepowo i stylistycznie. No i wreszcie: powstają tu równie doskonałe wina. Przyjrzyjmy się temu ciekawemu, pięknemu regionowi.
Gdzie to jest
Sonoma County leży na zachodnim brzegu USA, w Kalifornii, pomiędzy Pacyfikiem a Górami Mayacamas, na wysokości od poziomu morza do prawie 800 m n.p.m. W jej obrębie jest 19 AVA (apelacji American Viticultural Area), a na ok. 25 tys. ha winnic działa prawie 500 producentów.
Co tu się uprawia
Łatwiej byłoby wymienić to, czego się tu nie uprawia… W winnicach Sonomy możemy doliczyć się prawie 60 różnych szczepów; wśród nich są m.in. chenin blanc, gewürztraminer, malbec, pinotage, a nawet takie cuda jak czerwony abouriou z północno-zachodniej Francji. Mimo to 90% nasadzeń stanowi raptem 7 szczepów:
- chardonnay (6,3 tys. ha)
- pinot noir (5,2 tys. ha)
- cabernet sauvignon (5,1 tys. ha)
- zinfandel (1,9 tys. ha)
- merlot (1,7 tys. ha)
- sauvignon blanc (1052 ha)
- syrah (558 ha)
Winomani kojarzą Sonomę przede wszystkim jako najlepsze w całej Kalifornii źródło win z pinot noir. Teoria ta jest trudna do obalenia – jeśli mielibyśmy namówić was do spróbowania tylko jednego wina z Sonomy, byłby to właśnie ów przybysz z Burgundii, który, zwłaszcza w chłodniejszych podregionach Sonomy czuje się jak ryba w wodzie.
Ciepło, ale bez przesady
Sonoma County ma doskonały klimat do produkcji wysokiej jakości winogron, a, w konsekwencji, znakomitego wina. Lata są długie, słoneczne, ciepłe, ale rzadko gorące. Wysoka temperatura dnia kontrowana jest chłodniejszymi nocami, kojącym wpływem oceanu i porannymi mgłami. Warunki te nie są jednak identyczne w całym hrabstwie. Oto garść informacji o kilku bardziej znanych AVA.
Sonoma Valley (Dolina Sonomy)
Najważniejsze szczepy: chardonnay, pinot noir, cabernet sauvignon, zinfandel
Położona w głębi hrabstwa Sonoma Valley to jeden z najbardziej cenionych kalifornijskich regionów winiarskich. Ma ciepły, słoneczny i suchy klimat dzięki schronieniu zapewnianemu jej przez Góry Sonoma, ale im dalej na południe, tym więcej do powiedzenia ma chłodzący wpływ San Pablo Bay. To właśnie w tej części znajdziemy jedne z najlepszych amerykańskich chardonnay i pinot noir (zwłaszcza w apelacji Los Carneros), natomiast im dalej na północ, tym lepiej czują się ciepłolubne odmiany: cabernet sauvignon, zinfandel.
Northern Sonoma (Sonoma Północna)
Najważniejsze szczepy: cabernet sauvignon, zinfandel, pinot noir, chardonnay, sauvignon blanc
Ta duża część Sonomy to także zróżnicowany region. Znajdziemy tu doskonałe chardonnay, pinot noir i sauvignon blanc – zwłaszcza w jego południowej części, gdzie chłodzący wpływ oceanu oraz poranne mgły łagodzą klimat. Natomiast w bardziej suchej i ciepłej części północnej mamy doskonałe, dobrze zbudowane czerwone wina oparte na zinfandelu i cabernet sauvignon.
Sonoma Coast (Wybrzeże Sonomy)
Najważniejsze szczepy: pinot noir, chardonnay
To bardzo duża apelacja, która korzystając z chłodzącego wpływu Pacyfiku daje wina w określonym stylu. Łagodniejszy i zimniejszy klimat sprawia, że ponad 75% upraw stanowią tu pinot noir i chardonnay, które najlepiej czują się w takich warunkach i pokazują bardziej elegancki, eteryczny charakter.
Sonoma to nieco inne, nietypowe wcielenie Kalifornii. Choć niekiedy potrafi wydać na świat wina mocarne, częściej pokazuje nam swoje chłodniejsze, elegantsze oblicze. Nic dziwnego, że butelki z Sonomy są coraz częściej nagradzane, kupowane i wypijane przez miłośników wina na całym świecie – jeśli ich nie znacie, czas nadrobić zaległości.