Przysmaki Santorynu
Udostępnij artykuł
Kuchnia santoryńska bazuje na owocach i warzywach o niesamowitym i intensywnym smaku, uprawianych na glebie wulkanicznej.
Pomidory odmiany santorini – małe pomidorki, z których wytwarza się przeciery, koncentraty, tradycyjne pulpeciki domatokeftedes; wspaniałe są także w formie suszonej.
Fava Santorinis (Chroniona Nazwa Pochodzenia od 2010 r.) – nasiona rośliny strączkowej Lathyrus clymenum L. (odmiana groszku, nie ma polskiej nazwy). Fava jest obecna w menu wszystkich tawern i restauracji na wyspie. Nie zapomnijcie zamówić pasty z gotowanego grochu fava z cebulką i oliwą!
Białe bakłażany (melitzanes Santorini) – słodkie i delikatne.
Kapary – na Santorynie występują w dwóch wersjach – jako pąki i liście.
Chloro – świeży kozi ser o kremowej strukturze i kwaśnym smaku.
Arbuz – mały, o bardzo bogatym, intensywnym aromacie
i z dużą ilością pestek.
Santoryńskie rekomendacje przygotowała Aniela Redelbach.
O Santorynie przeczytaj także tekst Małgosi Sułek – Błękit, biel i czerwień.