Skip to content Skip to footer
Jesień 2022

Trybuszon #2

Jedzą, piją, lulki palą; tańce, hulanka, swawola. Może nie aż tak, jak obrazował biesiadny nastrój Adam Mickiewicz, ale lato obfitowało w niezliczone, nie tylko plenerowe winiarskie wydarzenia. Tłumy spragnionych, ciekawych świata i życia winopijców, czasami przypadkowi przechodnie zagubieni z powodu zamkniętych w dni święte galerii przeciskały się pomiędzy stoiskami, na których gorączkowo uwijali się dumni ze swych dzieł winiarze.

Wciąż napływający amatorzy degustowania „jakichś białych bąbelków” czy „takiego nie-za-kwaśnego winka”, wyrażane mniej lub bardziej zgrabnie komplementy, dziesiątki pytań o szczepy, aerał, roczniki, ceny i „panie, co tak drogo?” – to na pewno mordęga winiarzy, ale także momenty ich chwały. Lubią o tym opowiadać, dzielić się, chwalić osiągnięciami czy zamierzeniami. Wino lubi smaczne historie…

Nowe wydanie Trybuszona w nie obfituje.

Zawartość wydania:

(Nie)winna historia jednego zdjęcia

Gruzja. Wioska Ikalto, niecałe 10 kilometrów na północny zachód od Telawi. Mikroskopijna winiarnia, skromne familijne przedsięwzięcie, które z rodzicami prowadzi Paata Chibalashvili. Trudno o bardziej tradycjonalistyczne podejście i bardziej rasowe wina (produkcja to zaledwie tysiąc butelek rocznie). Jednak serce i duszę radują tu nie tylko wina, ale przede wszystkim uroczy, pełni serdeczności ludzie. Po przywitaniu

Czytaj więcej »

Alvarinho

Imię: alvarinho Znany też jako: albariño, albarina,azal blanco Kolor: biały Pochodzenie: północna Portugalia/ /północno-zachodnia Hiszpania (Galicia) Występowanie: Półwysep Iberyjski Nie jest ani najbardziej znanym, ani najpopularniejszym, ani najczęściej uprawianym białym szczepem Półwyspu Iberyjskiego, ale chyba żaden tak jak alvarinho nie przedziera się w ostatnich latach na salony, w tempie wręcz przebojowym. Spotkamy go zarówno w

Czytaj więcej »

Assyrtiko

Imię: assyrtiko Znane też jako: arcytico, assirtico, asurtico Kolor: biały Pochodzenie: Grecja (być może Santoryn) Występowanie: Grecja (>95% nasadzeń), Australia Polecane apelacje: PDO Santorini Assyrtiko nie należy do czołowych szczepów Grecji, jeśli chodzi o wielkość powierzchni upraw. Co innego pod względem jakości win i zainteresowania winomanów – jest tutaj odmianą topową. To winogrono niezwykłe –

Czytaj więcej »

Chwalę Paryż

Gdy słynna dziś twórczyni win Cathy Corison przyjechała do Napy w 1974 roku, w dolinie było 30 winiarni i żadna z nich nie zatrudniała winemakerki. Napa nadal borykała się z widmem prohibicji, która, chociaż skończyła się wiele lat wcześniej, wciąż wisiała nad nią jak czarna chmura. Produkowano tu przede wszystkim wina stołowe. Aż pewnego majowego…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Co się teraz pije – czyli przegląd rewolucyjnych trendów

Trudna i skomplikowana współczesność zdecydowanie nas nie rozpieszcza, zdaje się jednak dogadzać przynajmniej naszym zmysłom. Dostępność przedniego, także lokalnego wina, nieprzebrana oferta rzemieślniczych piw czy dobra kuchnia tuż za rogiem to nie obraz wyjęty z utopijnych marzeń, lecz otaczająca nas rzeczywistość. Do dobrodziejstw łatwo się przyzwyczaić, a przecież jeszcze niedawno błąkaliśmy się po bezkresnym stepie…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Drodzy Przyjaciele, Drodzy Pasjonaci Wina,

otwieram niniejszy cykl z radością i przepełniony emocjami. Pracuję od ponad dwóch dekad w branży winiarskiej – w tym miejscu będę dzielił się z Wami refleksjami i wspomnieniami z tej zawodowej drogi – ze szczególnym uwzględnieniem win i winiarstwa Francji. Pozwólcie jednak, że wpierw się przedstawię. Nazywam się Guillaume Deliancourt i pochodzę z Francji. Dorastałem

Czytaj więcej »

Fermentacja malolaktyczna

Winiarze mają bzika na punkcie fermentacji. Jedna, alkoholowa, zazwyczaj im nie wystarcza. MLF – tak najczęściej określa się fermentację malolaktyczną – no bo kto by tyle pisał, czas to pieniądz! W tym artykule również będę używał obu tych nazw zamiennie. Czasami (zwłaszcza w anglojęzycznych źródłach) można się spotkać z określeniem malo. Drugi raz fermentują wino,

Czytaj więcej »

Grecja w pigułce

To kolebka europejskiej cywilizacji, kultury, sztuki i wina. Wina, które – pite na miejscu, w wakacyjnym klimacie – smakuje jak żadne inne, ale które też musi walczyć o choćby kawałek miejsca na sklepowych i restauracyjnych półkach zdominowanych przez butelki z innych części Europy i z Nowego Świata. Warto jednak zadać sobie nieco trudu, by znaleźć…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Konkurs fotograficzny rozstrzygnięty!

Tym razem szukaliśmy zdjęcia na okładkę kolejnego – a więc tego, które trzymacie w dłoniach – wydania. Czegoś, co pasować będzie do jesiennego „Trybuszona”. Otrzymaliśmy od Was piękne kadry z Australii, Burgundii, Saksonii, skąpany w słońcu stary krzew z Francji, jesienne chianti, czy klimatyczne zdjęcia gron. Wyróżniliśmy kilka prac, które publikujemy. Niestety zdjęcia okładkowe rządzą

Czytaj więcej »

Królewskie historie

Kiedy w 1503 roku królowa Izabela Kastylijska zakupiła ziemię w Ventosilli, nikt nie myślał, że pięć wieków później tutejsze plony będą cieszyć koneserów win. W 1600 r. zbudowano tu pałac dla króla Filipa III, a całą posiadłość nazwano Real Sitio de Ventosilla (Królewska Posiadłość w Ventosilli). Przez kolejne lata było to dla króla miejsce wyjątkowe:

Czytaj więcej »

Krzysztof Fedorowicz, „Zaświaty”

Krzysztof Fedorowicz to winiarz (Winnica Miłosz), pisarz, poeta, dziennikarz i finalista Nagrody Literackiej „Nike” – nominację dostał za Zaświaty właśnie. Miałem napisać „za powieść Zaświaty”, ale ta książka nie jest chyba powieścią. Za to z całą pewnością jest opowieścią. Opowieścią o czasie minionym, o pamięci indywidualnej i zbiorowej, ale głównie o ludziach i regionie. O

Czytaj więcej »

Madera – wino wykute żarem

Ta urokliwa wyspa zyskała sławę już we wczesnych latach epoki wielkich odkryć geograficznych jako popularny przystanek statków zmierzających do Indii i Nowego Świata. Mimo iż należy do Portugalii, bliżej jej do Afryki – tylko 600 km dzieli ją od wybrzeża Maroka. Łagodny podzwrotnikowy klimat, zapierające dech w piersiach widoki gór usianych domkami i zawieszonymi pod…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Maroko. Pełny kontrast

Oddalona tylko o 15 km w linii prostej od uporządkowanego europejskiego świata kraina sprzeczności: krętych, brudnych uliczek prowadzących wprost do ociekających luksusem riadów; zapachów przypraw, olejków różanych i kadzideł unoszących się nad zatłoczonymi medinami, przeplatanych fetorem rozkładających się w porcie ryb. Kraj, który pokochasz na zawsze lub szczerze znienawidzisz. Maroko nie kojarzy się z kulturą…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Mój kawałek… winnicy

Szukając miejsca pod winnicę, odwiedziłem ponad 300 lokalizacji. W końcu trafiłem do Zachowic nieopodal Wrocławia. Moją uwagę przykuła działka położona na południowo-zachodnim stoku o odpowiednim spadzie i… życzliwi mieszkańcy wioski. „To jest to!” – pomyślałem. Po sprawdzeniu liczby godzin słonecznych w roku, amplitudy temperatur, ilości opadów – zdecydowałem: zakładam plantację. Był rok 2000. Trzy hektary

Czytaj więcej »

Nadodrzański pejzaż

Sezon 2022 to czas słońca. Winnica zaczęła kwitnienie 5 czerwca, więc zbiorów spodziewaliśmy się nieco wcześniej niż zwykle. Zbyt wysokie temperatury (nierzadko w granicach 36 stopni) nie przyspieszą jednak winobrania. Rocznik zapowiada się dobrze, bo było sucho i mamy nadzieję, że wrzesień i październik też nie będą wilgotne (pod koniec sierpnia jednak lunęło, padało cztery

Czytaj więcej »

Oliwki. Z czym to się je?

Dawno temu ktoś zadał nam bardzo banalne z pozoru, pytanie: czym są oliwki? Przyznać musimy, że odpowiedź nie była wcale taka jednoznaczna. Botanik powie, że oliwka to owoc z pestką, tak samo jak brzoskwinia czy śliwka. Gastronom, ze względu na dużą zawartość zdrowych tłuszczów i brak cukru, umieści ją na stole wśród przekąsek, a nie…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

PANEL: Biała Grecja

Oto nasz pierwszy panel degustacyjny poświęcony winom zagranicznym. Na początek postanowiliśmy zmierzyć się z białymi, wytrawnymi winami z Grecji. Powodów było kilka. Grecja to wciąż jeden z najpopularniejszych celów naszych wakacyjnych wypraw. Z drugiej jednak strony – kraj pod względem obecności na naszym winiarskim rynku i świadomości wśród winiarskiej braci wciąż mocno niedoceniany. A ze

Czytaj więcej »

PANEL: Polskie pinot noir

Tym razem postanowiliśmy przyjrzeć się polskim realizacjom królewskiego szczepu pinot noir. Wymagającego, niełatwego w uprawie i najlepiej dającego sobie radę (oraz przynoszącego najlepsze efekty) w obszarach o nieco chłodniejszym klimacie. Jeśli zaś warunki są idealne – dużo słońca wiosną, ale nie upałów latem; niska suma opadów (i broń Boże przed gradem); gliniasta lub wapienno-marglowa gleba

Czytaj więcej »

Piemonckie impresje czeladnika

Ucząc się do egzaminu w IWS (Italian Wine Scholar), musiałam kupić wina proponowane przez Wine Scholar Guild do edukacyjnej degustacji. Naukę zaczęłam od Piemontu. Niedługo potem moja edukacja miała przybrać o wiele bardziej praktyczny wymiar… Region ten wszystkim kojarzy się z barolo i barbaresco (jakżeby inaczej!), trochę z moscato d’asti i barberą d’albą. Dlatego znalezienie…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Pinot jako zwierciadło (polskiego) terroir

Nie ma chyba w winiarskim świecie szczepu, o którym tyle napisano, tyle słów wypowiedziano i tyle czasu poświęcono na jego badania. Możemy go znaleźć w praktycznie każdym zimnym regionie, gdzie uprawia się winorośl; jego klonów jest około tysiąca. Kapryśny w uprawie, wyjątkowo trudny w winifikacji. Najbardziej elegancki ze szczepów czerwonych, mający wybitnie małą ilość antocyjanów

Czytaj więcej »

Pinot noir. Święty Graal winiarzy i miłośników wina

Pamięci Władysława Hikiego (1961 – 2022) Pinot noir jest trudny w uprawie, trudny w winifikacji i trudny w degustacji. Mimo to wino z tego szczepu wysoko cenią winomani, a wielkie burgundy osiągają najwyższe ceny. Jak pić pinota, aby pokazał, co potrafi? Pinot noir jest odmianą dającą dobre wino w cool climate, czyli także w Polsce.

Czytaj więcej »

Płynne złoto. Jak (nie) inwestować w whisky

W tym numerze, tak jak i w poprzednim, też spróbujemy połączyć przyjemne z pożytecznym – nacieszyć oko ładnymi butelkami, a przy okazji pogrubić portfel. W obecnych czasach należy chronić swój kapitał przed galopującą inflacją, najlepiej za pomocą bezpiecznych, fizycznych aktywów, przynoszących stabilną stopę zwrotu w średnim i długim horyzoncie czasowym. Whisky, na pierwszy rzut oka,…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Po raz tysięczny pierwszy

Przesiadając się z bloga na kwartalnik, trzeba zaakceptować nieuniknione – cykl wydawniczy. Publikując w sieci, autor może sobie pozwolić na komentowanie tego, co tu i teraz. Brałem z tego przez dekadę z kawałkiem więcej niż pełną chochlą. W naszej skrzącej się absurdem rzeczywistości pozwalało to na analityczne lenistwo. Wystarczyło w drodze do pracy albo podczas

Czytaj więcej »

Pogadajmy o winiarskim Małopolskim Przełomie Wisły

W regionie działa kilkanaście, przeważnie małych (ok. 1 ha) rodzinnych winnic, w większości należących do Stowarzyszenia Winiarzy Małopolskiego Przełomu Wisły. O specyfikę owego Małopolskiego Przełomu Wisły (MPW) jako regionu winiarskiego zapytałemMariusza Kapczyńskiego – dziennikarza winiarskiego, autora nagradzanego Atlasu wina – Polska, członka komisji oceniającej wina z MPW w 2022 r. i kwalifikującej je do oznaczenia

Czytaj więcej »

Portugalia w pigułce

Kraj z jednej strony znajomy – wina stamtąd są powszechnie obecne na sklepowych półkach, i to we wszystkich kategoriach cenowych i jakościowych. Z drugiej strony – dość obcy – na etykietach nie znajdziemy bowiem dobrze znanych chardonnay czy cabernetów, pełno tam za to lokalnych szczepów o trudnych do wymówienia nazwach. W Portugalii pokochaliśmy skrajności –…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Raisin

Aplikacja powstała, aby promować świat win naturalnych oraz ludzi, miejsca i wydarzenia, które do niego należą. To narzędzie do znajdowania win naturalnych, a także udostępniania i wymiany informacji o nich wszędzie, gdzie się znajdziemy. Przewodnik, katalog i społeczność. Takie założenie przyświecało jego autorom od samego początku. Raisin po uruchomieniu wita nas głosem (radosnym Hello!) i

Czytaj więcej »

Rogate dusze

Kiedy pisałem Oko ryby, książkę o życiu helskich rybaków, jeden z moich bohaterów, Henio Indyk opowiedział mi następującą historię. Jego rodzina wyemigrowała na Hel dla zarobku w latach 30. Przyjechali z okolic Jasła, gdzie byli prostymi rolnikami. Gdy babcia Henia po raz pierwszy usłyszała nautofon – urządzenie służące do dźwiękowej komunikacji na morzu w czasie

Czytaj więcej »

Tejo – top 10

Rekomenduje Andrzej Strzelczyk Wina białe Casa Cadaval Reserva Branco 2019 Blend oparty na szczepach arinto i viognier. Fermentacja odbyła się w beczkach z francuskiego dębu, po czym wino dojrzewało przez 6 miesięcy na osadzie. Osad co tydzień mieszano, dzięki czemu Casa Cadaval ma jeszcze więcej ciała niż zwykłe, „niemieszane” wina sur lie. Słomkowy kolor oraz

Czytaj więcej »

Tejo wywraca stolik i zmienia kurs

José Lobo de Vasconcelos i Manuela Lobo de Vasconcellos z Quinta do Casal Branco łączy wiele. Są krewnymi (to stryj i bratanek) i noszą to samo nazwisko, choć różnie pisane. Od lat też razem pracują, wspólnie odnieśli niebywały sukces, wprowadzając wina z Tejo do portugalskiej ekstraklasy. Ale jest też coś, co ich dzieli – podejście…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Toskański off – road

Lądujesz na rzymskim Fiumicino, wychodzisz z samolotu i bucha na ciebie powietrze gorące jak z piekarnika. Zaczynasz urlop! Jeszcze tylko wypożyczenie samochodu i w drogę. Toskańskie wakacje przed tobą. Siena? Florencja? Winnica w Chianti? To wszystko już było. Czas na toskański off-road, na mniej turystyczne miejsca z winem w tle. Gotowi? Ruszamy! Strada statale 1…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Touriga Nacional

imię: touriga nacional znany też jako: mortágua, preto de mortágua, azal espanhol, czy też (po prostu) touriga kolor: czerwony pochodzenie: północna Portugalia występowanie: domator z małymi odstępstwami: Portugalia (>90% nasadzeń), RPA, USA, Australia polecane apelacje: Douro, Dão, Alentejo Nie możesz przejść obojętnie obok tego szczepu, jeśli zwiesz się fanem masywnych, intensywnych czerwieni. To prawdziwy mocarz!

Czytaj więcej »

Wino i jedzenie – podstawy łączenia

Każdy z nas ma potrzebę popijania posiłku. Ważne jest jednak, by uświadomić sobie, jaki wpływ na jego odbiór ma napój i vice versa – jak na napój oddziałują potrawy. Każdy z nas ma potrzebę popijania posiłku. Ważne jest jednak, by uświadomić sobie, jaki wpływ na jego odbiór ma napój i vice versa – jak na…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Wino to rzemiosło

Rrozmowa z Wojciechem Lutomskim – właścicielem firmy lutomski.wino Firm importujących wino jest w Polsce multum. Każda musi znaleźć własną niszę. Wystarczy pojechać na duże branżowe targi, choćby na ProWein do Düsseldorfu i wybrać fajne butelki w dobrej cenie? Czy lepiej mieć głębszą, długofalową strategię? Stawiacie chyba raczej na to drugie, a w waszym przypadku tę

Czytaj więcej »

Wino z Wisły

Kazimierz Dolny. Kto był, ten prawdopodobnie się zachwycił, a kto go jeszcze nie odwiedził, koniecznie musi zobaczyć tę perłę polskiego renesansu. A przy okazji odwiedzić lokalne winnice i spróbować wina z tych okolic. Letnia niedziela. Kazimierz. Niedaleko Nałęczów i Puławy, czyli popularny lubelski trójkąt turystyczny. Korek przy wjeździe do miasteczka, walka pieszych z autami, hałas,…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Wojciech Giebuta, “Kuchnia i wino. O sztuce łączenia win z potrawami”

Pośród wielu słabości odradzającej się u nas kultury winnej jest model konsumpcji. Znacznie częściej wino pijemy w okolicznościach towarzyskich niż gastronomicznych. Jedni mówią, że to z obyczajowości, a inni, że z niewiedzy. Gdzie leży prawda, trudno orzec. Jeżeli jednak rację mają ci drudzy, to problem niebawem powinien zniknąć. Wszystko za sprawą Wojciecha Giebuty i jego

Czytaj więcej »

Wrocław na kieliszki. Subiektywny przewodnik, gdzie pić i jeść

Kiedy myślimy o polskich winach – a te w naszych sercach zajmują szczególne miejsce – to często owe myśli kierujemy na Dolny Śląsk. I zazdrościmy Dolnoślązakom, bo mają na wyciągnięcie ręki świetne butelki z Winnicy Jakubów, Moderna, Jadwiga, Silesian… Ale czy pijają je w wine barach? Czy sprzedają je w sklepach? Sprawdziłyśmy to! Zaopatrzone w

Czytaj więcej »

Wschodnia Kreta. Turystyka bez turystów

Większość odwiedzających Kretę gości kieruje się na zachód wyspy. To tam, jeśli wierzyć przewodnikom, są największe atrakcje – laguna Balos, ruiny Knossos czy wąwóz Samaria. Kusi też łatwo dostępna komunikacyjnie część wybrzeża, łącząca leżące blisko siebie największe miasta Krety – Chanię, Rethimno i Heraklion – oraz urozmaicona oferta hotelowa. Na przeciwległy kraniec wyspy zapuszcza się…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Wypad do Walencji

Zapraszam w podróż po tym mieście i jego okolicy. Przedstawię wam fajne miejsca i smaki, za którymi tęsknię mieszkając w Polsce, choć część tych smaków regularnie sprowadzam nad Wisłę w zakorkowanych butelkach. Walencja zawsze była miejscem stykania się rożnych kultur. Założona przez Rzymian w 138 roku p.n.e. otrzymała nazwę Valentia, czyli po łacinie Ziemia Ludzi…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Xinomavro

Imię: xinomavro Znany też jako: black naousa, xynomavro, mavro naoussis Kolor: czerwony Pochodzenie: Macedonia (region Grecji) Występowanie: domator, nie rusza się z ojczyzny Polecane apelacje: Naoussa, Goumenissa, Amyndeo Xinomavro to bardzo ważne winogrono kontynentalnej Grecji, rzec można: prawdziwa gwiazda północy. Właśnie tam, w górzystym terenie, gdzie zimą zalega śnieg, odmiana daje wybitne wina czerwone, mocne

Czytaj więcej »
Zapisz się na newsletter TRYBUSZONA

Copyright © 2022. Wszystkie prawa zastrzeżone. Wydawnictwo Explanator