Assyrtiko
Udostępnij artykuł
- Imię: assyrtiko
- Znane też jako: arcytico, assirtico, asurtico
- Kolor: biały
- Pochodzenie: Grecja (być może Santoryn)
- Występowanie: Grecja (>95% nasadzeń), Australia
- Polecane apelacje: PDO Santorini
Assyrtiko nie należy do czołowych szczepów Grecji, jeśli chodzi o wielkość powierzchni upraw. Co innego pod względem jakości win i zainteresowania winomanów – jest tutaj odmianą topową. To winogrono niezwykłe – w gorącym klimacie greckich wysp potrafi zbudować wysoki poziom alkoholu i dużą koncentrację, jednocześnie zachowując świeżą, apetyczną kwasowość. Jego winiarskie interpretacje mogą mieć różne style: świeży, owocowo-mineralny, ale i oksydacyjny (celowo nieco utleniony) – w postaci nykteri – wytrawnego wina dojrzewającego co najmniej 3 miesiące w dębowych beczkach lub vinsanto – słodkiego wina produkowanego z podsuszanych winogron, w którym assyrtiko musi stanowić co najmniej 51% kupażu.
Charakterystyka win
Klasyczne, wytrawne assyrtiko jest winem nietypowym – ma wysoki poziom alkoholu, ale jego ciało nie jest ciężkie. Ma też wysoką, świeżą kwasowość, aromat nie jest zwykle bardzo silny, ale ciekawy – nuty cytrusów, jabłek, gruszek mieszają się tu z akcentami wosku, soli, krzemienia – zwłaszcza w winach z Santorynu lubi o sobie wyraźnie dać znać wulkaniczna gleba, będąca podłożem dla winorośli. Finisz jest raczej długi, z charakterystyczną goryczką.
Coś do jedzenia
Owoce morza! Kwasowo-mineralne assyrtiko to dla nich doskonały kompan. Nawet te konkretniejsze, jak grillowana ośmiornica czy sardynki. Poza tym – kuchnia grecka, naturalnie. Musaka, saganaki (panierowany, smażony ser – np. twardy, dojrzewający owczy lub owczo-kozi kefalotiri), grillowany kurczak z tzatzikami, czy też po prostu garść greckich oliwek.