
Tejo – top 10
Udostępnij artykuł
Rekomenduje Andrzej Strzelczyk
Wina białe

Casa Cadaval Reserva Branco 2019
Blend oparty na szczepach arinto i viognier. Fermentacja odbyła się w beczkach z francuskiego dębu, po czym wino dojrzewało przez 6 miesięcy na osadzie. Osad co tydzień mieszano, dzięki czemu Casa Cadaval ma jeszcze więcej ciała niż zwykłe, „niemieszane” wina sur lie. Słomkowy kolor oraz intensywne aromaty nektarynki, moreli i melona z odrobiną przypraw. Przyjemna mineralność i świeżość oraz długie, kremowe wykończenie.
- Wojciech Kielanowski, 49 zł

João M. Barbosa Vinhos, Ninfa Escolha Sauvignon Blanc 2019
Po fermentacji we francuskich beczkach i leżakowaniu przez 5 miesięcy na osadzie sauvignon blanc pokazuje zupełnie inną twarz. Wbrew pozorom dębina nie zabija aromatów owocowych, a je w elegancki sposób wzbogaca. Ta wersja daleka jest od nowozelandzkich skojarzeń, zdecydowanie bliżej jej do Pessac Léognan.
- Kondrat Wina Wybrane, 119 zł
Wina czerwone

Falua, Unoaked Reserva Tinto 2018
W 100% touriga nacional. Falua pokazuje, że i bez dotyku dębiny można wznieść wino na wyższy poziom. Owocowe nuty są dominujące, ale za to tak różnorodne i tak pięknie ułożone, że chce się więcej. Koncentracja i czystość soczystego owocu niczym niezaburzone. Taniny nieprzesadzone i bardzo dobra kwasowość.
- Brak dystr. w Polsce, ok. 60 zł wg wine-searcher.com

Adega Cooperativa do Cartaxo, ‘Bridão’ Private Collection Tinto 2018
Blend tourigi nacional i alicante bouschet. Oprócz intrygującej etykiety, bardzo interesujące wnętrze. Trochę czereśni, jagody i jeżyny z delikatnym dymnym wykończeniem. Tanina bardzo dojrzała, miękka.
- Era Wina, 63 zł

Enoport, Cabeca de Toiro Bulls Temptation 2019
Alicante bouschet i syrah dojrzewały przez 9 miesięcy w dębowych beczkach, ale to nie dębina jest tu największą wartością. Specyficzne połączenie szczepów dało bardzo soczyste i owocowe wino, które zapewnia duże bogactwo aromatów. Doskonałe do wołowiny – im bardziej rare, tym lepiej.
- Wineonline, 69 zł

Quinta da Lapa, Homenagem Reserve Tinto 2014
Niezwykle złożony blend. 30% tourigi nacional, 20% merlota, 20% cabernet sauvignon, 20% syrah, 10% alicante bouschet. 24 miesiące leżakowania w małych beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu dają się wyczuć. Wyraźnie taniczne wino, które zdecydowanie zyskuje po dekantacji.
- Mondovino, brak w regularnej ofercie, dost. na zamówienie; ok. 24 € u producenta

Lagoalva de Cima, Alfrocheiro 2017
Nie ma zbyt wielu tak dobrze ułożonych win jednoszczepowych z alfrocheiro. W każdym razie ja wielu nie znam. Wino, które zdecydowanie zyskuje z czasem. Jedno z najbardziej aksamitnych, eleganckich i jednocześnie bardzo długich czerwonych z Tejo. Nie otwierajcie roczników, które dopiero wchodzą do sprzedaży. Pięć lat od zabutelkowania to minimum.
- An.Ka Wines, 149 zł

Quinta da Badula, Grande Reserva Tinto 2014
Mały producent (20 ha upraw), który dużo potrafi i jest cierpliwy. Nawet swoje podstawowe etykiety z zasady trochę trzyma w piwnicy, zanim wypuści je na rynek. Nie znajdziecie u niego win z ostatniego rozlewu. Grande Reserva Tinto oparta na szczepach touriga nacional, syrah i alicante bouschet leżakowała w beczkach z francuskiego dębu aż 21 miesięcy. Nuty suszonych owoców, ściółki leśnej, przypraw są na pierwszym planie, ale z czasem wino pięknie się otwiera i znajdujemy szeroki wachlarz ciemnych owoców.
- Winostyl, 179 zł
Campanhia das Lezirias, „1898” Grande Reserva Tinto 2016
Wino monoszczepowe z alicante bouschet. Uznawane za jedno z najlepszych win w całej Portugalii – nie mam wątpliwości, że na to zasługuje. Niezwykle eleganckie, z aromatami odczuwalnymi na wielu poziomach i etapach degustacji – m.in. ciemne, lekko wędzone owoce i tytoń. Taniny wyraźne, ale nie dominujące – dojrzałe i krągłe. Wino na specjalne okazje, do kontemplacji.
- Wina-Gali, 249 zł
Słodkie

Quinta da Alorna Abafado 5 Years 2017
Abafado to słodkie białe wino wzmacniane, zawierające 17,5% alk. Oparte na niezwykle popularnym w Tejo białym szczepie fernão pires. Leżakowało w dębinie aż 5 lat – dzięki temu jest niezwykle bogate w aromaty. Trudno wymienić wszystko, co się tu znajduje. Na pewno wanilia, migdały, karmel, daktyle i suszona śliwka. Wysoki cukier i alkohol nie przytłaczają, ale trzeba pamiętać o odpowiednio niskiej temperaturze podania. Abafado stanowi idealne zwieńczenie posiłku – można je nawet podać zamiast deseru.
- M&P (Pavlina), 67 zł (0,5 l)
Fot. otwierająca: GualdimG, Wikimedia Commons – Portas do Sol, Santarém