Touriga Nacional
Udostępnij artykuł
- imię: touriga nacional
- znany też jako: mortágua, preto de mortágua, azal espanhol, czy też (po prostu) touriga
- kolor: czerwony
- pochodzenie: północna Portugalia
- występowanie: domator z małymi odstępstwami: Portugalia (>90% nasadzeń), RPA, USA, Australia
- polecane apelacje: Douro, Dão, Alentejo
Nie możesz przejść obojętnie obok tego szczepu, jeśli zwiesz się fanem masywnych, intensywnych czerwieni. To prawdziwy mocarz! Jest jednym z podstawowych używanych do produkcji porto – słynnego wina wzmacnianego, w którym wszystkie degustacyjne parametry są ustawione na full. Tak jest w przypadku porto, ale generalnie touriga nie potrzebuje wzmocnień, by rozgrzewać nasze kubki smakowe – czy sama, czy w kupażu, doskonale daje sobie z tym radę.
Charakterystyka wina
Po wina z tourigi nacional powinni sięgnąć fani dobrze zbudowanych cabernetów sauvignon – znajdą tu lubiane przez siebie cechy. Oko cieszy głęboki kolor, do nosa docierają nuty czarnej porzeczki, jeżyn, śliwek, często wzbogacone akcentami fiołków, ziół, a także – jeśli wino dłużej dojrzewało – skóry czy lukrecji (a wiedzcie, że touriga potrafi dojrzewać długo, i to z doskonałym rezultatem). W ustach jest zwykle intensywnie, zarówno pod względem kwasowości, jak i tanin; poza tym pełne ciało i długi finisz. Touriga nacional lubi się z dębową beczką, więc wnoszone przez nią nuty wanilii, czekolady czy korzennych przypraw również nie są tu rzadkością.
Coś do jedzenia
Mięcho! Wysoka taniczność tourigi nacional potrzebuje białka na talerzu. Steki wołowe, gulasze z dziczyzny. Spróbujcie portugalskiej espetady wołowej – szaszłyka pieczonego na ogniu z solą i czosnkiem. Jeśli popijecie to kieliszkiem tourigi – przekonacie się o słuszności hasła: „W prostocie siła”. Co jeszcze? Dojrzałe twarde sery, pieczone warzywa korzeniowe. A jeśli macie tourigę w postaci porto tawny, sięgnijcie po intensywne ciasto czekoladowe, gorgonzolę albo foie gras. Pycha!
Z kumplami najlepiej
Touriga nacional to istota towarzyska – występuje zwykle w kupażach. Kompanów ma sporo, a najczęściej widywana jest z tourigą francą, aragonezem, alicante bouschet i syrah.
TN szturmuje Francję
Czy wiesz, że od niedawna touriga nacional jest dozwolonym szczepem w Bordeaux? Zmiany klimatyczne wymusiły na władzach apelacji dopuszczenie sześciu nowych odmian, które cechują się wyraźną kwasowością, strukturą i aromatycznością, a przy tym są odporne na typowe dla regionu choroby winorośli – mączniaka prawdziwego i rzekomego. Obrońców tradycji uspokajamy: nie będzie na razie jednoszczepowej tourigi z Bordeaux ani mieszanek z jej znaczącym udziałem – nowe odmiany mogą stanowić maksymalnie 10% kupażu.