Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Wino dobrze się starzeje
To nieprawda. Przynajmniej jeśli chodzi o ogromną większość win, z którymi zwykle się spotykamy. Francuskie czy włoskie klasyki gatunku, którym 50-cio czy 100-letnie leżakowanie w piwnicach dodaje uroku, jedwabistości i dostojności stanowią promil światowej produkcji. Tak jak promil wśród kupujących stanowią ci, których na takie wino stać. Przeciętnego klienta nie spotyka zatem dylemat, czy jego…
Primošten
Primošten jest znany na świecie z bardzo ciekawych upraw winorośli w kamieniu. Na stokach półwyspu i pagórków z południowej strony Primoštenu pracowici ludzie latami układali z kamienia balkoniki do uprawy jednego z najlepszych dalmatyńskich szczepów winorośli. W wieżowcu ONZ w Nowym Jorku, w lobby obok zdjęcia, które przedstawia mur chiński, jako symbol i dowód ludzkiej…
Pelješac
Chorwatom Pelješac bez wątpienia kojarzy się z miejscem, gdzie wytwarza się najlepsze wina. Z około 2600 słonecznymi godzinami rocznie autochtoniczna, staroświecka uprawa szlachetnych szczepów winorośli musi dawać perfekcyjny moszcz (czyli sok gronowy przeznaczony do wyrobu wina), którego pod żadnym pozorem nie wolno psuć dodawaniem cukru. Tutaj wytwarza się dobre, wytrawne, gęste czerwone wina ze złożonymi…
Kategorie wiekowe win z regionu Rioja
Riojańskie wina posiadające apelację DOCa. podzielone są na kategorie związane z okresem ich dojrzewania. Wszystkie rozpoczynają ten proces w 225-litrowych, dębowych beczkach, po czym trafiają do butelek.  W ramach każdej kategorii wiekowej istnieje oczywiście różnorodność stylistyczna, która zależy od producenta, rocznika, winnicy i zawartości gron innych niż tempranillo. Pewne ogólne wnioski można wyciągnąć na podstawie…
Dalmatyńskie ostrygi
Nie ma to jak ostrygi na lodzie z kilkoma kropelkami soku z cytryny, zagryzane grzankami z masłem i pieszczone łykami schłodzonego wytrawnego białego wina − tutaj na południu Rukatacem, a na Istrii Malvaziją… Najbardziej zasłużone stwory morskie… stary człowiek, i morze (może?)… Trufle, seler, płetwy rekinów, setki biednych zasuszonych koników morskich i inne cuda natury…
Cena wina świadczy o jego jakości
Tak bywa, ale nie jest to reguła obowiązująca zawsze i wszędzie. Jeśli mamy przed sobą dwie butelki, jedną w cenie 30 zł i drugą, za którą musimy zapłacić 500 zł, to można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że wariant droższy ma nam do zaoferowania znacznie więcej. Żaden trzeźwo myślący producent nie wystawi bowiem swojego produktu…
Jeśli wino, to tylko z dębowej beczki?
Dąb przebojem wkradł się w świadomość konsumentów wina i stał się dostarczycielem najpowszechniej pożądanych aromatów. I nie ma co się specjalnie temu zjawisku dziwić, bo w rzeczy samej są to aromaty niezwykle przyjemne, pociągające i zaskakujące. Czy zatem stosowanie dębu zawsze jest wskazane? Najczęściej zabieg starzenia w dębinie lub inne sposoby wzbogacania wina dębowym charakterem…
„BATALLA DEL VINO” w Haro
Słynna winiarska bitwa odbywa się w Haro co roku, w dniu św. Piotra (29 czerwca) – jednym z najważniejszych świątecznych dni w Hiszpanii. Zacznijmy od tego, że w regionie Rioja, przy okazji świąt lokalnych patronów ma miejsce kilka pielgrzymek w ciągu roku. Wśród nich – pielgrzymka do pochodzącej z VI wieku n.e. pustelni św. Feliksa…
Zapisz się na newsletter TRYBUSZONA

Copyright © 2023. Wszystkie prawa zastrzeżone. Wydawnictwo Explanator