Jesień 2024
Trybuszon nr 10

Déjà vu
Ponad dwa lata temu, po tygodniach – może miesiącach – przygotowań, dyskusji, researchów, pozyskiwania i przekonywania współpracowników, sprawdzania formuł w excelowych komórkach, myśli targanych wątpliwościami i ekscytacji nowym projektem, nadeszła chwila potworna. Trzeba było zasiąść przed ekranem laptopa i napisać wstępniak. Ironicznie mrugający kursor nie dodawał odwagi, o inspiracji nie wspominając. Nie inaczej było teraz, przy tworzeniu jesiennego wydania „Trybuszona”.
Zawartość wydania

Argentyna – tango, wół i wino
Ten kraj znany jest z zapierających dech w piersiach krajobrazów i bogatej kultury. Bez wątpienia ma również świetną pozycję i opinię na międzynarodowym rynku…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Art, Wine and Cuisine w Da Vinci Podzamcze
Restauracja Da Vinci zaprasza na wyjątkową, nietuzinkową kolację kryminalną z dreszczykiem – Morderstwo w Palazzo Da Vinci w reżyserii Andrzeja

Australia w pigułce
Australia, z racji swojego zróżnicowanego klimatu i unikalnej geografii, stała się jednym z najważniejszych producentów wina na świecie. Od regionów o chłodnym klimacie, jak…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Australia: słońce w butelce
Białe wina z antypodów nigdy nie były lepsze. W Australii, kraju o mocno zróżnicowanym klimacie, wykształciły się odrębne style białych win. Pełni

Da Vinci to nie nazwa, to idea
Podzamcze Chęcińskie znajduje się dokładnie w połowie drogi między Krakowem i Warszawą. Trochę na uboczu, w miejscu, które omija najbliższa droga krajowa numer

Déjà vu
Ponad dwa lata temu, po tygodniach – może miesiącach – przygotowań, dyskusji, researchów, pozyskiwania i przekonywania współpracowników, sprawdzania formuł w excelowych komórkach,

Eger dla początkujących
Im bardziej na południu Polski mieszkamy, tym mamy do Egeru bliżej. Ale nawet mój serdeczny przyjaciel, który startuje z północnej części…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Ewolucja, a nie rewolucja
Z Beatą Jantoń, która właśnie przejęła stery Domu Jantoń, winnicy założonej przez jej ojca Jacka Jantonia, rozmawiamy o pozycji kobiet w polskim

Fernão pires aromatyczna symfonia Tejo
W świecie wina, gdzie każda odmiana winorośli opowiada własną historię, fernão pires zajmuje szczególne miejsce, zwłaszcza w sercach Portugalczyków. To winorośl,

Gaumardżos!
Wznieśmy toast za taniec życia! Gruzini kochają biesiady. Stoi za tym blisko osiem tysięcy lat kultury winiarskiej (a wiadomo, nic

Gruzja: dziedzictwo czy nowa fala?
Historia wina w Gruzji ma ponad 8 tys. lat, co czyni ten kraj jednym z najstarszych regionów winiarskich na świecie. Czy w takim

Jak oceniamy wina?
Panele degustacyjne „Trybuszona” stanowią istotną część naszej misji. Chcemy wspomagać wybory czytelników, edukować, wskazywać na interesujące i nieoczywiste wybory, chcemy także

Jak przywozić, to polskie
Gdy ukazuje się ten numer, wakacyjne wyjazdy są już tylko wspomnieniem. Głęboko wierzę w to, że wspomnieniem miłym. Jestem też przekonany,

Kochajmy toasty
Wielowiekową tradycją w Gruzji jest supra – tradycyjna gruzińska biesiada. Prowadzi ją mistrz ceremonii, tamada, który pilnuje kolejności wygłaszanych w

Lublana na kieliszki
Słowenia jest w Polsce wciąż mało znanym krajem winiarskim. A najlepszym miejscem na jego przekrojowe poznanie jest stolica kraju – Lublana…....
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Mołdawia – mały kraj o wielkim sercu
Kiedy opowiadam ludziom o Mołdawii, lubię przytaczać dowcip zasłyszany niegdyś od znanego dziennikarza winiarskiego Tomasza Prange-Barczyńskiego: „Spotyka się dwójka przyjaciół. –

Opowieści ze starej winnicy
W 1826 roku w swoim rodzinnym Grünbergu (dziś Zielona Góra) założył ze wspólnikami wytwórnię Grempler Sekt, wzorując się na francuskiej metodzie

Panel: australijskie rieslingi – druga ojczyzna króla
Uprawa tego szczepu w tym kraju ma całkiem długą historię, sięgającą połowy XIX wieku. Niestety, z różnych względów ta –

Panel: Eger – nie tylko bycza krew
Eger to – obok Tokaju – najbardziej znany w Polsce winiarski region Węgier. Oczywiście przede wszystkim dzięki legendarnej, egerskiej „byczej krwi”.

Panel: fernão pires
Cytrusowa biel z Portugalii Nie jest pierwszym, drugim, ani chyba nawet trzecim wyborem, jeśli chodzi o wskazywanie w ciemno najważniejszych

Panel: Kastylia i León
Hiszpańskie wina pojawiały się w naszych panelach już wcześniej. W bieżącym numerze „Trybuszona” skupiamy się na omówieniu ponad dwudziestu interesujących propozycji

Panel: mocna rzecz
Kolejna partia nowości na polskim rynku alkoholi mocnych. Informacje o metodyce oceniania win i alkoholi mocnych znajdziecie tutaj. Podole Wielkie

Panel: pisco – natura i wychowanie
Kto wie, czy pisco – po ginie, rumie i tequili – nie będzie kolejnym hitem cocktail barów, branżowych targów i zwykłych towarzyskich

Panel: Polska na słodko
To nie był panel z gatunku oczywistych. Wina słodkie i półsłodkie – a takie w nim mieliśmy – to generalnie nie jest temat

Pisco. Destylat z historią
Chilijskie pisco stopniowo zaczyna zdobywać nowe rynki, pokazując się jako wyrafinowany i aromatyczny destylat. Jego producenci wiedzą, że jest jeszcze wiele

Polsko-ukraińska przyjaźń od kuchni
Znana z telewizji Katarzyna Bosacka oraz Aniela Redelbach – restauratorka, półfinalistka programu Top Chef Polska, znawczyni wina i kuchni połączyły siły i wraz

Poproszę wino…, tylko nie za kwaśne
Kwasowość w winie jest jednym z najważniejszych elementów, które tworzą wrażenie smakowe na naszym języku, bez niej wino praktycznie nie istnieje. A mimo…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Praga na kieliszki (ale nie czeska)
Patrząc na mapę dzielnic stolicy, dostrzegłam obwarzanka albo raczej bajgla. W środku Śródmieście (czyli bajglowa dziurka), a dookoła Żoliborz, Wola,…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

RPA na krańcu świata
Republika Południowej Afryki to raj dla turystów i miłośników wina. Jako Winokąt, a prywatnie Ewa i Wojtek Starzyccy, wybraliśmy się tam w podróż. Odwiedziliśmy…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Ryby w latynoamerykańskim stylu polecają Sezony Restauracja i Hotel
Zabieramy was w podróż kulinarną, przedstawiając nasze wariacje na temat klasycznych dań rodem z Peru i Meksyku. Obie propozycje, których receptury

Tak jak w kinie
W swojej słynnej powieści Imię róży wielki pisarz włoski Umberto Eco uczynił wielkiego pisarza argentyńskiego Jorge Luisa Borgesa pierwowzorem Jorge

Tempranillo i oko królika, czyli co nam Hiszpanie i Katalończycy opowiedzą o winie i ile z tego weźmiemy do domu
„Oleee, jaki piękny ten hiszpański!”. Jeszcze jako studentka lingwistyki stosowanej na UAM w Poznaniu z wiodącymi językami niemieckim i angielskim, zachwycałam się pierwszym…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Vermentino niejedno ma imię
W pamięć najlepiej zapadają nam smaki, których doświadczamy podczas wakacji. Urlopowy chill, słońce, morska bryza i inne okoliczności przyrody pomagają skoncentrować

Vieilles vignes: czy wino ze starych krzewów jest lepsze?
Wędrując po sklepach z winami i przeszukując półki, możemy trafić na etykiety z określeniem old vines lub jednym z jego odpowiedników – vieilles vignes

W hiszpańskim interiorze
Enopodróżnicy nie mają problemu, aby jednym tchem wymienić największe atrakcje Hiszpanii – Rioja, cava, przepyszna jamón ibérico. Niektórzy dorzucą sherry,

W sercu winiarskiej Afryki
Miasto Stellenbosch to centrum jednego z najważniejszych winiarskich regionów RPA, Cape Winelands. To właśnie w jego pobliżu znajdują się winnice Kleine Zalze.

Węgierska zupa gulaszowa
To jedna z bogatszych zup. Znajdziesz w niej dużo mięsa i warzyw. Możesz ją podać samą lub też zajadać z pieczywem. Jeśli tylko

Wina dobrej nadziei
Ponoć ideały nie istnieją, ale winiarskie wyprawy do RPA zdają się temu przeczyć. Wspaniała przyroda i krajobrazy, architektura i wino to tylko

Wino, kieliszek… i inne brzydkie słowa
Ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi ma już przeszło 40 lat. To wiekopomne dzieło sztuki legislacji czasów stanu wojennego,…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Winobranie
To kulminacja całorocznej pracy, ze wszystkimi jej radościami i smutkami. Dla winiarza dwa lub trzy tygodnie roboty – bardzo intensywnej i stresującej,

Zapobiegać, nie leczyć! Organiczne podejście do produkcji wina
Mottem zawartym w tytule można by podsumować kluczowy cel, jaki przyświeca organicznej uprawie winorośli i produkcji wina. Ale czy organika to lek…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.