Paneliści Trybuszona – to oni oceniają wina
Udostępnij artykuł
Panele degustacyjne „Trybuszona” stanowią istotną część naszej misji. Chcemy wspomagać czytelników, edukować, wskazywać na interesujące i nieoczywiste wybory. Chcemy także trzymać rękę na pulsie, więc śledzimy ofertę win dostępnych na polskim rynku – tak wytwórców rodzimych, jak i zagranicznych, których reprezentują polscy importerzy. Zdarza nam się sięgać po interesujące wina w Polsce niedostępne, w nadziei, że ich producenci znajdą swoich partnerów w naszym kraju.
Zespołowi panelistów przewodniczy Maciej Sokołowski, a sam panel każdorazowo składa się z co najmniej pięciu degustatorów. Poniżej prezentujemy nasz zespół:
Czterokrotny finalista Mistrzostw Polski Sommelierów (wicemistrz 2017, 2018), Association de la Sommellerie Internationale (ASI) Diploma, edukator i popularyzator wiedzy o winie.
Łukasz Głowacki
WSET 3, dwukrotny finalista Mistrzostw Polski Sommelierów (wicemistrz 2019), Court of Master Sommelier Certified, Association de la Sommellerie Internationale (ASI) Diploma.
Marcin Krzystolik
WSET 3, finalista Mistrzostw Polskich Sommelierów (2021), Court of Master Sommeliers.
Sommelier dla normalnych. Bloger, absolwent kursó WSET 3 i Wino+ Akademia. Najchętniej obserwowany polski twórca na temat alkoholi na Instagramie. Prywatnie niespełniona gwiazda rocka i fan amerykańskiej koszykówki.
Adam Tomczak
WSET 3, Mistrz Polski Sommelierów 2021, ASI Diploma, Court of Master Sommelier Certified, szkoleniowiec z zakresu sprzedaży wina.
Jacek Kulza
Manager i sommelier w poznańskich restauracjach. Sędzia w konkursach winiarskich WINOPL, organizowanych w ramach targi WINO. Prowadzi autorskie degustacje. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Zofia Szczerba
Sommelierka, WSET 3. Swoją przygodę z winem zaczynała w wieku 18 lat w Mielżyński Wine Spirits Specialities w Poznaniu. Z gastronomią związana od 8 lat. Prywatnie pasjonatka win niskointerwencyjnych i studentka etnolingwistyki.
Daria Majchrzak
CMS Certified Sommelier, Sommelier Profesjonalny SSP, WSET 3, kierownik baru Winiarni Mielżyński w Poznaniu, z winem związana od 2009 r.
Sommelier i venenciador. Zajmuje się eventami, sprzedażą, szkoleniami i pokazami. Zapewnia kompleksowe wsparcie w tematach związanych z winem.
Maciej Moszyński
Prywatnie maniak winny, zawodowo dentysta. Poszukiwacz pairingu doskonałego. Miłośnik rieslinga i win szwajcarskich, WSET 2 z wyróżnieniem. Na Vivino jako KingMat przez 10 lat był numerem 1 w Polsce – ocenił ponad 14 000 win.
Aleksander Kubiak
Od kilkunastu lat związany z gastronomią. Pracował w warszawskich Bubbles, Kieliszkach na Próżnej i Belvedere. Współorganizator i juror targów oraz konkursów winiarskich.
Wyznawca niemieckiego rieslinga i win naturalnych. Od 15 lat związany z branżą winiarską jako sommelier i reprezentant importerów. Niegdyś bloger i dziennikarz winiarski. Prywatnie pasjonat gór i lokalnych barów i knajpek, o których wiedzą głównie miejscowi.
Wino to dla niego odpowiedź, w szczególności wtedy, gdy nie wie, jakie jest pytanie… Z gastronomią związany od 2005 roku. Ścieżką usłaną winami kroczy od 2014. Sommelier, konsultant, szkoleniowiec i winny edukator. Pomysłodawca i twórca poznańskiej Muzowiniarni Vinyl. Studiuje na Weinakademie Österreich, w programie WSET Diploma in Wines. Prywatnie gitarzysta poznańskich zespołów LoLa Lynch i Giorgio Barmani & The White Playboys, miłośnik płyt winylowych i trekkingu górskiego.
Winehunterka, tłumaczka, ukończony WSET 3, Italian Wine Scholar, Cava Educator (D.O. Cava), The House of Lustau Certified Sherry Wine Specialist, pasjonatka podróży, gotowania i wina, mieszkająca w Piemoncie i zgłębiająca tajniki tamtejszej kuchni oraz wina.
Marek Popkowski
Z wykształcenia fizjoterapeuta, który porzucił zawód na rzecz gastronomii. Wieloletni manager poznańskich restauracji. Chodzące hospitality. Absolwent WSET 3. Pasjonat wina, podróży i sportu.
Pasjonat win autentycznych, odrębnych, naturalnych. Pracując w VININOVIE oraz Winnicy Saint Vincent działa zarówno przy imporcie, handlu, jak i produkcji win. Student Weinakademie Österreich. WSET Diploma.
Adriana Harandzova
Pochodzi ze Słowacji, ale od 2005 r. mieszka w Turynie, regularnie bywa też w Polsce. Menedżer ds. eksportu w dwóch włoskich rodzinnych winnicach; sędzia w międzynarodowych konkursach winiarskich; ambasador Slow Wine na Słowacji; certyfikowany sommelier oraz degustator serów (kursy w różnych włoskich instytucjach).
Na łamach „Trybuszona” oceniamy także alkohole mocne w ramach rubryki ZOOM i Mocny panel. Naszym ekspertem jest:
Zawodowo redaguje, pisze i degustuje (zwłaszcza alkohole mocne). Autor kilkuset artykułów o jedzeniu i (wysokoprocentowym) piciu, a także książek: o rybakach helskich Oko ryby (wraz z fotografikiem Tomkiem Sikorą) i Między wódką a zakąską – o polskich wódkach czystych i łączeniu ich z potrawami (wraz z szefem kuchni Aleksandrem Baronem).