Ser i wino – pairing doskonały
Udostępnij artykuł
Degustacja komentowana polskich serów rzemieślniczych i polskich win
Ser i wino wydają się być idealną parą – doskonale się uzupełniają, a występując razem wydobywają z siebie swoje najlepsze cechy, pod warunkiem – rzecz jasna – że dobierzemy właściwe wino do właściwego sera i vice versa. Próbowanie różnych kombinacji smakowych pokazuje wszystkim miłośnikom wina, jak ważny jest właściwy food & wine pairing. Zdarzają się olśnienia, połączenia genialne, ale też ewidentne pomyłki, gdzie ser i wino kompletnie do siebie nie pasują i psują wrażenia z degustacji. W poszukiwaniu dobrego połączenia oczywiście ważna jest samo próbowanie, intuicja i preferencje smakowe degustujących, ale jest też kilka prostych zasad, które mogą wskazać nam właściwy kierunek.
Zapraszamy do udziału w degustacji komentowanej „Ser i wino – pairing doskonały”. Spróbujecie 5 polskich win w różnym stylu w połączeniu z najlepszymi polskimi serami rzemieślniczymi.
Dowiecie się:
- Co mają wspólnego wino i sery?
- Czy polski twaróg pasuje do wina?
- Jak łączyć sery z winem?
- Czym się kierować przy komponowaniu deski serów?
a także poznacie podstawy profesjonalnej oceny serów.
Termin: 8 listopada 2024, piątek, g. 13.00
Czas trwania: 90 min
BILETY w cenie 129 zł dostępne są TUTAJ. W cenie książka Elizabeth Schneider Wino dla zwykłych ludzi.
WAŻNE: Warsztaty odbywają się w czasie targów Enoexpo w Krakowie – wymagana jest wcześniejsza rejestracja
Prowadzenie degustacji:
Bartosz Wilczyński: Promotor Kulinarny, ekspert marketingowy wine & food. Enolog i znawca serów. Szkoli polskich winiarzy i serowarów w zakresie marketingu i enoturystyki, m.in. w Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle i na szkoleniach dla organizacji branżowych. Juror winiarski i serowarski (m.in szef jury najważniejszego konkursu serowarskiego w Polsce na Wielkim SERwowaniu). Ekspert Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych oraz Fundacji Wspierania Serowarstwa Farmerskiego „Na Serio”. Promotor win polskich. Przewodnik enoturystyczny. Dziennikarz winiarski i kulinarny. Współtworzy Radio Kulinarne Wine Podcast – pierwszy podcast winiarsko-kulinarny w Polsce. Autor „Trybuszona”.