Bianco Sivi 2017, Dario Prinčič
Udostępnij artykuł
Lotna kwasowość na granicy wady – łagodnieje pod wpływem powietrza. Sivi ma gęstą, oleistą strukturę – to ropiness, cecha przez wielu uznawana za dyskwalifikującą [XIX-wieczni polscy kiperzy zwali ją ciągnieniem się, szlamieniem albo tłuszczeniem się wina – red.]. Tu nie zepsuła aromatu i smaku: są owoc, kwasowość i tanina – w „pomarańczowym” sznycie, z morelami, przejrzałymi cytrusami i, niestety, odrobiną acetonu. Przyjemność dyskusyjna. Wino kontrowersyjne.
6.6na 10
Podsumowanie
Przyjemność dyskusyjna. Wino kontrowersyjne.Plusy
- W ustach owoc, kwasowość i tanina
Minusy
- Lotna kwasowość na granicy wady
- W ustach odrobina acetonu
- Gęsta, oleista struktura