Trybuszon na EnoExpo 2024
Udostępnij artykuł
Zapraszamy na degustacje komentowane
W dniach 6-8 listopada 2024 r. w Krakowie kolejna edycja targów EnoExpo, a na niej spotkania z winiarzami, prezentacje win, spotkania i warsztaty, które poprowadzą znani eksperci w ramach Akademii Wina ENOEXPO®, degustacje MasterClass i prestiżowe konkursy winiarskie. W tym roku, wzorem ubiegłych lat, przykładamy naszą cegiełkę i zapraszamy na sześć master classów, które odbędą się pod szyldem „Trybuszona”.
Oto rozkład naszych wydarzeń:
6 listopada 2024 r. , g. 13.00 –
Szczepy nieoczywiste – degustacja komentowana
Odmiany przez jednych uwielbiane, a przez innych pogardzane. Dla jednych tylko „surowiec” do produkcji milionów butelek, a dla innych punkt obsesji w dążeniu do doskonałości. Wina matematyczne robione według wzoru czy wina oddające sens miejsca, z którego pochodzą? Nowe interpretacje dobrze znanej odmiany czy powrót do korzeni? O trendach winiarskich, winach autorskich – bez makijażu, ale na pewno nie pozwalających o sobie zapomnieć – opowie Grzegorz Król.
W trakcie warsztatu zdegustujecie autorskiego wyboru win ze szczepów nieoczywistych z portfolio Vininova. Będą to:
- Prosecco Conegliano, Casa Coste Piane (szczep: glera) – Włochy
- Spoma Pét-Nat, Angol D`Amig (szczep: lambrusco di sorbara) – Włochy
- Krimiso, Aldo Viola (szczep: catarratto) – Włochy
- Soma Still Crossing Borders (szczep: pinot gris) – Niemcy
- So True, Hughes Beguet (szczep: trousseau) – Francja
- Croix Pennet AOP Beaujolais Lantignié Rouge, Clos Bateau (szczep: gamay) – Francja
- Prellenkirchen Samt&Seide, Dorli Muhr (szczep: blaufränkisch) – Austria
- Le Vau Renou, Amirault Vignerons (szczep: cabernet franc) – Francja
Czas trwania: 90 min.
Szczegóły i zapisy na stronie wydarzenia.
6 listopada 2024 r., g. 15.00 oraz 7 listopada 2024 r., g. 13.00
Gruzińska tradycja vs. nowa fala – degustacja komentowana
Poszukiwaniem starożytnego gruzińskiego winiarskiego DNA w nowych winach wytwarzanych z poszanowaniem tradycji przez młode pokolenie winiarzy poświęcony będzie master class prowadzony przez Akaki Gelovaniego.
Stare gruzińskie tradycje winiarskie charakteryzują się wykorzystaniem kwewri, rodzimych odmian winogron i praktyk minimalnej interwencji. Metodami tymi produkuje się wina, które są nie tylko charakterystyczne i złożone, ale też doskonale odzwierciedlają bogatą historię i kulturę kraju. Klasyczne podejście do produkcji wina w Gruzji jest nadal szanowane, nawet gdy nowoczesne techniki i innowacje zaczynają mieszać się z tymi starożytnymi praktykami.
Obecnie większość współczesnych winiarzy łączy tradycyjne metody wykorzystania kwewri z nowoczesnymi praktykami. Na przykład, mogą oni używać kwewri do fermentacji, jednocześnie wykorzystując zbiorniki ze stali nierdzewnej do innych etapów produkcji. Mogą też korzystać z systemów kontroli temperatury w tradycyjnych kwewri. Takie hybrydowe podejście pozwala winiarzom zachować tradycyjne cechy gruzińskiego wina, a jednocześnie korzystać z nowoczesnych osiągnięć technologii i techniki. Najważniejsze jest to, że DNA tradycyjnego winiarstwa pozostaje niezmienione!
Właśnie tym zagadnieniom, poszukiwaniem starożytnego gruzińskiego winiarskiego DNA w nowych winach wytwarzanych z poszanowaniem tradycji przez młode pokolenie winiarzy poświęcony będzie master class w czasie tegorocznej edycji EnoExpo. Znawcom win gruzińskich nie trzeba przedstawiać prowadzącego – Akaki Gelovani i jego wina obecni są bowiem w Polsce już od dawna. Akakiego możecie spotkać już 6 i 7 listopada 2024, w czasie dwóch unikalnych warsztatów, gdzie poczujecie klimat “nowej fali” gruzińskiego winiarstwa.
W cenie biletu VIP książka Isabelle Legeron MW Wina naturalne!
Czas trwania: 90 min.
Szczegóły i zapisy na stronie wydarzenia.
7 listopada 2024 r., g. 15.00
Wina z RPA – degustacja komentowana
Wspólnie z naszym partnerem, firmą Fine Wine zapraszamy na master class poświęcony wyselekcjonowanych win południowoafrykańskich z oferty Fine Wine Selection.
Podczas wydarzenia pod lupę wzięte zostaną najlepsze trunki z RPA, pochodzące z winnic: Boschendal, Bellingham oraz Fryer’s Cove.
Lista degustowanych win:
- Boschendal Brut MCC
- Fryer’s Cove Sauvignon Blanc
- Bellingham Bernard Series Chenin Blanc
- Boschendal Cabernet Sauvignon
- Bellingham Bernard Series Syrah
- Boschendal Heritage Black Angus
Spotkanie poprowadzi gość specjalny Marco-Jean Cloete, przedstawiciel producenta DGB oraz Head Sommelier i selekcjoner alkoholi w ofercie Fine Wine Kacper Woźniak – ekspert w dziedzinie win i produktów alkoholowych, certyfikowany przez Court of Master Sommeliers. Autorski master class oprócz dostarczenia wyjątkowych winnych wrażeń będzie jednocześnie prezentacją projektu – Fine Wine Selection – którego założenia przewidują selekcję win premium od naszych najlepszych dostawców.
Czas trwania: 90 min
Szczegóły i zapisy na stronie wydarzenia.
8 listopada 2024 r., g. 11.00
Bułgaria w wersji Premium, czyli jak lokalne szczepy z Niziny Trackiej wkraczają na salony
Prezentacja w ramach projektu Choose EU
Choose EU to projekt, którego sednem jest prezentacja produktów z certyfikatem Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG), ale także produktów wytwarzanych z poszanowaniem zasad zrównoważonego rozwoju oraz produktów ekologicznych. Podczas prezentacji poznacie Państwo podstawowe zasady przyznawania tych oznaczeń, a przede wszystkim skosztujecie win bułgarskich z apelacji Nizina Tracka, która jest częścią projektu Choose EU. Będą to wina nieoczywiste, rzadziej spotykane w ofercie polskich dystrybutorów, wytrawne, produkowane zgodnie z tradycją, która na Nizinie Trackiej pielęgnowana jest od tysiącleci. A dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii uzyskiwane są zaskakujące efekty. W trakcie spotkania Poznacie Państwo wina, które powoli wchodzą na salony i konkurują z klasykami z rejonu Morza Śródziemnego. Degustacja obejmie wina z winnic:
Domaine Boyar
Slavyantzi
Yamantiev
Villa Melnik
Bononia Estate
Prowadzenie spotkania: Wojciech Starzycki i przedstawiciele wybranych winnic z Bułgarii.
Wojciech Starzycki (Winokat.pl) Mistrz Polski Młodych Sommelierów 2021, Sommelier Profesjonalny Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, posiada certyfikaty: ASI Certification 2, BJCP Cider Certified Judge, Capstone California: Intermediate Level 2.
8 listopada 2024 r., g. 13.00
Ser i wino – pairing doskonały
Zapraszamy do udziału w degustacji komentowanej „Ser i wino – pairing doskonały”. Spróbujecie 5 polskich win w różnym stylu w połączeniu z najlepszymi polskimi serami rzemieślniczymi.
Ser i wino wydają się być idealną parą – doskonale się uzupełniają, a występując razem wydobywają z siebie swoje najlepsze cechy, pod warunkiem – rzecz jasna – że dobierzemy właściwe wino do właściwego sera i vice versa. Próbowanie różnych kombinacji smakowych pokazuje wszystkim miłośnikom wina, jak ważny jest właściwy food & wine pairing. Zdarzają się olśnienia, połączenia genialne, ale też ewidentne pomyłki, gdzie ser i wino kompletnie do siebie nie pasują i psują wrażenia z degustacji. W poszukiwaniu dobrego połączenia oczywiście ważna jest samo próbowanie, intuicja i preferencje smakowe degustujących, ale jest też kilka prostych zasad, które mogą wskazać nam właściwy kierunek.
Zapraszamy do udziału w degustacji komentowanej „Ser i wino – pairing doskonały”. Spróbujecie 5 polskich win w różnym stylu w połączeniu z najlepszymi polskimi serami rzemieślniczymi.
Dowiecie się:
- Co mają wspólnego wino i sery?
- Czy polski twaróg pasuje do wina?
- Jak łączyć sery z winem?
- Czym się kierować przy komponowaniu deski serów?
a także poznacie podstawy profesjonalnej oceny serów.
Prowadzenie degustacji: Bartosz Wilczyński – Promotor Kulinarny, ekspert marketingowy wine & food. Enolog i znawca serów. Szkoli polskich winiarzy i serowarów w zakresie marketingu i enoturystyki, m.in. w Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle i na szkoleniach dla organizacji branżowych. Juror winiarski i serowarski (m.in szef jury najważniejszego konkursu serowarskiego w Polsce na Wielkim SERwowaniu). Ekspert Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych oraz Fundacji Wspierania Serowarstwa Farmerskiego „Na Serio”. Promotor win polskich. Przewodnik enoturystyczny. Dziennikarz winiarski i kulinarny. Współtworzy Radio Kulinarne Wine Podcast – pierwszy podcast winiarsko-kulinarny w Polsce. Autor „Trybuszona”. Wejściówka obejmuje egzemplarz książki Elizabeth Schneider Wino dla zwykłych ludzi.
Czas trwania: 90 min
Szczegóły i zapisy na stronie wydarzenia.