Panel: polskie wina musujące
odsłona druga
Dziesięć numerów wstecz rozpoczęliśmy cykl paneli degustacyjnych od omówienia polskich win musujących wytwarzanych metodą tradycyjną. Po dwóch i pół roku wracamy do tego wątku, mając na względzie przede wszystkim fakt, iż to właśnie musiaki stają się powoli najmocniejszym punktem rodzimego winiarstwa. Jednak spektrum prezentowanych butelek postanowiliśmy poszerzyć, włączając również „charmaty” i pét-naty.
Ogólna konkluzja po degustacji jest następująca: o ile dwa czy trzy lata temu polskie wina musujące określane były mianem czarnego konia naszego rynku winiarskiego, o tyle dziś są już pewniakami i jednym z jego najsilniejszych atutów (a być może najmocniejszym) – z powodzeniem stają w szranki z porównywalnymi winami z innych krajów Europy. Dowodem tego nagrody i wyróżnienia otrzymywane przez polskich winiarzy w międzynarodowych konkursach (wspomnijmy choćby najnowszy, brązowy medal prestiżowego konkursu DWWA miesięcznika „Decanter”, przyznany niedawno winu Classique Brut 2020 z Winnicy Turnau). Zarówno z musującymi winami „klasycznymi”, jak i pét-natami idziemy w dobrą stronę, poziom zdecydowanie wyrównuje się w górę. O ile w poprzednim panelu kilka win otrzymało oceny nawet poniżej 5 pkt., o tyle w obecnym zestawieniu poza strefą medalową znalazło się tylko dziewięć etykiet, co więcej – wszystkie zmieściły się „tuż pod kreską”, czyli w przedziale 5,4–6 pkt., co nie powinno być specjalną ujmą dla producentów, a raczej zachętą do dalszego cyzelowania jakości.
Dziękując za łącznie ponad 40 nadesłanych butelek, umawiamy się na kolejny panel za… równe 10 numerów „Trybuszona” (a może i wcześniej – kto to wie) i życzymy wszystkim winiarzom, również tym, którzy nie zdecydowali się powierzyć naszej ocenie swych etykiet, dalszych sukcesów oraz uznania ze strony konsumentów – krajowych, ale i zagranicznych (oby wkrótce!).
Polskie musy degustowali: Maciej Sokołowski, Daria Majchrzak, Kaja Piątkowska, Aleksander Kubiak, Tomasz Szmajter, Marcin Krzystolik, Marek Popkowski, Maciej Moszyński, Mateusz Dobrzykowski, Maciej Katarzyński i Wiesław Polakiewicz. Biogramy panelistów znajdziesz tutaj, natomiast informacje na temat metodologii degustacji oraz interpretacji ocen znajdziesz tutaj.
TRADYCYJNA METODA PRODUKCJI
WINA BIAŁE
Pinot Noir Brut 2021
Winnica Aris
Woj. lubuskie
cena: 180 zł
W nosie aromaty truskawki, rabarbaru, czerwonej porzeczki, białej czekolady z owocami, a nawet echa likieru z czarnej porzeczki. Złożoność wsparta przez finezję i delikatność. Nos typowy dla wina różowego, choć mniej jest tu akcentów drożdżowych. Usta oparte na owocu, z odrobiną wysmakowanej mineralności i pikantności. Całość harmonijna i dopracowana. Przy tak dobrym środku chciałoby się, żeby finisz trwał dłużej, a musowanie jeszcze dobitniej podkreślało szlachetny charakter wina.
Lustr Sto Blanc de Blanc Brut 2022
Winnica Margaret
Woj. lubuskie
szczep: chardonnay
cena: 110 zł
Późnojesienna nuta papierówki i szarej renety. Nie brak też kwaśnych, świeżych i zielonych owoców. W ustach wosk i trochę drożdży. Jesienne liście, zielone migdały, cytryna i odrobina zestu. Ładne, intensywne musowanie. Wino eleganckie, trwałe i precyzyjne. Wyczuwalny cukier, zintegrowany z całością. Na finiszu przyjemna kwasowość i mineralność. Rasowe i klasyczne wino musujące, bez fałszu, chemii i tandety.
Equus Sekt Brut 2021
Winnica Equus
Woj. lubuskie
szczepy: chardonnay, pinot noir
cena: 139 zł
Materiał na bardzo dobry aperitif. W nosie papierówka i sok z kwaśnych jabłek (rodem z domowej sokowirówki), cytryna i kwiat mandarynki. Echa mirabelki i gruszki. W ustach ładna perlistość, choć musowanie trochę za szybko znika; kwasowość wysoka, ale pożeniona z niewielką zawartością cukru (dosage na poziomie może 10 g/l). Nie ma tu dużej drożdżowości, więc wygląda na to, że wino spędziło na osadzie być może rok, ale nie więcej. Całość strzelista, precyzyjna, w autentycznej, szczerej formule.
GostArt Cuvée 2022
Winnica Gostchorze
Woj. lubuskie
szczepy: riesling, pinot noir, pinot blanc
cena: 83 zł
Elegancki, finezyjny nos, oparty na akcentach drożdżowo-cukierniczych (brioszka, kruszonka). W ustach dobra integracja cukru z kwasowością, choć dosage jest wyczuwalny. Owoc, pod postacią mirabelki, białej brzoskwini i jabłka z odrobiną morskiej soli, trochę ginie pod krzemionkowością i mineralnością. Usta są jednak długie, wyraziste, o dobrej strukturze i klasycznym, drobnym choć zdecydowanym musowaniu. Ciekawy taniczny akcent w stylu zielonej herbaty. Odrobinę ponad miarę zauważalny alkohol. Per saldo widzimy w tym winie duży potencjał – i dobre towarzystwo dla klasycznych serów z białą pleśnią (camembert, brie).
Chodorowa Extra Dry 2019
Winnica Chodorowa
Woj. małopolskie
szczepy: seyval blanc, muscat, bianca
cena: 70 zł
Kolor dosyć jasny, nos raczej dyskretny, mało „gadatliwy”. W nosie skórka jabłka, ale też sporo akcentów drożdżowo-miodowych. Usta o mocnej, wyrazistej pienistości. Drożdżowość autentyczna i kompleksowa zarazem, z echem zimnego jogurtu (być może ślad fermentacji malolaktycznej?). Wino dobrze zintegrowane, rasowe, eleganckie. Nuty morsko-wapienne przydają winu wyrafinowania i szampańskiego charakteru. Wytrawne i wysokiej klasy, a tak rasowej wytrawności nie trzeba równoważyć cukrem.
Blask Extra Dry Sto 2022
Winnica Margaret
Woj. lubuskie
szczep: riesling
cena: 110 zł
Mocna, wyrazista, ale dojrzała kwasowość, w typie równie dojrzałej cytryny. W nosie, nieco na przekór, nuty apteczne i grzybowe, uzupełnione przez śmietankę, bazylię i niedojrzałe brzoskwinie. Ładna, trwała i elegancka pienistość, interesująca struktura aromatyczna i smakowa, choć dominującą kwasowość należałoby spróbować jakoś poskromić. Lekko albedowa goryczka, wapienne akcenty i integracja.
Riesling Brut 2022
Winnica Od Nowa
Woj. lubuskie
cena: 95 zł
Nos po stronie bardziej krzemionkowo-mineralnej niż owocowej. Obecne są też nuty naftowe, odrobina cytryny i zbitego jabłka. Niezłe musowanie, okalające pienistością końcówkę i środek języka. W ustach jabłko, cytryna i przenikliwa, rieslingowa kwasowość. Zauważalny dosage, mający w zamierzeniu tę kwasowość zbalansować. Wino żywiołowe, lekko elektryzujące na finiszu.
Traditio Cuvee Brut 2021
Winnica Aris
Woj. lubuskie
szczepy: pinot noir, riesling, chardonnay
cena: 180 zł
Wino jawi się jako raczej młode, z raczej krótkim kontaktem z osadem. Przejawia jednak potencjał na niedaleką przyszłość i zasługuje na pochwałę ze względu na jędrność, czystość i soczystość owocu. Czerwone jabłko, mirabelka i zielone winogrona. Pierwszy nos zdawał się nieuporządkowany, z alkoholowo-drożdżowo-krzemionkowym atakiem – wino wręcz wyskakiwało z kieliszka, ale po chwili zaczynało się układać.
Całość żywiołowa i pełna energii.
Spotkaniówka 2021
Winnica Spotkaniówka
Woj. podkarpackie
szczep: seyval blanc
cena: 75 zł
Początkowe wrażenie w nosie – koper, woda po kiszonych ogórkach, ale po chwili pojawiają się drożdże, grzyby, lody winogronowe, jabłka – całość zaczyna nabierać głębi. W drugim nosie – iglastość, liście, kiszona cytryna, z migdałowym echem. Usta niesamowicie rześkie, ostre i precyzyjne. Świetna, niemęcząca kwasowość i eleganckie musowanie. Całość próbuje się integrować i „docierać”, warto dać jej jeszcze trochę czasu. Mineralny, trwały finisz. Wino nieoczywiste, nie dla każdego, ale wysoce interesujące, o indywidualistycznym zacięciu.
Blask Brut 55, 2022
Winnica Margaret
Woj. lubuskie
szczepy: riesling (50%), chardonnay (50%)
cena: 110 zł
Cytryna, limonka, świeże, młode jabłka oraz kompot jabłkowy – nos prosty i oczywisty, z nutą pudrowo-sernikową. Usta świeże, sprężyste – również tutaj jest pozytywnie. Cukier z kwasowością dobrze się zazębia, całość oparta bardziej na owocu niż na drożdżowości. Owocową strukturę całości uzupełniają jesienne, mokre liście i wilgotne drewniane belki. Pozytywne, ujmujące i prawdziwe.
Zorza Extra Dry 73 (r. 2022)Winnica Margaret
Woj. lubuskie
szczepy: chardonnay (70%), pinot noir (30%)
cena: 110 zł
Słodkie jabłka, kwiat pomarańczy – cukier dostrzegamy już w samym aromacie. Na szczęście nie tylko o cukier tu chodzi, równowagę przywracają akcenty zielonych liści i gałązek pomidora. Usta oparte na owocu – może nieco przerysowanym. Cukier lekko odstaje, choć dostrzegalna kwasowość przywraca wino do równowagi. Dobre, przenikliwe i całkiem przyjemne musowanie. Wino zdecydowanie jest „jakieś”, może z łatwością znaleźć swych amatorów.
Riesling Brut 2022
Winnica Aris
Woj. lubuskie
cena: 110 zł
Pierwsze wrażenie – czyżbyśmy mieli do czynienia z cavą? Nos całkiem złożony – drożdżówka z jabłkiem, piwnica, pieczarki, a oprócz tego grejpfrut i zielona mirabelka czy nawet zielona oliwka. W ustach dodatkowo nuta zielonej gruszki. Mocna, dobrze zarysowana kwasowość, której jednak nie równoważy dosage. Wino może posłużyć jako przyzwoity aperitif. Długa końcówka.
Riesling Sec 2021
Winnica Aris
Woj. lubuskie
Cena: 180 zł
Nuty tostowo-drożdżowo-krzemienne w nosie, wyczuwalne również akcenty agrestowo-cydrowe, w ustach przeważa kwasowość, w typie „nordic acidity” – mocno zielona i trochę niedojrzała. Dosage wyczuwalny, ale nie zbalansował całości. Wino jest jednak bardzo pijalne, znów przywodząc na myśl nieskomplikowaną cavę.
Jean Thierry Smolis BRUT 2021
Winnica Smolis
Woj. łódzkie
szczepy: seyval blanc (80%), chardonnay (20%)
cena: 170 zł
Jasna barwa. Nietypowy nos – kwiat pomarańczy, do tego jabłko w różnej postaci. Usta podobnie, z dobrze dookreśloną, cytrynową kwasowością. Cytrynowy cukierek, kwaśne jabłko, cukier puder – no i odrobina kredy. Warto dać mu jeszcze trochę czasu i wrócić do niego za rok, może dwa.
Blanc de Blancs Brut 2019
Winnica Kępa Wiślicka
Woj. śląskie
szczep: chardonnay
cena: 110 zł
Wyrazista żółta barwa. Echo bitej śmietany w nosie zapowiada pewną głębię, która jednak nie przechodzi ani w stronę agrestu ani w stronę jabłek. Dają się wyczuć akcenty brzoskwiniowe, a miejscami nawet rodzynkowe, wino „ze sznytem” gewürztraminerowym. Końcówkę wzbogaca grejpfrutowa i nienatarczywa goryczka. Do pączków czy faworków na tłusty czwartek będzie jak znalazł.
Musiak 2021
Winnica Niemczańska
Woj. dolnośląskie
szczep: chardonnay
cena: 118 zł
Wizualnie – wino o bardzo ładnym musowaniu. W nosie winne jabłko, nieco w stylu moscato d’asti; wiciokrzew, pierwsze jesienne akcenty w miejskim parku, nuta grzybowa, nuty słodkich kwiatów i landrynek – intrygująca całość, z lekko dominującym cukrem. Usta ze słodko-pikantnym finiszem i goryczkowym wykończeniem. Nos obiecywał więcej.
WINA RÓŻOWE
Equus Sekt Rose Brut 2021
Winnica Equus
Woj. lubuskie
szczepy: pinot noir, zweigelt, tauberschwarz
cena: 139 zł
Nuty wiejskiego obejścia w pierwszym nosie – ale jest to obejście kulturalne i uporządkowane. Ziemista truskawka, która w ustach przechodzi w rejestry kremowe. Plus zimna herbata z leśnych owoców. Przy swojej owocowej rustykalności wino jest strukturalne, postawne, wręcz dostojne. Całość zbalansowana, rześka i pienista. Lekka, łodygowa goryczka na samym końcu, dodająca przenikliwości i osobowości. Dobre towarzystwo dla koziego sera, tatara z łososia czy nawet sashimi. Wino autorskie i nieoczywiste.
Pinot Noir Brut 2022
Winnica Aris
Woj. lubuskie
cena: 180 zł
Intensywna, prawie czerwona barwa. Wiśnie, czerwone śliwki – idziemy tropem lekkiej wersji sangiovese. W ustach dodajemy do tego dereń, czerwoną pomarańczę i śliwkową pestkę. Gęste i przenikliwe musowanie nakierowuje nas z kolei ku wytrawnemu lambrusco. Wino zdecydowanie inne, konsekwentny aromat, lekka tanina, spory charakter, przenikliwa, ale idealnie wyważona kwasowość; pełnia, długość i elegancja. Wino będzie współpracować ze wszystkim, z czym zwykliśmy łączyć pinot noir: od mocno pomidorowej pizzy, poprzez carpaccio z buraków, tatary mięsne i rybne aż po perliczkę.
Rose Mus 2023
Winnica Vanellus
Woj. podkarpackie
szczepy: rondo, regent, cabernet cortis
cena: 130 zł
W nosie biała porzeczka i biała morwa, przetykane śladami kiszonej kapusty i kminku. Dodatkowo – róże, hibiskus, rabarbar i dymność. Beczka ewidentnie miała udział w tym winie – dymny posmak utrzymuje się całkiem długo, wspomagany przez akcent pudrowo-landrynkowy. Kamienno-słony finisz. Wino złożone, interesujące i zdecydowanie stojące „po wytrawnej stronie mocy”, może stanowić znakomity dodatek do tatara – mięsnego bądź łososiowego. Intrygujące, kontrowersyjne i nie dla każdego.
Pozostałe wina wytwarzane metodą tradycyjną
Wino Musujące Białe Adoria 2021, Winnica Adoria, woj. dolnośląskie, szczep: chardonnay, cena: 99 zł; Wino Musujące Różowe Adoria 2021, Winnica Adoria, woj. dolnośląskie, szczep: pinot noir, cena: 99 zł; Traditio Cuvee Brut 2022, Winnica Aris, woj. lubuskie, Szczepy: pinot noir, riesling, chardonnay, cena: 100 zł; Chodorowa S Extra Dry 2021, Winnica Chodorowa, woj. małopolskie, szczepy: seyval blanc, muscat, bianca, cena: 70 zł; Chodorowa F Extra Dry 2021, Winnica Chodorowa, woj. małopolskie, szczepy: seyval blanc, muscat, bianca, cena: 70 zł
POZOSTAŁE METODY PRODUKCJI
Eris Pét-Nat 2023
Winnica Jadwiga
Woj. dolnośląskie
szczepy: muscaris (85%), johanniter (15%)
metoda produkcji: pradawna
cena: 95 zł
Mnóstwo dobrego owocu – antonówka, brzoskwinia, winogrono, pomelo i odrobina… soku z ogórków. Echo lotnej kwasowości nie przeszkadza, a po chwili znika. Musowanie wyraźne, ale nienarzucające się, świeże i rześkie. Finisz wzbogacony akcentem egzotycznym w postaci mango. Świetny balans między zauważalną kwasowością i kremową intensywnością żółtego owocu. Melon z szynką parmeńską, ceviche czy nawet tajski makaron – to niektóre propozycje kulinarne, jakie przychodziły nam na myśl. Czy to wino może komuś NIE smakować?
Pet Nat Wino Musujące Brut Nature, N/V
Winnica Moderna
Woj. dolnośląskie
szczepy: johanniter, riesling, scheurebe
metoda produkcji: pradawna
cena: 90 zł
Uczciwe, rustykalne i spontaniczne wino. Nuta antonówki doskonale podkreślona, z dobrze zaznaczoną, grejpfrutową, wibrującą i świeżą kwasowością. Struktura całości wzbogacona poprzez skojarzenia z kompotem gruszkowym i subtelnym akcentem kminkowym. Drożdżowo-mineralne wykończenie. Nieco brakowało nam tu mocniej zarysowanego ciała, co szczęśliwie zrekompensowane zostało strzelistością i długą końcówką.
Bąbel i Poziomek 2022
Winnica Jakubów Michał Pajdosz
Woj. dolnośląskie
szczepy: zweigelt (50%), pinot noir (50%)
metoda produkcji: pradawna
cena: 80 zł
Nos oparty w równej proporcji na jabłku białym i czerwonym, podbity czerwoną pomarańczą i białą porzeczką. Finezja, delikatność, dobre musowanie i świetnie zrównoważona kwasowość. Cukier wyczuwalny, ale zneutralizowany. Pijalność +10, wino techniczne, ale w jak najbardziej pozytywnym aspekcie – niczego tu nie brakuje, nic nie odstaje, wszystko jest zgodne z zasadami sztuki. Przydałby się jakiś „wybuchowy” akcent – ale nie narzekajmy, jest naprawdę dobrze! Winiarz wie, co robi.
Pet Nat Orange 2023
Winnica Marcus
Woj. lubuskie
szczepy: hibernal (50%), riesling (50%)
metoda produkcji: pradawna
cena: 70 zł
Typowa dla pét-nata mętna barwa piwa pszenicznego (lub, jak kto woli, nektaru brzoskwiniowego). Interesujący aromat herbatki z marakui, dobrze oddany również w ustach, wzbogacony nutą pomarańczy, antonówki, pieczonego ananasa i herbaty rooibos. Wino przemyślane, intensywne i długo utrzymujące się w ustach. Przy czym jest to zdecydowanie stylistyka pét-nata dla każdego – radosna, intensywna i, przy niskiej taniczności, dobrze wprowadzająca w temat. Musowanie dosyć krótkie, ale intensywne.
Pét-Nat Rose 2023
Winnica Marcus
Woj. lubuskie
szczep: dornfelder
metoda produkcji: pradawna
cena: 70 zł
Skojarzenie optyczne dosyć jednoznaczne – kompot śliwkowo-wiśniowy. Redukcja, wiejskie obejście i owoc (niedojrzała śliwka) – to z kolei pierwsze wrażenia zapachowe, kwalifikujące wino jako niezłe uzupełnienie tatara. Śliwkowe nuty dominują w strukturze owocu, dopełnione akcentami porzeczkowo-różano-pyrazynowymi. Wino proste i zarazem charakterne, uczciwe, o długiej końcówce i dobrej taninie. Wytrawne, zadziorne i gastronomiczne, o niezłym potencjale pairingowym. Jedno z niewielu zastrzeżeń – zbyt niska kwasowość.
Pet Nat Wino Musujące Brut Nature, N/V
Winnica Moderna
Woj. dolnośląskie
szczepy: pinot gris, rondo
metoda produkcji: pradawna
cena: 90 zł
Intrygująca barwa „rdzawej poziomki”. Owoc przetworzony, ale stylowy i wciąż żywy. Dżem żurawinowy, czerwone jabłko, mineralność. Znakomicie ustawiona kwasowość, bardzo dobry balans całości. Lekka tanina, niosąca owocowość wina (poziomka, jeżyna, jabłko, rabarbar). Subtelne „przykurzenie” wzbudza dalekie skojarzenia z nadloarską prowincją. Niemniej, poprzez swój owocowy kręgosłup, wino mniej kontemplacyjne, a bardziej zabawowe.
Pet-Nat Hibe 2023
Winnica Marcus
Woj. lubuskie
szczep: hibernal
metoda produkcji: pradawna
cena: 70 zł
W nosie piękny melanż jabłek i zapachu włoskiego późnego lata (krzewy laurowe, cyprysy, siano i zioła z formacji garrigue). Owocowo – mirabelka i czerwone jabłka. Doskonały pét-nat do ostryg – a to za sprawą akcentów kiszonej cytryny, ładnej kwasowości, precyzji, rześkości i… echa kredy w samej końcówce. Polecamy również do picia solo!
Piesecco 2023
Winnica Silesian
Woj. dolnośląskie
szczepy: rondo (40%), regent (40%), cabernet cortis (20%)
metoda produkcji: pradawna
cena: 85 zł
Truskawkowo-malinowa barwa – nos i usta podobnie, a więc całkiem niezwykła integracja na wszystkich trzech poziomach. Soczystą, owocową ramę udanie wspierają dereń, żurawina, leśna malina i syrop z dzikiej róży. Lekko odklejona kwasowość, choć całość jest czysta i nie najgorzej zintegrowana. Pienistość w ustach może wydawać się nieco nienaturalna. Dobrym towarzyszem dla tego wina byłyby faszerowany indyk tudzież gęś lub kaczka.
Zakochane Kundle 2022
Winnica Jakubów Michał Pajdosz
Woj. dolnośląskie
szczepy: rondo (50%), regent (50%)
metoda produkcji: pradawna
cena: 60 zł
Tytoń, rabarbar, rzodkiewka, pumpernikiel… – czego tu nie ma? Wyczuwamy autorskie podejście do wina. Żywiołowość plus świetna kwasowość z delikatnym obejściowym akcentem. Po kilku chwilach w ustach robi się jednak trochę płasko i krótko. Wino lepiej prezentuje się w nosie niż w ustach. Na plus zapisujemy dobre, trwałe musowanie. W końcówce ślad czerwonego grejpfruta.
Orange Pet Nat 2023
Winnica Jadwiga
Woj. dolnośląskie
szczepy: johanniter (85%), muscaris (15%)
metoda produkcji: pradawna
cena: 85 zł
Wizualnie całkiem nietypowo – herbata z mlekiem zmieszana z colą. Nos oparty na herbacie, bergamotce, goździkach i przejrzałych jabłkach, z mocnym dodatkiem nuty vibovitowej i atramentowej. Styl kachetyjski. Klasyczny sznyt długo macerowanego pét-nata, z intensywną tanicznością. Jest nieco lotnej kwasowości. Wino dla freaków, indywidualistyczne, ale i kontrowersyjne. Nada się i do alpejskich serów, i do klasycznego tadżinu z owocami granatu, morelą i jagnięciną. Na razie jest „tylko” interesujące, z czasem może podążyć w stronę wybitności.
Riesling Szumiący 2023
Winnica Wieliczka
Woj. małopolskie
metoda produkcji: „własna” – fermentacja pierwotna zakończona w zbiorniku ciśnieniowym
cena: 135 zł
Bladocytrynowo-piaskowa barwa. Nos z przewodnią nutą drożdży (a dokładniej – pieczona skórka chleba i żytni zakwas) oraz cytryny tudzież zielonych winogron. Dyskretna domieszka pieczarek. Wino reprezentuje elegancję, a cytrusowo-albedowe, nieźle wyważone usta mogą się podobać. Całość lekko słonawa, kamienna, mineralna i czysta. Kwasowość przyzwoita, choć mogłaby być lepiej zintegrowana. Wino doskonale wpisuje się w kategorię tarasową, warto będzie do niego wrócić wiosną lub latem.
Atomic Pet-Nat 2023
Winnica Przybysławice
Woj. małopolskie
szczep: seyval blanc
metoda produkcji: pradawna
cena: 85 zł
Wino bardzo przyzwoite, z osobowością. W ustach obok owocu (żółte jabłko, mango) również akcenty roślinne (pożółkła trawa, jesienne liście). Nektar winogronowy i nieoczekiwany element świeżo wyciśniętego soku z korzenia pietruszki. Dobre musowanie – wyższa kwasowość mogłaby dodać winu skrzydeł…
Pet-Nat Czerwony 2023
Winnica Marcus
Woj. lubuskie
szczepy: dornfelder (50%), regent (50%)
metoda produkcji: pradawna
cena: 70 zł
Kolor kompotu (czy wręcz koncentratu) jagodowego, przyozdobionego fioletową pianką. W ustach wino napięte i intensywne, mocno po stronie wytrawności, taniczności i dominującej nuty jagodowej, przetykanej elementem buraczanym czy też botwinkowym. Musowanie krótkie – po zachęcającym początku całość opada. Wino bardziej z potencjałem gastronomicznym niż do picia solo.
Musecco Orange 2023
Winnice Jaworek
Woj. dolnośląskie
szczepy: riesling (95%), auxerrois, bachus, pinot gris, traminer (łącznie 5%)
metoda produkcji: Charmat
cena: 75 zł
Ładny, klarowny, żółto-różowy kolor; w nosie nuty herbaciano-renklodowe przełamane lotną kwasowością. Do tego subtelne akcenty bardzo dojrzałych truskawek, płatków tulipana i pikantnego cukierka kukułki. W ustach więcej słodyczy niż rześkości; ładne musowanie, troszkę brak ciała. Niska kwasowość, ale to dobre wino.
Srebrne Grono 2023
Winnica Grono
Woj. małopolskie
szczep: seyval blanc
metoda produkcji: saturacja
cena: 60 zł
Intensywny, cytrynowo-truskawkowy nos, przełamany lekko zapałczanym i jednocześnie akacjowym echem. Musowanie bardzo delikatne, przywodzi na myśl zwiewną piankę z cappuccino. Jest tu ciało i cukier, kwasowość na śladowym poziomie. Żelki, lemoniada, owoc, galaretka z kwiatu czarnego bzu („hyćki”). Wino z gatunku bezpiecznych i niekontrowersyjnych.
Chardonnay Szumiące 2021
Winnica Wieliczka
Woj. małopolskie
metoda produkcji: „własna” – fermentacja pierwotna zakończona w zbiorniku ciśnieniowym
cena: 145 zł
Złocistocytrynowa barwa. W nosie styl chardonnay – beczka, morele, dżem cytrynowy. Usta podobnie, z nutą maślaną. Migdałowy posmak. Mało owocu, odnajdujemy akcenty dojrzałych jabłek i gruszek. Niska kwasowość, przyjemne musowanie, szkoda, że szybko ginie. Mimo wszystko ogólna koncepcja wina – krągłe, łagodne i user-friendly – może przypaść do gustu.
Pozostałe wina panelu
Pet Nat 2022, Winnica Adoria, woj. dolnośląskie, szczep: bacchus, metoda produkcji: pradawna, cena: 69 zł; Różowe Grono 2023, Winnica Grono, woj. małopolskie, szczepy: rondo (50%), regent (50%), metoda produkcji: saturacja, cena: 60 zł; Sur Lie Brut Nature 2023, Winnica Jakubów Michał Pajdosz, woj. dolnośląskie, szczepy: chardonnay (50%), sibera (50%), metoda produkcji: Merret, cena: 70 zł; Pet-Nat JO 2023, Winnica Przybysławice, woj. małopolskie, szczep: johanniter, metoda produkcji: Merret, cena: 85 zł