Skip to content Skip to footer
Wiosna 2025

Trybuszon nr 12

Auć! Moja kostka!

Ileż to razy musiałem rozcierać obolałą od podstolnego kopniaka, złośliwie uwypukloną część ciała? I prawie zawsze podobne okoliczności. Restauracyjny stolik, miłe, choć kopiące, towarzystwo, co najmniej poprawne przystawki, kieliszki pełne gotowości na przyjęcie nektaru Bachusa.

Mamy już za sobą mozół wyboru dań i związane z nim dylematy. Tak, dylematy, ponieważ aby zredukować ryzyko, że po serwisie będę łypał zazdrośnie w talerz sąsiada, coraz więcej czasu poświęcam na analizę menu, a proces decyzyjny komplikuje się niczym praca nad kolejnym numerem „Trybuszona”.

Przy wyborze wina łatwiej nie jest. Co prawda moja natura napływowego poznaniaka eliminuje jedną z alternatyw (wino na kieliszki czy cała butelka), ale to rzecz jasna sprawy nie załatwia. Studiowanie, nawet najkrótszych kart win to mój rytuał, który nieodmiennie irytuje współbiesiadników i to nie dlatego, że trwa wieki, ale dlatego, że wszyscy wiedzą, iż zawsze skończy się na tym samym – na stół wjeżdżają bąbelki.

Zawartość wydania

Auć! Moja kostka!

Ileż to razy musiałem rozcierać obolałą od podstolnego kopniaka, złośliwie uwypukloną część ciała? I prawie zawsze podobne okoliczności. Restauracyjny stolik,

Czytaj więcej »

Drogi do gwiazd – kulinarne trasy Alta Badii

Ośrodek narciarski Alta Badia leży w centrum Dolomitów, pomiędzy miasteczkami San Cassiano, La Villa i Corvara. Zimą pokryty bielą śniegu, wiosną mieni się…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Historia w szkle

Czy zastanawiałeś się, dlaczego butelki wina wyglądają tak, jakby każda miała własną osobowość? Jedne są smukłe i eleganckie, inne – krępe…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Hiszpania razy trzy, ole!

To niezwykle popularny kierunek turystyczny wśród Polaków. 2,44 mln rodaków odwiedziło ten kraj w poprzednim roku – ta liczba robi wrażenie!…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Jak założyć destylarnię rzemieślniczą

Kluczowa sprawa to decyzja o profilu produkcji. Najprostsza jest oczywiście droga tych, którzy zdecydują się na wyrób niedestylowanych napojów spirytusowych, takich…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Japonia i wino

Gdybym miała wymienić 10 krajów, które kojarzą mi się z winem, wymieniłabym: Włochy, Hiszpanię, Portugalię, Francję, Węgry, Niemcy, Austrię, USA, Chile,…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Kobiety na traktorach

Apaszka, perfumy, czerwona szminka, niedbała elegancja, rozwiany włos: to klasyczne (i trochę stereotypowe) atrybuty Francuzki, jaką znamy z ulic Paryża czy…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Lwów bez pośpiechu

To nieco ponad godzinę drogi od naszej granicy, ale z różnych powodów wielu Lwowa unikało (nie chcę tu teraz grzebać…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Monster w pluszach

Kiedy myślę o pierwszoplanowym bohaterze dzisiejszego artykułu, często na myśl przychodzi mi określenie „monster w pluszach”. Nie ja je wymyśliłam, zasłyszałam to

Czytaj więcej »

Odkrywając Colli Berici

Szybkie pytanie: gdzie rośnie carménère? W Chile? To raczej oczywiste. A w Europie? Nigdy nie zgadniecie. We Włoszech – również w regionie,…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Paryż na kieliszki

To bezsprzecznie światowa stolica dobrego jedzenia i – co najważniejsze – wina. Na każdym rogu kuszą zapachy: świeżo upieczonej bagietki, od…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Ściucki sera

W latach 80. w moim rodzinnym Bieczu młodzież młodsza miała w zwyczaju delikatnie wkurzać miejscowych sprzedawców. Pamiętam, jak raz wczesną jesienią siedzieliśmy

Czytaj więcej »

Sekrety sake od ryżu do kieliszka

Sake to coś więcej niż japoński alkohol – to napój z tysiącletnią tradycją, nierozerwalnie związany z kulturą, sztuką i rytuałami Kraju Kwitnącej Wiśni…....

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »

Słodkie symfonie

Tym razem nasze poszukiwania pairingu doskonałego zaprowadziły nas w progi poznańskiej pracowni cukierniczej OVO. Jej właściciel, Michał Doroszkiewicz, oraz head sommelier

Czytaj więcej »

Tag, Tag, to my!

Nie sposób nie zauważyć ekspansji portugalskiego wina na polski rynek. O różnorodności i wyzwaniach tamtejszego winiarstwa rozmawiamy z Frederico Falcão – prezesem

Czytaj więcej »

Wiosenne róże na talerzu i w kieliszku

Wiosna! Zimowa monotonia w końcu mija – nadciąga czas różnorodności i koloru. Na moim talerzu będzie przeważać zieleń – we wszystkich…...

Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Czytaj więcej »
Zapisz się na newsletter TRYBUSZONA

Copyright © 2025. Wszystkie prawa zastrzeżone. Wydawnictwo Explanator