Wiosna 2025
Trybuszon nr 12

Auć! Moja kostka!
Ileż to razy musiałem rozcierać obolałą od podstolnego kopniaka, złośliwie uwypukloną część ciała? I prawie zawsze podobne okoliczności. Restauracyjny stolik, miłe, choć kopiące, towarzystwo, co najmniej poprawne przystawki, kieliszki pełne gotowości na przyjęcie nektaru Bachusa.
Mamy już za sobą mozół wyboru dań i związane z nim dylematy. Tak, dylematy, ponieważ aby zredukować ryzyko, że po serwisie będę łypał zazdrośnie w talerz sąsiada, coraz więcej czasu poświęcam na analizę menu, a proces decyzyjny komplikuje się niczym praca nad kolejnym numerem „Trybuszona”.
Przy wyborze wina łatwiej nie jest. Co prawda moja natura napływowego poznaniaka eliminuje jedną z alternatyw (wino na kieliszki czy cała butelka), ale to rzecz jasna sprawy nie załatwia. Studiowanie, nawet najkrótszych kart win to mój rytuał, który nieodmiennie irytuje współbiesiadników i to nie dlatego, że trwa wieki, ale dlatego, że wszyscy wiedzą, iż zawsze skończy się na tym samym – na stół wjeżdżają bąbelki.
Zawartość wydania

A wszystko przez tę sałatkę
Choć trudno w to uwierzyć, to z pozoru niewinna miłość do sałatki w połączeniu z nowymi i bardzo użytecznymi technologiami

Auć! Moja kostka!
Ileż to razy musiałem rozcierać obolałą od podstolnego kopniaka, złośliwie uwypukloną część ciała? I prawie zawsze podobne okoliczności. Restauracyjny stolik,

Castelão – osobliwy urok portugalskiego króla
Praca z winem pozwala bywać w najpiękniejszych winnicach świata. Umożliwia też odkrywanie smaków i aromatów zaklętych w wielu autochtonicznych szczepach

Castelão, czyli Trybuszon na gościnnych występach
Był to nasz pierwszy wyjazdowy panel degustacyjny. Odbył się w warszawskim wine barze WineTu, a udział wzięli w nim przedstawiciele warszawskiego środowiska sommelierskiego

Chrystus, Goethe i Demeter – myśl i praca Rudolfa Steinera
Rudolf Steiner to niewątpliwie postać barwna, bogata duchowo i kontrowersyjna. Skąd się wziął, jak żył, tworzył i co nam po nim pozostało?…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Człowiek i wino muszą mieć charakter
Do historii tego wywiadu jeszcze nie raz wrócę myślami, bo takie sytuacje nie zdarzają się często. O moim rozmówcy jego pracownicy

Drogi do gwiazd – kulinarne trasy Alta Badii
Ośrodek narciarski Alta Badia leży w centrum Dolomitów, pomiędzy miasteczkami San Cassiano, La Villa i Corvara. Zimą pokryty bielą śniegu, wiosną mieni się…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Historia w szkle
Czy zastanawiałeś się, dlaczego butelki wina wyglądają tak, jakby każda miała własną osobowość? Jedne są smukłe i eleganckie, inne – krępe…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Hiszpania razy trzy, ole!
To niezwykle popularny kierunek turystyczny wśród Polaków. 2,44 mln rodaków odwiedziło ten kraj w poprzednim roku – ta liczba robi wrażenie!…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Jak założyć destylarnię rzemieślniczą
Kluczowa sprawa to decyzja o profilu produkcji. Najprostsza jest oczywiście droga tych, którzy zdecydują się na wyrób niedestylowanych napojów spirytusowych, takich…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Japonia i wino
Gdybym miała wymienić 10 krajów, które kojarzą mi się z winem, wymieniłabym: Włochy, Hiszpanię, Portugalię, Francję, Węgry, Niemcy, Austrię, USA, Chile,…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Japonia. Destyluje tradycję, filtruje nowoczesność
Wiele jest krajów, które wplatają tradycję w codzienność, ale niewiele takich, które robią to z ogromną precyzją. Ten wyjątek to Japonia. Choć

Kartoteka szczepu: chenin blanc
Pełen kontrastów – od cytrusowej świeżości po miodową słodycz i orzechową głębię. Wyrazisty, a zarazem subtelny, zmienny niczym kameleon. Chenin blanc,

Kartoteka szczepu: garnacha
Choć dyskusja o pochodzeniu garnachy trwa od lat i budzi emocje w dwóch krajach, największe nasadzenia znajdziemy zupełnie gdzie indziej. Historia

Kartoteka szczepu: kékfrankos
Kékfrankos to najpowszechniejsza odmiana winorośli na Węgrzech – w kraju, który przoduje w uprawie tego szczepu. Na drugim miejscu znajduje się

Kobiety na traktorach
Apaszka, perfumy, czerwona szminka, niedbała elegancja, rozwiany włos: to klasyczne (i trochę stereotypowe) atrybuty Francuzki, jaką znamy z ulic Paryża czy…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Król jest jeden! Chenin blanc w Andegawenii
Nie – nie będzie tu ani słowa o rieslingu, chociaż z naszym dzisiejszym bohaterem łączy go wiele. Z obu odmian produkuje się…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Krótka historia płynnego złota z Rutherglen
W świecie wina Australia kojarzy się głównie z barossańskim shirazem, sémillon z Doliny Hunter, może czasem z cabernetem sauvignon czy chardonnay z Margaret River.

Lwów bez pośpiechu
To nieco ponad godzinę drogi od naszej granicy, ale z różnych powodów wielu Lwowa unikało (nie chcę tu teraz grzebać…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Monster w pluszach
Kiedy myślę o pierwszoplanowym bohaterze dzisiejszego artykułu, często na myśl przychodzi mi określenie „monster w pluszach”. Nie ja je wymyśliłam, zasłyszałam to

Musujące królestwo
W Brzezinach, około 20 km na wschód od Łodzi, w założonej w 2009 r. winiarni Jeana-Thierry’ego Smolisa położonej na krawędzi Wzniesień

Odkrywając Colli Berici
Szybkie pytanie: gdzie rośnie carménère? W Chile? To raczej oczywiste. A w Europie? Nigdy nie zgadniecie. We Włoszech – również w regionie,…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Panel sake: W Kraju Kwitnących Smaków
Statystyczny winoman z naszego kręgu kulturowego przy pierwszym zetknięciu z narodowym japońskim trunkiem może mieć parę problemów. Pierwszy to ten, że sake

Panel: Colli Berici – w stronę doskonałości
To jeden z bohaterów niniejszego numeru „Trybuszona”. Dzięki dobrej współpracy z tamtejszym Consorzio Tutela Vini Colli Berici e Vicenza zostaliśmy

Panel: Eger – emocjonująca dogrywka
W 10. numerze „Trybuszona” przedstawiliśmy kilkanaście etykiet z Egeru. Były tam butelki i białe, i czerwone, a wysokie oceny dawały

Panel: Małopolski Przełom Wisły
Czyli 14 win wartych uwagi Degustowali: Maciej Sokołowski, Marek Popkowski, Marcin Krzystolik, Aleksander Kubiak, Maciej Moszyński, Maciej Katarzyński, Tomasz Szmajter

Panel: Wulkaniczne Niemcy
Trafiła do nas interesująca partia win nieoczywistych. Współpracujący z nami od dłuższego czasu importer winawulkaniczne.pl postanowił tym razem przedstawić nam

Paryż na kieliszki
To bezsprzecznie światowa stolica dobrego jedzenia i – co najważniejsze – wina. Na każdym rogu kuszą zapachy: świeżo upieczonej bagietki, od…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Portugalskie wina on-line
Portuguese Wines Shop to firma, która została stworzony w celu promowania najlepszych portugalskich win. Portugalia jest jednym z najbardziej znanych

Ściucki sera
W latach 80. w moim rodzinnym Bieczu młodzież młodsza miała w zwyczaju delikatnie wkurzać miejscowych sprzedawców. Pamiętam, jak raz wczesną jesienią siedzieliśmy

Sekrety sake od ryżu do kieliszka
Sake to coś więcej niż japoński alkohol – to napój z tysiącletnią tradycją, nierozerwalnie związany z kulturą, sztuką i rytuałami Kraju Kwitnącej Wiśni…....
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Słodkie symfonie
Tym razem nasze poszukiwania pairingu doskonałego zaprowadziły nas w progi poznańskiej pracowni cukierniczej OVO. Jej właściciel, Michał Doroszkiewicz, oraz head sommelier

Słodkiego, miłego życia
Zapewne niektórzy z nas, winomaniaków, zaczynali swoją przygodę od słodkich, niezbyt wyszukanych trunków. Z czasem, wraz z rozwojem smaku i umiejętności sensorycznych przerzucali

Szkoda czasu na kiepskie butelki
Nieczęsto zdarza się okazja porozmawiania o rynku wina z osobą, która od ponad trzech dekad ów rynek buduje. Korzystamy więc z tej możliwości

Tag, Tag, to my!
Nie sposób nie zauważyć ekspansji portugalskiego wina na polski rynek. O różnorodności i wyzwaniach tamtejszego winiarstwa rozmawiamy z Frederico Falcão – prezesem

To mus iść w mus!
Zawsze z wypiekami na twarzy wyczekuję kolejnej edycji konkursu polskich win WinoPL organizowanego w Poznaniu przez MTP. Wiem, że czeka

W alternatywnej rzeczywistości. Nowe wina w Australii
W Australii w 65 okręgach geograficznych uprawia się ponad 100 odmian winorośli. Coraz większe doświadczenie tamtejszych winiarzy zachęca, by poznawać zróżnicowany

Winiarska podróż wokół Kazimierza Dolnego
Wina z Polski interesują profesjonalistów i amatorów, restauratorów i turystów. Nasze winiarstwo – jako całość – rozkwita. Dziś chciałbym się skupić na jego

Wiosenne róże na talerzu i w kieliszku
Wiosna! Zimowa monotonia w końcu mija – nadciąga czas różnorodności i koloru. Na moim talerzu będzie przeważać zieleń – we wszystkich…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Wulkaniczne Niemcy. Badenia i Hesja Nadreńska
Niemcy to jeden z czołowych producentów wina na świecie z 13 regionami winiarskimi, ponad 103 tys. ha upraw. Wśród tych liczb…...
Pozostała część artykułu dostępna jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.