
Panel: Colli Berici – w stronę doskonałości
Udostępnij artykuł
To jeden z bohaterów niniejszego numeru „Trybuszona”. Dzięki dobrej współpracy z tamtejszym Consorzio Tutela Vini Colli Berici e Vicenza zostaliśmy zaproszeni do odwiedzin tego włoskiego regionu i kilku wybranych winnic.
Niedawno też otrzymaliśmy przesyłkę zawierającą osiem czerwonych win (i nie ma tu żadnego kumoterstwa – degustacja odbyła się, jak zwykle, w ciemno, o czym będziemy przypominać do końca świata i jeden dzień dłużej). Pochodziły od producentów, którzy ani nie znaleźli się na szlaku sierpniowej wycieczki (poza jednym – Giannitessari), ani nie byli oceniani przez nas podczas pierwszej degustacji Colli Berici („Trybuszon” nr 9).
Okazało się, że wszystkie etykiety prezentowały nadzwyczaj wysoki poziom, wyznaczony w pierwszej kolejności przez świetną – mniej lub bardziej (zwykle bardziej) intensywną i napiętą – strukturę owocu. Nic w tym dziwnego, skoro większość win oparta była na typowych dla regionu szczepach carménère i tai rosso, który de facto jest lokalną wariacją grenache. W każdym przypadku mieliśmy do czynienia z winami znakomicie zbudowanymi, przemyślanymi i oddającymi intencję winiarzy. Dobra degustacja, dobry wybór win. Przy tej okazji ponownie zachęcamy do odwiedzin tego małego, ale urokliwego zakątka Wenecji Euganejskiej – a jeśli będziecie chcieli podzielić się swymi wrażeniami, prosimy o listy, maile i SMS-y! A teraz zapraszamy już do lektury naszych komentarzy.
PS Jak się okazało, jedno z ocenianych przez nas win ma swojego importera w naszym kraju (firma Wineonline – zob. dalej). Zainteresowanym rekomendujemy również poznański sklep Tasting Room.
Do Colli Berici z przyjemnością zawitali: Maciej Sokołowski, Marek Popkowski, Adam Tomczak, Tomasz Szmajter i Wiesław Polakiewicz.
Biogramy panelistów znajdziesz tutaj, natomiast informacje na temat metodologii degustacji oraz interpretacji ocen znajdziesz tutaj.


Karpòs Superiore 2022
S.A. Ca’Basso
DOC Colli Berici, Veneto, Włochy
szczepy: merlot, cabernet sauvignon, carménère
Producent poszukuje importera
cena: 10 €
Dużo koloru, dużo aromatu, dużo ekstraktu, dużo owoców. Nos oparty na pestkowej wiśni, tytoniu i dębowej klepce rodem ze starego domostwa. Do tego wędzona papryka chili, eukaliptus, ciemna czekolada i liść mięty. Duża soczystość i świetnie ułożone, przyjazne dla podniebienia taniny. Pikantność, kwasowość – a wszystko w znakomitej równowadze. Wino wypełnia każdy zakątek jamy ustnej, ale w żadnym aspekcie nie jest przeładowane. Tam, gdzie ma być powściągliwe, tam jest powściągliwe – tam, gdzie ma być bogate, jest bogate. Kolorowe, wesołe, zbalansowane – i zarazem intensywne. Dla takich win warto żyć!

Marcella 2022
Punto Zero S.S.A.
DOC Colli Berici, Veneto, Włochy
szczepy: merlot, tai rosso (grenache), cabernet sauvignon
Producent poszukuje importera
cena: 13 €
Wizualnie wino bardzo ekstraktywne, zostawiające ciemne łezki na ściankach kieliszka. Nos otwiera się bardzo wyraźną nutą czarnej porzeczki, czystej, jędrnej wiśni oraz jagody, podrasowanej miętą. W ustach wino bardzo skoncentrowane, przenikliwe – konfitura z jagód, likierowa aronia, tytoń. Kwasowość i materia. Kompleksowość i bogactwo. Tanina wysoka, nieco szorstka. Wszystko w punkt, świetna, długa końcówka.

Monopolio Colli Berici Rosso 2019
Cantina di Gambellara
DOC Colli Berici, Veneto, Włochy
szczepy: tai rosso (grenache), merlot, pinot noir
importer: Wineonline
cena: 79 zł
Kolor miękkiej, gęstej czerwieni wskazuje na duży udział beczki tudzież subtelne oznaki utlenienia, co na ogólne wrażenie nie ma większego wpływu, ponieważ pierwszy nos nieodparcie kojarzył się z mocarnym amarone bądź brunello. Dominacja owocowego i kwiatowego suszu wzbogaconego alkoholem, pikantnością, czekoladą i rodzynkami. Powidła śliwkowe, porzeczkowy likier, wytrawność i wyrazista kwasowość, przełamana nutami trzeciorzędowymi w typie skóry (wojskowy pas). Przy całej swej kompleksowości i taniczności wino utrzymuje świetną równowagę.

Giannitessari Tai Rosso 2022
Giannitessari
DOC Colli Berici, Veneto, Włochy
Producent poszukuje importera
cena: 10 €
Barwa wiśniowo-herbaciana, ciepła i intensywna. Esencjonalny, gęsty nos pełen przetworzonego owocu (powidła śliwkowe i jagodowe) i akcentów wędzonkowo-tytoniowych. Usta równie esencjonalne, w bordoskim stylu. Wino nieoczywiste, idące już w kierunku pewnej ewolucji aromatycznej, natomiast w smaku zachowujące subtelność i owocowość. Mamy tu likier wiśniowy, czerwoną truskawkę, ale też pieprz i herbacianą taniczność. Rzecz z gatunku autorskich, o długiej, napiętej końcówce.

Rosso Carménère 2023
Cantina Mattiello
DOC Colli Berici, Veneto, Włochy
Producent poszukuje importera
cena: 14 €
Intrygujący, oparty na papryce, goździkach, krzewach laurowych, hibiskusie i wiśni, nos. W ustach mocniej zarysowana świeża, soczysta wiśnia plus to, co powyżej i ziołowa nuta śródziemnomorskiego garrigue. Niska tanina, super soczystość i delikatny cukier resztkowy. Rozgryzione ziarenko pieprzu z rodzynką na finiszu. Wino dobre, pełne – na swój sposób proste i kompleksowe zarazem.

Calcàreo Carménère 2019
Maria Patrizia Niero, Corte Moschina
DOC Colli Berici, Veneto, Włochy
Producent poszukuje importera
cena: 18 €
Szlachetna, ciepła czerwień, prawdopodobnie była tu użyta beczka. Nos z lekka schowany, choć da się w nim wyodrębnić dżemowy owoc w pikantnej wersji. W kompleksowych ustach wyraźnie zaznaczona nuta lukrecji, wspomagana powidłami jagodowymi, wiśnią i korzennością. Niska kwasowość, stojąca trochę z boku, podobnie jak wyczuwalne po jakimś czasie taniny. Może brak tu nieco wypełnienia, ale i tak wciąż znajdujemy się w rejestrach bardzo wysokich. Wino dobrze współgra z pikantną oliwką.

Leopoldo Tai Rosso, Vino Biologico 2023
Mancassola
DOC Colli Berici, Veneto, Włochy
Producent poszukuje importera
cena: 12 €
Aromatycznie wino stoi wręcz idealnie pomiędzy truskawką a maliną – obie nuty bardzo intensywne. W ustach w miarę proste (ale nie prostackie), lekkie i zwiewne, z dobrym balansem między słodyczą a kwasowością – a wszystko w typie valpolicelli. Można się nim doskonale orzeźwić w promieniach letniego słońca, można też próbować rozjaśnić mroczne zakamarki naszych dusz. Zamarzyła nam się tu bruschetta z lekkim serem i soczystym, letnim pomidorem lub sałatka z truskawkami.

Sboccio! Tai Rosso 2023
Corte de Pieri
DOC Colli Berici, Veneto, Włochy
Producent poszukuje importera
cena: 12 €
„Lajtowa” poetyka – i w kolorze, i w nosie, i w ustach. Kwiatowe nuty przeplatane maliną, truskawką i czerwoną jeżyną. Duża przyjemność picia, wino z gatunku niezobowiązujących, ale szlachetnych. W owocowej gamie znajdujemy akcent zarówno jogurtowy, jak i pieprzowy. Lekka tanina może wskazywać na krótką macerację w towarzystwie szypułek – co w tym przypadku nie jest zarzutem. Podawać w temperaturze 14°C. Zaskakująco długa końcówka.