
To mus iść w mus!
Udostępnij artykuł
Zawsze z wypiekami na twarzy wyczekuję kolejnej edycji konkursu polskich win WinoPL organizowanego w Poznaniu przez MTP. Wiem, że czeka mnie z tego tytułu mnóstwo pracy, ale przewodniczenie konkursowemu jury to dla mnie niezwykła okazja do aktualizacji wiedzy o stanie polskiego winiarstwa.
W tym roku, na piątą edycję konkursu, 104 winiarzy nadesłało 473 wina. W pierwszej chwili pomyślałem, że to zaskakująco dużo, zważywszy na problemy z przymrozkami wiosną 2024 roku. Okazało się, że mała produkcja z zeszłego rocznika faktycznie spowodowała mniejszy udział win „bieżących”, ale za to w szranki stanęło więcej tych dojrzalszych i poukładanych, co w znaczący sposób przełożyło się na ich klasę. W porównaniu z poprzednimi edycjami wzrósł też ogólny poziom win. Odnotowaliśmy bardzo mało tych z niedociągnięciami produkcyjnymi, a większość próbek była przynajmniej poprawna, z mniejszym lub większym „faktorem pijalności”.
Jako jury, oceniając wina, staliśmy na stanowisku, że wino poprawne nie jest jeszcze winem medalowym. Od tych drugich oczekiwaliśmy wyższego poziomu – czystości, złożoności, balansu i szeroko rozumianej typowości. Medal konkursu WinoPL to gwarancja jakości i rekomendacja wymagającego jury złożonego zarówno z propagatorów polskiego wina, jak i doświadczonych sommelierów.
W tym roku kolejny raz zdecydowaliśmy się na delikatne podwyższenie progów medalowych. Aby otrzymać srebrny medal, wino musiało uzyskać 84 pkt (83 rok wcześniej), a złoto było gwarantowane przy 88 pkt (87 rok wcześniej). Pomimo podniesienia poprzeczki, dziesięciu winom udało się sprostać wymaganiom i zdobyć upragnione złoto, co stanowi 2,1% wszystkich win (1% w poprzednim roku). Również srebrnych medali było więcej, bo aż 34! Należy dodać, że medale otrzymało 27% nadesłanych win, a regulamin umożliwiał przyznanie ich 30% najlepszych próbek.
Nie jest zaskoczeniem, że wspaniale wypadły wina musujące i niemal wszystkie osiągnęły progi medalowe, co dobitnie wskazuje, że ta kategoria rozwija się fantastycznie. Na uwagę zasługuje wysoki poziom win słodkich (również cztery medale), jak i dwa złota dla hybryd – hibernala i regenta! Te ostatnie pozytywnie nas zaskoczyły, szczególnie w kontekście braku najwyższych laurów dla pinot noir i rieslinga. Trzymam kciuki za rocznik 2025 i już się nie mogę doczekać przyszłorocznej, szóstej edycji konkursu WinoPL.
PS W tegorocznej edycji redakcja „Trybuszona” miała misję specjalną – wydzielony stolik, na który trafiały tylko wina medalowe, za to wszystkie 130! Naszym zadaniem było przygotowanie not degustacyjnych zwycięskich win – te znajdziecie poniżej (championi i złoto) oraz na naszej stronie internetowej (pozostałe). Winom nie przyznawaliśmy własnych punktów, prezentowany podział medalowy odpowiada punktacji uzyskanej w trakcie konkursu WinoPL.
Za noty degustacyjne zwycięskich win odpowiadają: Maciej Katarzyński, Marcin Piwko, Maciej Moszyński i Krystian Blejder. Nagranie spisał i zredagował Tomasz Szmajter.
CHAMPIONI

Wina spokojne białe: wytrawne,
półwytrawne i półsłodkie
Nerii 2022
Winnica Notabene
Woj. podkarpackie
szczep: hibernal
cena: 80 zł
Ciepły, z lekka tombakowy odcień złota. Wino czyste i klarowne, o nieznacznie utlenionym nosie (zbite jabłko, nuty miodowe, budyń waniliowy z musem jabłkowym i echem cynamonu). Usta konsekwentne, dobrze układające się z nosem i podążające jego śladem.
Wina spokojne białe słodkie
(cukier > 45 g/l)
Wino Słomkowe
Bianca 2021
Winnica Kępa Wiślicka
Woj. śląskie
cena: 150 zł

Klimaty z okolic sherry cream/amontillado. Barwa ciemnego bursztynu zahaczająca o mahoń. Dobry, stary koniak. Widoczna oleistość. W nosie kawa z utopioną w niej figą, tabaka, tytoń, cygara, suszone zioła, „odparowany Jägermeister”. Dzieje się tu bardzo dużo, całość złożona i niezwykle atrakcyjna. W ustach dominacja kawy z mlekiem przy wysokiej słodyczy, soczystości i potoczystej kwasowości. Idealny dodatek do tiramisu.
Wina musujące: wytrawne,
półwytrawne i półsłodkie
Klasyczne Cuvée Brut 2021
Winnica Kępa Wiślicka
Woj. śląskieszczepy: pinot noir,
pinot meunier, chardonnay
cena: 125 zł

Piękna, jasnozłota barwa – musowanie widoczne, ale jedynie przez kilka chwil. Pierwszy nos nieco obejściowo-grzybowy. Po zakręceniu kieliszkiem spomiędzy brokułów i brukselki zaczynają wyłaniać się nuty cytrusowo-kminkowe. Owoc coraz wyraźniejszy, z gruszką i jabłkiem na pierwszym planie. W ustach godny podkreślenia balans. Głębia struktury może wskazywać na długie – może 3-letnie – dojrzewanie na osadzie. Nieco zwodniczy bukiet idzie w stronę owocowo-truflowej złożoności. Ravioli z prawdziwkami w cytrynowym sosie – lub przegrzebki w beszamelu.

Wina spokojne czerwone:
wytrawne, półwytrawne i półsłodkie
Regent 2020
Winnica Korol
Woj. podlaskie
cena: 60 zł
Żurawina, wiśnia, buraczki – bukiet raczej typowy, ale dobrze skonstruowany i wyraźny, lekko muśnięty brettem (i w tym przypadku nie jest to wada!). Styl włoskiego aglianico, podbudowa asfaltowo-ziemista, z nutą gorzkiej czekolady i tytoniu. Złożoność godna uznania. Balans, intensywność, długi finisz. Pojawiają się aromaty trzeciorzędowe, ale wino nie traci sprężystości i owocowości. Duża klasa, doceniamy i uznajemy wysiłek winiarza!
ZŁOTE MEDALE
Wina spokojne białe słodkie
(cukier > 45 g/l)

Solaris Nobilis 2022
Winnica Saganum
Woj. lubuskie
cena: 80 zł (0,375 l)
Złotobursztynowa barwa, w tonacji starej, lekko przybrudzonej biżuterii – na swój sposób więc szlachetna. W ataku morele z domieszką figi i pigwy. Również świeży miód. Zastanawiamy się, czy to wino z owoców dotkniętych szlachetną pleśnią – a może wino lodowe? Esencjonalność aromatu jest tu bezdyskusyjna. Kwasowość, owoc i słodycz splecione ze sobą bez zarzutu. Przykład wina, które udanie poszło w stylistykę tokajskiego aszú (a więc jednak szlachetna pleśń – Botrytis cinerea).

Słodki Listopad 2022
Winnica Zielona
Woj. wielkopolskie
szczep: muscaris
cena: 120 zł (0,375 l)
Ciemne, szlachetne złoto o delikatnym, zielonkawym połysku. Uderzenie lipowego kwiatu, miodu gryczanego i wosku pszczelego. Styl tokajski, w ustach mnóstwo moreli i figi, uzupełnionych ciekawym, pieprzowym akcentem. Akacja, lipa, piwonia, mocna, słodka herbata. Bogactwo aromatów i smaków, jedyny w swoim rodzaju, niezwykle atrakcyjny melanż, zrównoważony – czy raczej wzbogacony – kwasowością. Idealny dodatek do deserów (beza, wuzetka, crème brulée).

So Sweet
Winnica Equus
Woj. lubuskie
szczepy: solaris, muskateller
cena: 100 zł
Barwa czystego, żywego złota. Bez osadu, 100% klarowności. Suszone owoce, żółte śliwki, kandyzowane morele. Bardzo gęsty i intensywny nos. Styl i kolor sauternesa. Owocowość uzupełniona przez mineralno–wapienny akcent. Wyczuwamy też nutę migdałów i kawy z nie do końca wyprażonych ziaren. Niezwykle interesująca kompozycja. Usta dobrze zgrane z nosem, końcówka migdałowo-korzenna, aftertaste wchodzi w rejestry głogowo-jarzębinowe, z nieznaczną goryczką, na szczęście nie zakłócającą odbioru całości.
Wina musujące: wytrawne,
półwytrawne i półsłodkie

Blask STO 2023
Winnica Margaret
Woj. lubuskie
szczep: riesling
cena: 129 zł
Platynowa barwa z zielonkawym refleksem. Mnogość nut w ataku – jabłko, tosty, wosk, ślad pieczarki. Po zakręceniu kieliszkiem wychodzi na wierzch więcej jabłka i wosku. W ustach świetnie zarysowana jogurtowa kremowość. Wrażenia bardzo pozytywne – wysoka kwasowość, struktura bardzo dojrzałego owocu (mirabelka, gruszka); „komercyjna interpretacja wina kontemplacyjnego”. Na samym końcu odzywa się lekko landrynkowo-tortowa słodycz, uzupełniając bogactwo nut smakowych i aromatycznych. Polska „szampanem” stoi!

Platinum 2017
Winnica Smolis
Woj. łódzkie
szczepy: seyval blanc, chardonnay
cena: 300 zł
Uwodzicielski kolor ciepłego złota z miedzianym refleksem. Perliste musowanie wyczuwalne i trwałe. Nos na razie nieco schowany, dają się jednak wyczuć mirabelki, renkloda i cytrusy. Pierwsze wrażenie – intensywność i nasycenie. Po chwili odzywają się też nuty akacji i miodu. W ustach zaskoczenie, bo wino zrobione jest na wytrawnie. Czuć, że ma za sobą już kilka lat, ale aromaty są wciąż świeże, pozostając w pełnej napięcia równowadze. Kurki w śmietanie lub długo dojrzewający ser mogłyby spróbować udźwignąć to wino – zdecydowanie we francuskim sznycie i mające za sobą solidne dojrzewanie na osadzie.

Brut Nature 2023
Winnica Smolis
Woj. łódzkie
szczepy: seyval blanc, chardonnay
cena: 170 zł
Łososiowe odcienie w bladożółtej barwie wina – czyżby więc jakiś „romans z pinotem”? Piękne musowanie, w kieliszku wino prezentuje się bardzo elegancko. Nos niezawodnie wskazuje na szampańską metodę i filozofię. Surowa, przenikliwa drożdżowość z akcentami truflowymi, przełamana nutą likierową. Usta żywe i bogate, czuć pracę wina na osadzie. Lekka szorstkość, kwasowość i powłóczystość zarazem. Wino utrzymuje się długo w ustach. Warto podać je do kawioru lub przegrzebków.
SREBRNE MEDALE
Wina spokojne białe: wytrawne, półwytrawne i półsłodkie
Hibernal 2024
Winnica Gala
Woj. podkarpackie
Wizualnie jest nawet intrygująco – słomka, platyna i zieleń. Wino lekko spienione, uderza na powitanie nutą landrynkową – coraz wyraźniejszą w miarę kręcenia kieliszkiem. Do tego drożdżówka ze słodkim agrestem i lukrem, zielone, słodkie winogrono plus biała porzeczka. Charakter ewidentnie komercyjny – ukłon dla winiarza za konsekwencję prowadzenia wina w tej konwencji, bo nos i usta są ze sobą nieźle zgrane.
Solaris 2022
Winnica Morena
Woj. wielkopolskie
Czyste, klarowne, połyskliwe. Jasny, bladosłomkowy kolor. Pierwszy nos bardzo skryty, warto solidnie zakręcić kieliszkiem, by pomóc winu się otworzyć i ujawnić odrobinę białego kwiatu, jasnego owocu i ziołowości. Nos ostatecznie wydaje się podążać w stronę bardziej roślinną niż owocową. Usta na szczęście odrabiają wszelkie zaległości, eksponując równowagę między słodyczą a kwasowością i dobre zintegrowanie z nosem. Całość elegancka, zaokrąglona i dostojnie odsłaniająca swoje zalety.
Pinot Blanc 2023
Dymek Winnica i Winiarnia
Woj. lubelskie
Zielonkawy refleks na jasnożółtym tle, wino czyste i klarowne. „Łezki” spływające po ściankach kieliszka zdradzają obecność solidnej materii, co potwierdza się w ustach – na szczęście bez odstającego alkoholu. Wyczuwalne ślady malolaktyki. Dominanta bardziej ziołowa niż owocowa, choć nie brak tu nut kiwi i przetworzonego agrestu. W drugim nosie i ustach dochodzą ślady białych owoców (brzoskwinia „UFO”). Kwasowość żywiołowa i ożywcza. Całościowo wino bardzo przyzwoicie skomponowane, choć końcówka mogłaby być nieco dłuższa. Pstrąg sauté z migdałami…
Sauvignon Blanc 2023
Winnica Celtica
Woj. dolnośląskie
Czysta, zielonożółta barwa ze szmaragdowym refleksem. Agrestowe nuty w pierwszym nosie, galaretka agrestowa, kocimiętka, dużo jabłka. Wyczuwalna ziołowość. W ustach kwasowość dobrze zintegrowana ze słodyczą. Średnie ciało – wino nie jest „tłuste”, idzie w stronę świeżości. Idealne do krewetek, langustynek, raków, przegrzebków. Dużo się tu dzieje, jest złożoność i bogactwo struktury. Długie i intensywne, kwasowość i jabłko pozostają w ustach nawet po przepłukaniu ich wodą.
Hibernis 2023
Winnica Enosfera
Woj. wielkopolskie
Szczep: hibernal
Intensywna, złotosłomkowa barwa z ładnym połyskiem. Atak mocno aromatyczny, na pierwszym planie czytelne nuty owoców, również tropikalnych, z mniejszym udziałem akcentów kwiatowych. Agrest, pigwa, gruszka, melon – wszystko fajnie i intrygująco zmiksowane, w stylu sałatki owocowej z paroma listkami sałaty i pestkami słonecznika. Usta żywe, sprężyste i trwałe, z dodatkowym echem kiwi. Medal w pełni zasłużony.
Wina spokojne białe słodkie – cukier powyżej 45 g/l
Solaris & Riesling 2023
Winnica Amelie
Woj. podkarpackie
Kolor bursztynowy – złoto i brąz. Widać, że koncentracja cukru jest znacząca, wino spływa po ściankach kieliszka powoli i dostojnie. Wizualne skojarzenie z koniakiem jest tu całkiem do rzeczy. Pierwszy nos wskazuje na lekkie utlenienie – pytanie czy zamierzone? Jest kawa z mlekiem, są nuty orzechowe, jest echo przejrzałej moreli – w nosie wydźwięk „tokajski”. Usta mocno po stronie słodyczy, z niską kwasowością. Likierowy charakter całości, bardzo dobre wino – ocena byłaby jeszcze wyższa, gdyby kwasowość równoważyła dominującą słodycz.
Ice Riesling 2023
Winnica Saganum
Woj. lubuskie
Wino pięknie lśni jasnym bursztynem, ale wita nas dosyć wyraźną lotną kwasowością. Po chwili wyczuwamy rodzynki, krówki, słodki agrest. Jest w tym winie coś ładnego, warto poczekać na ulotnienie się niepożądanych nut. Wysoka, orzeźwiająca kwasowość, która trzyma całość w ryzach; dużo moreli i per saldo usta wygrywają z nosem. Piękne, słodkie wino – pod gorgonzolę, stiltona, panna cottę z mango…
Wina spokojne czerwone: wytrawne, półwytrawne i półsłodkie
Reo Cabernet Dorsa 2023
Winnica Bekasiak
Woj. zachodniopomorskie
Krwiście buraczkowa barwa z fioletowym akcentem. Pierwszy nos w hiszpańskim stylu – młoda ribera del duero lub toro. Wiśnie, fiołki, grillowany burak – i niezbyt długie, paromiesięczne, użycie beczki. Akcenty dębowe trochę niezintegrowane, kwasowość nie za wysoka. Po kilku minutach przewagę szczęśliwie obejmują nuty wiśniowe, dżemowe i atramentowe. Wino jest lekkie, niezbyt mocarne.
Karmano 2022
Winnica i Winiarnia Dymek
Woj. lubelskie
Szczep: zweigelt
Kolor nasyconej czerwieni, z fioletowymi refleksami. Obok wiśni i pieczonych buraczków (pozostających w niezłej równowadze) odnotowujemy też akcent obejściowo-warsztatowy, dosyć wyraźny i utrzymujący się. Usta prezentują się znacznie lepiej, soczyście i owocowo. Tanina subtelna, zielona i szypułkowa.
Cabernet Dorsa N/V
Winnica Korol
Woj. podlaskie
Wzrokowo kojarzy się z egri bikavérem – gęsta, ciemna i nieprzenikniona czerwień. Wino ładnie „lepi się” do kieliszka – znać tu dużą ekstraktywność, być może opartą na alkoholu. Aronia, czarna porzeczka, gorzka czekolada, echo smoły. Usta znacznie lżejsze, miejscami wręcz zwiewne, niska tanina, lekka słodycz. Buraczki i wiśnia. Bardzo przyzwoite wino, może się spodobać i bez trudu znajdzie zagorzałych sympatyków.
Anthe 2023
Winnica Las Stocki
Woj. lubelskie
Szczep: zweigelt
Ładna, jasna czerwień, delikatnie wpadająca w akcenty fioletowe – wizualnie trochę w stylu beaujolais. Niezbyt wyrazisty nos pod znakiem maliny, czereśni i mlecznej czekolady. Nie brak śladów ziołowych. Jeszcze nieułożona tanina, wybija się trochę kwasowość – ogólnie dobre wino, o raczej lekkim ciele i dosyć uniwersalnym charakterze.
Marechal Foch 2722B N/V
Winnica Pałac Minoga
Woj. małopolskie
Ładny, krwisty kolor, na pograniczu bordo i burgunda. Początkowo uderzyła nas mocna nuta alkoholu, spod której po chwili zaczęła wypełzać likierowo-czekoladowa wiśnia z odrobiną wędzonej śliwki. Pieprzność, tytoń, beczka – do tego trochę redukcyjne wrażenie, które znika po właściwym napowietrzeniu kieliszka. Wino dobre, nieskomplikowane, do dobrze (czyli nie za mocno) zgrillowanej kiełbasy z cebulką.
Agnostus 2022
Winnica z Gór Pieprzowych
Woj. świętokrzyskie
Szczep: dornfelder
Intensywna, ciemna i gęsta czerwień. Nos układa się wokół likierowej wiśni, asfalt, bazalt – są tu nawet jakieś nuty wulkaniczno-grafitowe. Złożona kompozycja aromatyczna, usta natomiast bardzo uporządkowane, o żywej kwasowości i owocowości. Wino, pełne charakteru i osobowości, wymyka się wszelkim krajowym stereotypom – wyjątkowy, naszym zdaniem, udział gleby i lokalnego terroir w strukturze smakowej i aromatycznej.
Jaworek Cabane 2019/2020
Winnice Jaworek
Woj. dolnośląskie
Szczepy: cztery cabernety – cortis, carol, carbon i dorsa
Kolor ciemnej, dojrzałej czerwieni. W nosie duże i miłe zaskoczenie – czysta jeżyna i czarna porzeczka, bez naleciałości hybrydowo-buraczkowo-obejściowych. Lekkie nuty wędzonkowa i goździkowa nie psują dobrego odbioru struktury aromatycznej. Całość prawdopodobnie musiała zetknąć się z beczką. Usta konsekwentne, dobrze zgrane z nosem. Nie ma tu niczego, co by wyraźnie odstawało, główne elementy tworzą spójną całość – przydałaby się jednak dłuższa i pełniejsza końcówka.
Regent 2021
Winnica Celtica
Woj. dolnośląskie
Pierwszy nos – owocowo-węglowy. Podsuszana, dojrzała wiśnia, jeżyna, gorzka czekolada. Nos czysty, intensywny, jak najbardziej satysfakcjonujący. W ustach ciężar przesuwa się w stronę aronii i jeżyny. Kwasowość wyrazista, ładnie zaznaczona tanina, dojrzała i elegancka. Całość poukładana, spójna i dopracowana. Średnia intensywność w ustach, ale dobrze korespondująca z nosem. W końcówce dochodzi też nuta gorzkiej czekolady.
RESET 2023
Winnica J&J Twardzik
Woj. śląskie
Szczep: regent
Ciekawy, niejednoznaczny pierwszy nos. Trzeba solidnie zakręcić kieliszkiem, by wino nabrało bardziej owocowego charakteru, choć na pierwszym planie pojawiają się nuty nalewki wiśniowej. Dostrzegamy też elementy beczkowe, drewniane i apteczne, które wydają się górować nad wiśnią, alkoholem i odrobiną pieprzu. Struktura ust miękka, ciepła, wręcz pluszowa – znacznie lepsza niż to, co wino oferuje w bukiecie (z czasem pojawiają się w nim nieoczywiste akcenty cynamonu, goździków i anyżu).
Regent N/V
Winnica Łukasz
Woj. lubuskie
Ciemnoczerwona, nieprzenikniona, wręcz matowa barwa. Buraczki, wiśnie, żurawina. Wyraźne akcenty szypułkowo-pestkowe. Po zamieszaniu kieliszkiem dodatkowo pojawiają się nuty leśnej ściółki i wędzonki. Owocu trochę tu mało – odnosimy nawet wrażenie, że był, ale… uciekł. Drugi nos przywodzi na myśl skojarzenia z młodym bordeaux. W ustach dostrzegamy zaskakująco dużo cukru, który ratuje wino, dodając mu więcej ciała.
Pinot Noir N/V
Winnica Jadwiga
Woj. dolnośląskie
Barwa rubinowej, intensywnej czerwieni. W aromacie wiśnia i czereśnia z przebijającym się akcentem żurawinowym. Nos raczej nieskomplikowany, nie czuć tu beczki, szczera i nieprzekombinowana całość zbudowana na intensywnym owocu. W ustach owocowa materia wzbogacona kwaskowym buraczkiem. Po chwili do głosu dochodzi lekka, odowocowa słodycz. Wino dla rozwinięcia skrzydeł potrzebuje czasu. Sporo tu niuansów – do wyłowienia przy niespiesznej konsumpcji. Przyjemna, delikatna tanina. Zalecane carpaccio z buraczków, uzupełnione kozim serem lub fetą, całość polana olejem z dyni.
Pinot Noir 2021
Winnica Król
Woj. świętokrzyskie
Kolor herbaciany, matowy i nieprzejrzysty. Początkowo nos pod znakiem akcentów buraczano-obejściowych, jednak po zamieszaniu na wierzch wychodzi bardziej rasowa wiśnia, gorzka czekolada… Intrygujące wino z gatunku niskointerwencyjnych i kraftowych. Zdecydowanie potrzebuje dłuższego kontaktu z powietrzem – bądź to w kieliszku, bądź w karafce. Usta już bardziej pod znakiem (nieco likierowego) owocu; niska kwasowość i taniczność, przebija też goryczka. Winiarz-indywidualista miał tu bez wątpienia swój pomysł na wino…
Wina musujące
Riesling 2022
Winnica Aris
Woj. lubuskie
Spokojna, słomkowa barwa. Pierwszy nos od razu wskazuje nam szampański charakter wina – wyeksponowana, ale nienatarczywa drożdżowość, z towarzyszeniem dojrzałej gruszki i żółtego jabłka. Odrobina pieczarkowej ziemistości… W soczystych ustach dużo się dzieje, świetna struktura musowania, żywa kwasowość. Owocowość aromatu pięknie zachowana w smaku. Jedna z najlepszych propozycji w kategorii win musujących.
Pinot Noir 2021
Winnica Aris
Woj. lubuskie
Blady róż w tonacji mocno łososiowej – witamy w świecie pinot noir! Kolor czysty, wino ładnie „pracuje” na ściankach kieliszka. Szlachetny, owocowo-grzybowo-drożdżowy nos. W ustach kremowość, dodatkowo ślady skórki jabłka. Sprężystość, perliste musowanie i balans. Ze wszech miar udane wino, świeża, napięta kwasowość. Kompleksowość i wyrafinowanie. Długi aromat i długa końcówka – która żegna nas likierowymi nutami. Świetna robota winiarza!
GostArt Pinot Noir N/V
Winnica Gostchorze Guillaume Dubois
Woj. lubuskie
Wino w typie blanc de noir, kolorystycznie „otarło się o łososia”. Śmietankowo-drożdżowo-obejściowy nos. Pojawiają się też czereśnie, maliny, a rześkości dodają czerwone łodygi rabarbaru. Usta dużej klasy, sernikowa kremowość połączona z dobrze ułożonym, świeżym owocem. Jeśli nawet nos niczego szczególnego nie zapowiadał, to w ustach wino odzywa się pełnią klasycznego szampańskiego stylu. Świetna robota!
Legacy Muss N/V
Winnica Jassa
Woj. zachodniopomorskie
Szczep: pinot noir
Bladołososiowa, prowansalska barwa. Uwodzicielski, oparty na czereśni i porzeczce bukiet – z dyskretną domieszką olejku różanego. Kobieca interpretacja musującego różu, potencjalnie świetna alternatywa dla prosecco – mimo klasycznej metody produkcji, nut drożdżowych jest tu bardzo niewiele. Niemniej plus dla winiarza za konsekwencję i przemyślany charakter wina. Kwasowość ułożona i soczysta, udanie przełamana (bądź zrównoważona) cukrem – na poziomie około 2 g/l. Kategoria tarasowo-basenowa, nie możemy już doczekać się słonecznego lata!
Blask STO 2022
Winnica Margaret
Woj. lubuskie
Szczep: riesling
Słomkowo-zielone, przejrzyste i połyskliwe. Pierwszy nos pod znakiem eleganckiej ziołowości z dodatkiem skórek jabłka i gruszki (w tym miejscu skojarzenie z sauvignon blanc znad Loary). Doznania wzbogaca niuans tytoniowy, w ustach dominuje solidna, owocowo-miętowa kwasowość, orzeźwiająca niczym zimny, górski potok. Wino zdecydowanie gastronomiczne, o dużej szansie sprawdzenia się w towarzystwie świeżych owoców morza (jak choćby mule z sokiem z cytryny).
Polisz Szam_an Riesling 2022
Winnica Saint Vincent
Woj. lubuskie
Ładne, bogate musowanie. Słomkowa, klarowna barwa. Nos bardzo wyrazisty, drożdżowość i jabłeczność dają się wyczuć nawet po odsunięciu kieliszka od nosa na 20–30 cm. Drożdżowość bardziej pod znakiem kajzerki niż croissanta. W drugim nosie daje się zauważyć więcej owocu, co podkreślają również usta. Owoc – w postaci jesiennego, żółto-czerwonego jabłka, odzywa się zarówno w finiszu, jak i w posmaku.
Cuve 2022
Winnica Smak Kujaw
Woj. kujawsko-pomorskie
Szczepy: seyval blanc, johanniter, souvignier gris
Czysta, złotoplatynowa barwa w tonacji słomkowej; musowanie drobne, wyraźne i w miarę trwałe, aczkolwiek wrażenia organoleptyczne wskazują, że w winie coś może się wciąż dziać. Pierwszy nos schowany, w subtelnym stylu szampańskim, oparty głównie na bazie cytrusów i jabłka. Jest jednak lekka kremowość i drożdżowość – zapewne pochodna niezbyt długiego dojrzewania na osadzie. Wysoka, wibrująca i ożywcza kwasowość. Warto dać winu jeszcze rok lub dwa w butelce na dojście do pełni formy.
Prestige I 2022
Winnica Zielona
Woj. wielkopolskie
Szczep: pinot noir
Kolor klasycznego, jasnego złota. Wino klarowne i czyste, optycznie o niezbyt wysokiej zawartości alkoholu i średnim ciele. Pierwszy nos bardzo spokojny, stojący pod znakiem wafelka z cytrynowym kremem. Po zamieszaniu ujawnia się więcej nut drożdżowo-piekarskich, wspomaganych akcentami dojrzałych owoców – brzoskwini, gruszki z orzechami. Bąbelki duże i trwałe, wizualnie przypominające… kawior. Wino ułożone, nawet dostojne, finezyjne. Obok owocu nie brak tu herbaty, orzecha. Długa końcówka, wyraźny aftertaste. Klasa wina odzywa się w każdej jego składowej – przemyślana, ukierunkowana powściągliwość.
Wina spokojne różowe: wytrawne, półwytrawne i półsłodkie
Rondo Rosé N/V
Winnica Jadwiga
Woj. dolnośląskie
Optycznie wino czyste, przejrzyste – utrzymane w ciepłym odcieniu jasnej truskawki. Truskawka jest też obecna w nosie, wspomagana przez poziomkę i czereśnię. Całość okraszona elementami ziołowymi i jogurtowymi. Usta – wbrew temu, co sugerował nos – są zrobione na wytrawnie. Miks malin i poziomek, wsparty solidną, choć nieprzerysowaną kwasowością, z zaokrągloną strukturą i wyraźną cielistością – uzyskaną na pewno nie za sprawą alkoholu, który zawiera się w skromnej wartości 11%.
Pinot Noir 2023
Winnica Ramut
Woj. dolnośląskie
Połyskliwy, ciepły, jasny róż, a więc – przynajmniej wizualnie – witamy w Prowansji. W pierwszym nosie nuty twarogowe – mniej tu owocu niż można by się spodziewać. Usta na szczęście świeże i sprężyste, pijalne i owocowe, bardziej po stronie porzeczki (białej i czerwonej) niż truskawki. Kolor tak, usta tak, nos… niekoniecznie. Całość bardzo pijalna, choć w charakterze zgoła nie pinotowa.
Wina specjalne: pomarańczowe, wzmacniane i inne
Pinot Gris Passito N/V
Winnica Saganum
Woj. lubuskie
Kolor przypomina sherry cream – albo mocną herbatę z czerwonokrzewu. Oleiste, gęste, przejrzyste i czyste. Pierwsze – i bardzo zdecydowane – aromaty to słodki demi-glace, umami, grzyby shittake na słodko, kajmak, rodzynki… Dzieje się tu zdecydowanie mnóstwo. Usta jednak wchodzą już w rejestry kawowo-goryczkowe, zahaczające o styl sherry amontillado. Wino bez wątpienia złożone i intrygujące, ale bez bardziej zdecydowanych wątków owocowo-kwasowych – wymyka się jednoznacznej ocenie. Mimo wszystko warto je wyróżnić za inność – bez wątpienia jest jedyne i niepowtarzalne…