Panel: peniny, czyli musowanie po słoweńsku
Pierwszy raz na łamach naszego magazynu spotykamy się z musującymi winami ze Słowenii. Wina spokojne – mamy wrażenie – zdążyliśmy nie tak dawno omówić z niezłym rozmachem, teraz przyszła kolej na kilkanaście butelek tamtejszych musiaków. Prezentowane wina – poza dwoma przypadkami, które zaznaczyliśmy – powstały metodą klasyczną, co oczywiście miało niewątpliwy wpływ na ich jakość. Poziom jednak nie był do końca wyrównany: o ile etykiety z czołówki prezentowały sporą klasę i dawały autentyczną przyjemność picia, o tyle druga połowa stawki bardzo wyraźnie tkwiła w morzu lepszej czy gorszej, ale jednak, przeciętności. Tak czy inaczej, docenić trzeba dobrą robotę winiarzy i cieszyć się, że słoweńskie „szampany” potrafią pokazać naprawdę niezły poziom (o czym chyba mało kto do tej pory wiedział). I ciekawostka: Peneča Rebula Brut 2023, jedno z dwóch ocenianych przez nas win wytwarzanych metodą Charmata, szczyci się srebrnym medalem prestiżowego konkursu DWWA brytyjskiego „Decantera” – czyżby więc słoweńscy producenci znaleźli klucz do tajemnicy uzyskania wysokiej jakości win powstających tą, czasami pogardzaną, metodą? Do nas akurat to wino nieco słabiej przemówiło – weszło do strefy medalowej, ale przyznaliśmy mu „tylko” brąz.
Dzięki dobrej współpracy z Damianem Buraczewskim, człowiekiem znającym Słowenię i słoweńskie wina od podszewki i na wyrywki, udało nam się zbadać per saldo całkiem interesującą próbkę niezłych win, które czekają cierpliwie (i oby jak najkrócej) na swoich polskich importerów. Wszystkie kazały nam mocno zatęsknić za wiosenno-letnim słońcem, za porą, kiedy będziemy mogli zasiąść z oszronionym kieliszkiem w ręku na ocienionym tarasie i oddać się popołudniowemu relaksowi. Przed nami jeszcze (niecałe) pół roku – wytrzymamy!
Słoweńskie peniny degustowali: Maciej Sokołowski, Marcin Krzystolik, Aleksander Kubiak, Tomasz Szmajter i Wiesław Polakiewicz. Biogramy panelistów znajdziesz tutaj, natomiast informacje na temat metodologii degustacji oraz interpretacji ocen znajdziesz tutaj.
Gourmet Rosé Brut 2019
Penine Istenič
Bizeljsko Sremič, Słowenia
szczepy: pinot noir (80%), inne (20%)
importer: brak
cena: 20 €
Wino różowe – ale barwa brzoskwiniowa. Całość wytrawna i ekstraktywna, na szlachetną nutę. Bąbel niemal idealny. Czysty, poziomkowo-żurawinowo-kamienny nos. Supersoczystość, drobna perlistość. Trwały finisz idący w stronę rabarbaru i białej brzoskwini z hibiskusowym zaokrągleniem. Styl przywodzi na myśl coś pomiędzy zweigeltem a pinot noir w austriackim wydaniu. Znakomite i wykwintne wino, które samo w sobie może być powodem picia i spotkania w dobrym towarzystwie.
Virgo de Baguer Zero Dosage, Brut Nature NV
Klet Brda
ZGP Goriška Brda, Słowenia
szczepy: chardonnay, pinot noir, rebula
importer: brak
cena: ok. 20 €
Styl „węgierski” w bukiecie – miód, brzoskwinia, cytryna, kefir, odrobina orzechów, ślady utlenienia utrzymane w ryzach. Smak podobnie, z kremową substancją, słonawym akcentem i świetnym kwasowo-mineralnym wykończeniem. Precyzyjne i energiczne. Eleganckie musowanie znakomicie wypełnia usta, wszystko strukturalnie na swoim miejscu. Świetne wino, choć w długiej, jabłecznej końcówce lekkie echo aspirynowe.
Virgo de Baguer Brut NV
Klet Brda
ZGP Goriška Brda, Słowenia
szczepy: chardonnay, pinot noir, rebula
importer: brak
cena: 20 €
Wizualnie gęste, grube musowanie. Kolor miodowo-cytrynowy, aromatycznie wino intensywne, „dojrzałe” i lekko już ewoluowane – z wiodącymi nutami winogron, miodu i żółtych jabłek. Z drugiej strony orzechy i oliwa. Wino-cebula – można je obierać i odkrywać kolejne warstwy i wymiary. Średnia kwasowość, musowanie żywe i trwałe. Akcenty drożdżowo-mineralne, typowe dla szampanów i win wytwarzanych metodą klasyczną. Całość w ustach pełna i obfita, a jednocześnie rześka i sprężysta. Długa końcówka, wino pięknie trzyma się ust. Czego chcieć więcej od wina musującego?
Cuvée Natura Extra Brut 2020
Penine Istenič
Bizeljsko Sremič, Słowenia
szczepy: chardonnay (80%), rumeni plavec (20%)
importer: brak
cena: 30 €
Ciepłocytrynowa barwa. Słodki, kandyzowany nos (brzoskwinie z puszki, pomarańcze). W ustach od razu wyczuwamy oznaki lekkiego utlenienia (i dojrzewania na osadzie) – przejrzałe jabłka, drożdże, migdały, solone orzechy.… Na „drugim języku” pojawiają się nuty imbirowo-goździkowe, które wraz z dobrą strukturą dojrzałego owocu dają nieodparte wrażenie domowych wypieków. Przy nieźle wyważonej kwasowości wino przejawia złożoność. Długi finisz, pieniste musowanie.
Turn Premium Bela Penina Extra Brut 2020
Klet Krško
ZGP Dolenjska, Posavje, Słowenia
szczep: kraljevina
importer: brak
cena: 18 €
Pierwsze wrażenie – styl niemiecki: miód pożeniony z limonkowym zestem i nutą wosku. W ustach gęsta, kremowa struktura, wzbogacona dobrym, pełnym musowaniem. Całość stoi po stronie wytrawności, wino eleganckie, wyważone, poukładane i przemyślane. Solidna robota pod każdym względem.
Donna Regina Brut Nature 2020
Vina Čarga
ZGP Goriška Brda, Słowenia
szczepy: chardonnay (35%), pinot blanc (35%), rumena rebula (30%)
importer: brak
cena: 15 €
Barwa jasnocytrynowa. Nieco schowany, przynajmniej na początku, oparty na owocu nos. Wypełniające usta musowanie zadowoliłoby fanów prosecco. Owocowość bazująca na jabłku, gruszce i melonie, z wyczuwalnym, choć nieźle wpasowanym w strukturę, cukrem resztkowym. Na języku lekka „drożdżowa chlebowatość”. Alkohol obecny, ale dobrze wkomponowany w całość. Wino powściągliwe, z niewątpliwym urokiem osobistym.
Bjana Cuvée Prestige, Extra Brut 2019
Bjana, Miran Sirk
ZGP Goriška Brda, Słowenia
szczepy: chardonnay, rebula
importer: brak
cena: ok. 25 €
Rześki, klasyczny nos w stylu południowo–europejskiej bieli. Usta nieco mniej przekonujące, ale technicznie poprawne i dobrze skalibrowane. Owoc (mango uzupełnione subtelną nutą naftową i kminkową) na pierwszym planie, drobne, wyczuwalne i w miarę trwałe musowanie. Idealnie poprawne wino, z nieagresywnym bąblem i takąż kwasowością – z gatunku „trochę wszystkiego i dla każdego”; znakomite uzupełnienie życzeń składanych parze młodej. Nie pozostaje długo w ustach, ale daje przyjemność picia.
Bjana Brut NV
Bjana, Miran Sirk
ZGP Goriška Brda, Słowenia
szczepy: chardonnay, rebula
importer: brak
cena: ok. 16 €
Barwa jasna, w odcieniu szaro-złotym. Nos precyzyjny i nierozbuchany, skoncentrowany na owocu – zbite jabłko, cytryna, z drożdżowym echem. Usta smukłe, czyste, z dobrze zaakcentowaną słoną mineralnością. Są też nuty brzoskwini. Bąbelki drobne, szczypią w język, dosyć szybko zanikają. Porządne wino w aperitifowym stylu, w końcówce czuć nutę alkoholową. Pomaga dobre schłodzenie.
Donna Regina Blanc de Blancs Brut 2021
Vina Čarga
ZGP Goriška Brda, Słowenia
szczep: pinot blanc
importer: brak
cena: ok. 25 €
Aspiryna, jabłko, kandyzowany ananas, ślad grzybów. Krótki, zanikający, gruszkowy finisz. Bąbel duży i trochę męczący. Słono-słodka wytrawność. Jest też cierpkość, ale dobrze wyważona. Per saldo można się tu dopatrzeć znamion elegancji, poza wspomnianym musowaniem żaden z elementów nie wydaje się przesadzony czy odstający.
Virgo de Baguer Rosé Brut NV
Klet Brda
ZGP Goriška Brda, Słowenia
szczep: pinot noir
importer: brak
cena: ok. 18 €
W tym winie wszystko się dobrze zapowiada, ale kończy się nieco gorzej. Nos jest całkiem przyzwoity, oparty na czerwonej porzeczce, w ustach dopatrujemy się soczystości i znamion elegancji (choć nie bez landrynkowego tła), ale metaliczny, „nierdzewny” finisz trochę przeszkadza. Wino nieskomplikowane, lecz poprawne.
No. 1 Brut NV
Penine Istenič
Bizeljsko Sremič, Słowenia
szczepy: rumeni plavec (80%), chardonnay (20%)
importer: brak
cena: 20 €
Początkowo nos intrygujący i interesujący: brzoskwiniowo-cytrusowo-serowo-ziołowy. Potem całość się jakoś uporządkowała i podążyła w stronę przejrzałej cytryny i grejpfruta. Usta czyste, proste (pomelo, zest limonkowy), niezbyt intensywne. Przydałoby się nieco więcej kwasowości. W końcówce wyczuwalna lekka, choć nienatrętna, goryczka. Wino warto podać o 1–2 stopnie cieplejsze niż standardowa temperatura dla win musujących – lepiej uwidaczniają się wówczas te nuty, które grają na jego korzyść.
Peneča Rebula Brut 2023
Klet Brda
ZGP Goriška Brda, Słowenia
szczep: rebula
importer: brak
cena: 20 €
Kolor na pograniczu cytryny i nadmorskiego piasku. Nos po stronie owocu – dojrzała cytryna, biała brzoskwinia, nuta miodowa. Bąbel wyraźny, ale delikatny i niestety szybko zanikający. Całość sprawia wrażenie… bezalkoholowego prosecco. Możemy tu odnaleźć przyjemność z picia, ale jest krótkotrwała – podobnie jak finisz. Metoda Charmata.
Pozostałe wina panelu:
Turn 36 Brut Nature 2018, Klet Krško, ZGP Dolenjska, Posavje, szczep: žametna črnina, ok. 27 €; Penina Brut Blanc de Noir 2017, Frelih, ZGP Dolenjska, Posavje, szczep: žametna črnina, importer: Wino i My, ok. 107 zł; Penina Rosé Sec 2023, Klet Brda, ZGP Goriška Brda, ok. 8 €; Biana Brut Rosé NV, Bjana, Miran Sirk, ZGP Goriška Brda, szczepy: pinot noir, rebula, ok. 25 €; Turn Premium Penina Rosé Brut 2020, Klet Krško, ZGP Dolenjska, Posavje, szczep: žametna črnina, ok. 18 €; Donna Regina Brut Rosé 2019, Vina Čarga, ZGP Goriška Brda, szczepy: pinot noir (75%), sivi pinot (25%), ok. 20 €