
XVIII Konwent Polskich Winiarzy – program i rejestracja
Udostępnij artykuł
Serdecznie zapraszamy winiarzy w dniach 21-23 listopada do Wrocławia na XVIII Konwent Polskich Winiarzy! Tegorocznym hasłem będą “Małe Regiony Winiarskie”. Znamy już program wydarzenia, rejestracja także jest już otwarta. Szczegóły poniżej.
Miejsce Konwentu: Centrum Edukacyjno-Rozwojowe Wrocław Pawłowice, należące do Uniwersytetu Przyrodniczego.
Organizator merytoryczny: Polski Instytut Winorośli i Wina
Organizator wykonawczy: Trzebnicki Szlak Winnic oraz Wokół Wulkanów
Link do regulaminu: https://tiny.pl/1rj0yfyv
Harmonogram:
Piątek
- 15.00-17.00 Rejestracja
- 17.00-17.15 Powitanie gości
- 17.15-19.15 Panel dyskusyjny: Jak budować tożsamość małych regionów winiarskich? Mariusz Kapczyński, Maciej Nowicki, Iza Kamińska, Jan Eggers, Adam Hesz
- 20.00 Impreza integracyjna
Sobota
- 9.30-10.00 Poranna kawa, speed dating
- 10.00-11.00 Uroczyste otwarcie Konwentu
- 11.10-11.40
- Sala 1: Flotacja – jak minimalizować straty moszczu? Przedstawiciel TSN SP. z o.o./ Mateusz Grocholski, Dom Charbielin
- Sala 2: Wino i jego światy (na przykładzie projektu strategii komunikacji win trzebnickich) Adrian Seliga/dr Paulina Woźniak Uniwersytet SWPS
- Sala 3: Masterclass i degustacja: Corpinnat – winna schizma, prowadząca Iza Kamińska, Dzikie Drożdże
- 11.50-12.20
- Sala 1: Stary pień, nowa odmiana. Jak szczepić skutecznie? Marek Janosz/ Michał Kmita, Winnica Jerzmanice
- Sala 2: Techniczne aspekty etykiety. Co musi znaleźć się na etykiecie i jak ją przygotować? Bartek Zdzieniecki, Profi Label/ Maciej Kisiel, Mamy To
- Sala 3: Twoje laboratorium – UPWr jako Twój partner w analizie wina, dr. inż. Joanna Chmielewska UPWr
- 12.20-13.20 Przerwa kawowa, speed dating
- 13.20-13.50
- Sala 1: Minimalizacja siarki w winie, Ing. Katarina Savkova, Wine Technology
- Sala 2: Obliczanie śladu węglowego w winiarni, Dr Magdalena Wróbel Jędrzejewska, IBPRS
- Sala 3: Masterclass i degustacja: Somló – Dawid a jednak goliat, prowadzący Bartosz Makles, Wina Wulkaniczne
- 14.00-14.30
- Sala 1: Zaginione aromaty. Raport z badań nad historycznymi odmianami winorośli z okolic Zielonej Góry, Przemek Karwowski, Gloria Monte Verde
- Sala 2: Wino i jego gęby (projekt studencki etykiet i wizualnej gęby wina) dr hab. Mariusz Wszołek, Uniwersytet SWPS
- Sala 3: Izba Win Polskich – prezentacja Maciej Krystowski
- 14.30-15.30 Obiad
- 15.30-16.00
- Sala 1: Fermentując przyszłość: Jak drożdże natywne redefiniują współczesne winiarstwo, dr Joanna Chmielewska UPWr/Michał Pajdosz, Winnica Jakubów
- Sala 2: Wino i jego dyskursy (wizualne) prezentacja wyników badań, Jan Andrzejewski Ars Vini/ prof. dr hab. Dariusz Galasiński UWr
- Sala 3: Wino w beczce: Początek romansu czy trudnego małżeństwa? Techniczne aspekty doboru beczek
- 16.10-16.40
- Sala 1: Enzymy – sprzymierzeniec winiarza? Fermentis/Le Mag
- Sala 2: Ekologiczna ochrona winnicy przed mączniakiem rzekomym i prawdziwym, dr Janusz Mazurek, UPWr
- Sala 3: Winogrady i winne wzgórza. Uprawa i produkcja wina na średniowiecznym Śląsku, dr Dagmara Adamska UWr
Niedziela
- 9.30-10.30 Poranna kawa, spotkania speed dating
- 10.30-11.00
- Sala 1: Panel dyskusyjny: Wino w podróży: Jak polskie butelki podbijają świat? Patrycja Nawrocka i goście: Vin de pologne, Polish Wine Fest, Grape&Grono
- Sala 2: Tlen, niewidzialny sprzymierzeniec. Od chaosu do perfekcji w fermentacji wina, dr Przemysław Leszczyński UPWr
- 11.10-11.40 Sala 1: Rynek wina – stan na sezon 2025/2026 – KOWR
- 11.50-12.20 Sala 1: Oznaczenia geograficzne jako ważny aspekt identyfikacji mikroregionów winiarskich, Ministerstwo Rolnictwa
- 12.30-13.30 Wolne wnioski, zakończenie konwentu. Prezentacja organizatora kolejnego konwentu
Link do REJESTRACJI