Nagy-Somlói Juhfark, 2019, Csordás Fodor
Udostępnij artykuł
Trzeci co do wielkości producent w Somló. Intensywny, złocisty („nobliwy”) kolor, dosyć jednoznacznie mówiący o późnej porze zbioru. Potwierdzają to aromaty pieczonych bądź kandyzowanych owoców – jabłko, brzoskwinia, mango. W ustach wino nie zatraca jednak wytrawności i mineralnego, typowego dla Somló, charakteru. Strukturę podkreśla użycie beczki, nieco wybija się alkohol. Finisz mógłby być dłuższy, wino z gatunku technicznych – mniejsza finezja i elegancja niż w kilku wcześniej ocenianych. (alk. 12%)
6.2na 10
Podsumowanie
Wino z gatunku technicznych – mniejsza finezja i elegancja.Plusy
- Aromaty pieczonych bądź kandyzowanych owoców
- Wino nie zatraca wytrawności i mineralnego charakteru
Minusy
- Nieco wybija się alkohol
- Finisz mógłby być dłuższy