
Commandaria. Rycerskie dziedzictwo
Udostępnij artykuł
To tradycyjne słodkie cypryjskie wino powstaje wyłącznie z rodzimych odmian xynisteri (białej) i dopio mávro (czerwonej) uprawianych w regionie Commandaria na Cyprze. Zostało zarejestrowane przez Unię Europejską jako produkt o Chronionej Nazwie Pochodzenia.
Najwcześniejsze wzmianki o nim pojawiły się w VIII wieku p.n.e., a od XII wieku n.e. zaczęto używać nazwy „commandaria”. Wino zawdzięcza ją rycerzom zakonu św. Jana (joannitom), którzy w czasie wypraw krzyżowych przybyli na Cypr i założyli komendanturę zwaną La Grande Commanderie (Wielka Komandoria). Słowo komandoria oznaczało (również po polsku) ziemię należącą do zakonu rycerskiego.
Czternaście wiosek na południowo-zachodnich i południowo-wschodnich zboczach pasma górskiego Troodos w prowincji Limassol stanowi wyznaczony obszar Chronionej Nazwy Pochodzenia i tylko one mają prawo do produkcji i używania nazwy commandaria jako kontrolowanego oznaczenia pochodzenia wina.
Doskonałe śródziemnomorskie warunki klimatyczne panujące na tych terenach, winnice uprawiane na wysokości 400–900 m n.p.m., szczególna dbałość o nie, staranna selekcja winogron, a także leżakowanie wina w dębowych beczkach, nadają commandarii naturalną słodycz, niepowtarzalny aromat suszonych winogron i bursztynową barwę. Te właśnie cechy w największym stopniu przyczyniają się do specyfiki i autentyczności tego słodkiego wina.
Commandaria powstaje zgodnie z rygorystycznymi przepisami prawnymi, zarówno Unii Europejskiej, jak i Republiki Cypryjskiej. Jej produkcja oparta jest na starożytnych, prawie niezmienionych do dziś metodach. Winogrona są zbierane jako dojrzałe i pozostawiane na około 10 dni na słońcu w specjalnie do tego przeznaczonych sieciach, w celu podsuszenia i uzyskania pożądanych naturalnych cukrów, zgodnie z przepisami dotyczącymi wyrobu commandarii. Następnie tłoczy się je w nowoczesnych prasach. Po wielomiesięcznej fermentacji alkoholowej moszczu młode wino jest zlewane do dębowych beczek, gdzie leżakuje co najmniej dwa lata. Przed butelkowaniem commandarii wymagana jest ścisła kontrola ekspertów i uzyskanie ich zatwierdzenia. Im wino starsze, tym jego barwa jest ciemniejsza.
Istnieją dwie kategorie Commandarii. Pierwsza to „wino z suszonych winogron”, a druga – „wino likierowe”. W tym drugim przypadku po zakończeniu fermentacji alkoholowej dopuszcza się wzmocnienie całości poprzez dodanie neutralnego alkoholu winnego i/lub alkoholu pochodzenia rolniczego.
Każdego lata organizowany jest Festiwal Commandarii, podczas którego odwiedzający mają okazję delektować się tym wyśmienitym winem.




Aby skontaktować się z naszymi producentami i/lub uzyskać więcej informacji na temat commandarii, prosimy o kontakt z Cypryjskim Centrum Promocji Handlu Ambasady Republiki Cypryjskiej w Warszawie. Telefon: 22 854 01 77, e-mail: cyprustradewarsaw@meci.gov.cy.