Ale to pyszne! Bifanas
Udostępnij artykuł
Regionalny przysmak rekomenduje Aniela Redelbach-Gieparda – winehunterka, pasjonatka gotowania, podróży i wina.
Do młodych świeżych win z subtelnym aromatem kwiatów i cytrusów idealnie pasuje pikantny portugalski street food – bifanas. To kanapki z cienkimi plastrami wieprzowiny zamarynowanej w białym winie z przyprawami, uduszonej w aromatycznym sosie i podanej w chrupiących bułkach, z musztardą i sosem piri-piri.
BIFANAS (na 8 porcji)
8 bułek – można wybrać swoje ulubione
1,2 kg schabu wieprzowego
2 liście laurowe
250 g białego wytrawnego wina
1 łyżka słodkiej papryki
0,5–1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżka białego pieprzu
8 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
50 g oliwy
Do smażenia:
100 g smalcu
100 g masła
100 g oliwy
Schab kroimy na 16 plasterków, delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
Robimy marynatę: czosnek obieramy i grubo siekamy, liście laurowe łamiemy na pół, dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, wino, ocet i oliwę, wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy do marynaty mięso, dokładnie obtaczamy w niej każdy kawałek, zostawiamy na min. 4 godziny w lodówce (najlepiej na noc).
W głębokiej patelni na małym ogniu podgrzewamy smalec wraz z masłem i oliwą, zanurzamy w tłuszczu kawałki mięsa oraz dodajemy resztki marynaty (z czosnkiem, liściem laurowym i winem) i gotujemy (nie smażymy!) co najmniej przez godzinę, a najlepiej 2–3 godziny. W Portugalii sos do bifanas gotuje się przez cały dzień, a mięso dorzucane jest na bieżąco. W niektórych knajpach sosy mają już po kilka lat – takie są najlepsze!
Bułki przekrawamy na pół, polewamy sosem, wykładamy na każdą po 2 kawałki mięsa, smarujemy ulubioną musztardą i ostrym sosem, przykrywamy górą bułki. Jemy, popijając dobrze schłodzonym vinho verde!
PS. Jest kilka wersji bifanas: w Lizbonie robią marynatę na samym winie, w Porto dodają do niej piwo. Są wersje z pomidorami, wędzoną papryką (bardzo smaczna!), goździkami… Warto popróbować i wybrać swoją ulubioną.
Artykuł powiązany:
Anna Krupa dos Santos Grasz w zielone? Fakty i mity na temat vinho verde