Krajowy finał konkursu Tío Pepe Challenge 2024 15 kwietnia w Poznaniu!
Udostępnij artykuł
W połowie kwietnia w Poznaniu odbędzie się krajowy finał 11. edycji konkursu sherry Tío Pepe Challenge. Tym razem barmani będą mierzyć się z koktajlami powstałymi z wykorzystaniem alkoholi starzonych w beczkach po sherry, stąd podtytuł wydarzenia „SherryCask Edition”.
Konkurs przebiega w trzech etapach. W pierwszym komisja wyłania krajową dziesiątkę finalistów. Aby znaleźć się w polskim finale trzeba pokonać rywali pomysłem na koktajl oraz ciekawie zaprezentować swoją osobę. Ta faza rozgrywa się poprzez przesłanie materiałów online.
W drugim etapie barmani zakwalifikowani do krajowego finału spotkają się 15 kwietnia w Coctail-barze Wszyscy Święci w Poznaniu, aby zawalczyć o bilet do Jerez na finał światowy.
Zawodnicy zmierzą się w trzech konkurencjach:
- degustacja w ciemno 4 win sherry: 20% wyniku końcowego (20/100 punktów)
- technika nalewania wina venencią: 20% wyniku końcowego (20/100 punktów)
- przygotowanie popisowego koktajlu z użyciem González Byass Sherry Wine jako składnika: 60% wyniku końcowego (60/100 punktów).
Każdy uczestnik będzie miał maksymalnie pięć minut na przygotowanie swojego autorskiego koktajlu, który będzie oceniany według następujących kryteriów:
- Harmonia w koktajlu – 15 punktów.
Ogólny smak koktajlu, równowaga między wszystkimi składnikami w przepisie, sposób, w jaki aromat koktajlu, dekoracja lub parowanie łączą się ze sobą i wzmacniają smaki koktajlu.
- Kreatywność i oryginalność – 15 punktów.
Wkład receptury w postaci świeżych pomysłów na tworzenie koktajli, nowych i unikalnych technik, ciekawych składników itp.
- Wygląd koktajlu – 15 punktów.
Estetyka koktajlu: szkło, dekoracja, garnirowanie, parowanie itp.
- Prezentacja i opowiadanie historii – 15 punktów.
Zdolności narracyjne barmana – historia stojąca za koktajlem, zastosowana technika, umiejętność przyciągnięcia uwagi jury i publiczności.
Prezentacje będzie oceniać komisja w składzie Joao Vincent (Gonzalez Byass), Piotr Sajdak (Prezes Stowarzyszenia Polskich Barmanów) i Łukasz Chodacki (ubiegłoroczny finalista).
Światowy finał w Jerez de La Frontera w Andaluzji
Zwycięzca, jako reprezentant Polski, pojedzie do Jerez de la Frontera w Hiszpanii, gdzie znajduje się siedziba winiarni González Byass. Tam weźmie udział w finale, w którym zmierzy się z przedstawicielami 20 krajów.
Polacy brali udział w konkursie trzykrotnie. W roku 2021 Polskę reprezentował Maciej Mazur z TAG Bar z Krakowa i dotarł wówczas do półfinałów. Z uwagi na pandemię, konkurs odbywał się wtedy na Instagramie. W roku 2022 organizatorzy powrócili do normalnej formuły uczestnictwa. Tym razem, eliminacje krajowe wygrał Dawid Stoch „Bobik” z Baru Mercy Brown w Krakowie. W Hiszpanii zakwalifikował się do finałów i ostatecznie zajął 4. miejsce. W 2023 do Jerez pojechał Łukasz Chodacki z gdańskiego baru Flisak’76.
Historia i znaczenie konkursu
W tym roku odbędzie się 11. edycja Tío Pepe Challenge. To najstarszy i najbardziej prestiżowy konkurs sherry na świecie. Rywalizują w nim profesjonalni barmani z najlepszych barów, wykazując się wiedzą o sherry i wykorzystując ogromny potencjał tego wina jako kluczowego składnika koktajli.
Gonzalez Byass – organizator konkursu – to firma założona w 1835 r. Jej najbardziej rozpoznawalnym winem jest licząca sobie ponad 150 lat marka sherry – Tío Pepe. Sherry to rodzaj wina wzmacnianego, które od wieków cieszy się ogromną popularnością, a w dzisiejszych czasach króluje w barach całego świata. Moda na sherry dotarła też do Polski.
Wyłącznym dystrybutorem Tío Pepe i innych produktów González Byass w Polsce jest Dom Wina.