Go South! już 25 września w Warszawie
Udostępnij artykuł
Go South! to kolejne wydarzenie z cyklu CROSSWAYS Wine & Food. Tym razem wina i alkohole z południowej półkuli: od Ameryki Południowej (Peru, Chile, Argentyna) do Australii i Nowej Zelandii – nie zapominając o Południowej Afryce, oczywiście. Oprócz winiarni pojawią się dystrybutorzy i importerzy win.
Pojawią się wina nowe i nieznane w Polsce – oraz wina już obecne na rynku, znane i lubiane, jak melodie, które już słyszeliście. Przy odrobinie szczęścia skosztujecie peruwiańskiego ceviche, które zostało wpisane na listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego (masterclass „Ceviche, wino i pisco” zorganizowany przez Ambasadę Peru i prowadzony przez znakomitych kucharzy: René Villalba oraz Aldo Herrera). A jeżeli lubicie wina organiczne i biodynamiczne, Andrej Razumovsky poprowadzi szkolenie „Wina organiczne w Nowym Świecie”.
Wpadnijcie i cieszcie się wraz z nami z nadchodzącej jesieni (która tam, na południowej półkuli, w jakiś magiczny sposób jest wiosną).
Zapraszamy 25 września do sali konferencyjnej w VITKAC-u (ul. Bracka 9, Warszawa). Wstęp tylko dla osób zarejestrowanych.
Masterclass „Ceviche, wino i pisco”
Ceviche to jedno z najważniejszych dań rybnych w różnorodnej tradycji kulinarnej Peru. Jego prosty urok wynika ze specjalnego połączenia składników, które doskonale się uzupełniają. Początki ceviche sięgają II w. n.e., a tradycja i kultura przygotowania tej wyjątkowej potrawy jest tak głęboko zakorzeniona w Peru, że pod koniec 2023 roku Komitet Ochrony Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO, wpisał przygotowywanie i spożywanie peruwiańskiego ceviche na Listę Reprezentatywną Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości.
W trakcie masterclass dwóch znakomitych peruwiańskich kucharzy: René Villalba oraz Aldo Herrera przygotują przy uczestnikach to emblematyczne danie, któremu będzie towarzyszyć wino i peruwiańskie drinki: Pisco Sour oraz Chilcano de Pisco.
Zgłoszenia:
Branża i media (12.00 – 16.00): forms.gle/UJWUKusUHrCn3zF89
Miłośnicy wina (16.00 – 19.30): https://forms.gle/RdNBPWv2ZwgMHN9R8
Masterclassy (dla branży):
13.00 – 14.00 René Villalba oraz Aldo Herrera „Ceviche, wino i pisco” (Lista rezerwowa) https://forms.gle/5hS4EJWx7QGEoVKP9
14.30 – 15.30 Andrej Razumovsky „Biodynamic Wines & Sustainable Practices from the Southern Hemisphere” https://forms.gle/v97HHxzZM9eF6Vuh6
Wstęp wolny, wymagana rejestracja!