Zapraszamy na degustację win z Chile!
Udostępnij artykuł
To już czwarta edycja degustacji win i pisco z Chile skierowana do polskiej branży winiarskiej i HoReCa. Wydarzenia odbywa się pod nazwą Amazing Chile Wine Trade Show Warsaw 2024.
Eduardo Brethauer obecnie mieszkający w Warszawie, znany chilijski dziennikarz i krytyk winiarski, podczas wydarzenia poprowadzi dla Państwa Master Classes „Czerwone z charakterem”, prezentując ekscytujące wina chilijskie ostatnich lat oraz „PISCO ATACAMA – 4 unikatowe pisceras z najsuchszej pustyni na świecie”
Wina chilijskie są obecne na półkach w Polsce od lat i cieszą się powodzeniem wśród konsumentów. Według Eduardo Brethauer nie odzwierciedlają dynamiki i różnorodności portfolio Chile. – Dziś, na naszych oczach winiarstwo chilijskie przechodzi transformację. Swego rodzaju winiarski BIG BANG. Dzięki temu wyjątkowemu wydarzeniu w Warszawie chcemy odzwierciedlić emocje, jakie budzą te nowe ścieżki wytyczane przez chilijskich winiarzy – podkreśla Eduardo Brethauer.
Z nowymi uprawami w Patagonii, na wybrzeżu Pacyfiku oraz wysoko w Andach, z renesansem starych winnic i krzewów, które w niektórych przypadkach przekraczają 200 lat, oraz z poszukiwaniem świeżości i elegancji klasyków jak Cabernet Sauvignon oraz innych czerwonych odmian bordoskich, nowa scena win chilijskich jest nie tylko zróżnicowana, lecz także atrakcyjna i pełna wrażeń.
Master Class i targi organizowane są przez AS Wine Experiences butikową agencję i polską dziennikarkę winiarską Anię Smolec, która zaprasza wszystkich dziennikarzy, sommelierów, blogerów, importerów, dystrybutorów i miłośników wina na spotkanie lub ponowne nawiązanie kontaktu z tym nowym Chile.
Aby dokonać rezerwacji, napisz na ania@pink-mode.com lub zarejestruj się https://app.evenea.pl/event/841955-9kopia1/
Miejsce: Hotel Hampton by Hilton, ul. Wspólna 72, Warszawa
Program wydarzenia:
10:30–17:30 degustacja walk around
11:00–12:00 Masterclass „Czerwone z charakterem” degustacja wina – prowadzenie Eduardo Brethauer, masterclass w języku angielskim GRUPA I (maksymalnie 15 osób)
13:00–14:00 Masterclass „Czerwone z charakterem” degustacja wina – prowadzenie Eduardo Brethauer, masterclass w języku angielskim GRUPA II (maksymalnie 15 osób)
12:30–14:00 przerwa na śródziemnomorskie smaki
14:30–15:30 seminarium „PISCO ATACAMA – 4 unikatowe pisceras z najsuchszej pustyni na świecie” degustacja pisco – prowadzenie Eduardo Brethauer, masterclass w języku angielskim GRUPA I (maksymalnie 15 osób)
16:00–17:00 seminarium „PISCO ATACAMA – 4 unikatowe pisceras z najsuchszejpustyni na świecie” degustacja pisco – prowadzenie Eduardo Brethauer, masterclass w języku angielskim GRUPA II (maksymalnie 15 osób)
16:30–17:30 prezentacja koktajli na bazie Pisco przygotowana przez barmana
Zrealizowane zgłoszenia na degustację zostaną potwierdzone przez organizatora drogą mailową.
EDUARDO BRETHAUER
Dziennikarz i degustator. Autor książki Vinos con Cuento. Współzałożyciel i redaktor magazynu Vitis Magazine. Korespondent zagranicznych mediów i sędzia międzynarodowych konkursów winiarskich. Chilijski przedstawiciel Six Nations Wine Challenge w Australii. Członek Circle Wine Writers Wielkiej Brytanii, La Commenda Major de Rosselló i Zrzeszenia Krytyków Kulinarnych Chile. Założyciel Vignadores de Carignan i niestrudzony obrońca tradycyjnego winiarstwa i małych, rodzinnych projektów oraz zapomnianych skarbów winiarstwa chilijskiego.
ANIA SMOLEC
Dziennikarka specjalizującą się w zagadnieniach związanych z winem i gastronomią z ponad 15-letnim doświadczeniem, degustatorka i sędzia w konkursach enologicznych. Redaktor naczelna pisma branży gastronomicznej „Restauracja”, autorka bloga o winach rosé www.pink-mode.com Organizatorka eventów i warsztatów winiarskich w Polsce, Chile oraz rynkach azjatyckich oraz podróży winiarskich tak dla osób z branży jak i klientów prywatnych.