Święta i karnawał z musującym Rosé Adoria
Udostępnij artykuł
18 miesięcy – tyle czasu potrzebują owoce winorośli, aby przemienić się w wino musujące. Poddanie się przyrodzie i prawom fizyki – tak można streścić filozofię metody tradycyjnej, zwanej inaczej szampańską, wykorzystywanej w Winnicy Adoria w Zachowicach do produkcji wina musującego. Ogromna cierpliwość ze strony winiarza – to jeszcze jeden element, niezbędny, by powstały smakowite bąbelki.
Adoria to uznany producent białych win musujących. W 2021 r. musujące Adoria uznane zostało za najlepsze polskie wino z bąbelkami i otrzymało złoty medal winiarskiego konkursu Polskie Korki. Musujące Adoria szczyci się również brązowym medalem przyznanym podczas światowego konkursu Decanter Word Wine Awards 2020 w Londynie. Na obecny sezon świąteczno-noworoczny Adoria przygotowała nowy produkt – limitowaną serię różowego wina musującego.
Różowe, musujące Rosé Adoria produkowane jest ze szczepu Pinot Noir – jednej z najszlachetniejszych i najwyżej cenionych przez koneserów odmian winorośli. Trudne w uprawie Pinot Noir odwdzięcza się trunkiem o złożonej strukturze, pełnym smaków i aromatów. A jak do tego bogactwa dołożymy jeszcze bąbelki?
Jak wspomnieliśmy wyżej, proces produkcji wina musującego nie jest prosty ani łatwy. Trunek zamykany jest w butelkach i poddawany tzw. drugiej fermentacji. W Adorii wino leżakuje na drożdżach aż 12 miesięcy. To wtedy uwalnia się CO2, odpowiedzialne za powstanie, charakterystycznych dla musiaków, bąbelków. Pod koniec procesu leżakowania, ciśnienie wewnątrz szklanego opakowania jest trzykrotnie wyższe od ciśnienia wewnątrz opony ciężarówki. To dlatego butelki win musujących są tak grube! Naturalnym procesem, związanym z produkcją wina musującego metodą tradycyjną, jest powstanie w butelce osadu. Metoda usuwania owocowych resztek jest niezmienna od lat i z trudem poddaje się modernizacji. Butelki ustawiane są dnem do góry i pieczołowicie, codziennie przekręcane o niewielki kąt. Po kilkunastu dniach, osad spływa do szyjki i umiejscawia się tuż przy zamknięciu. Teraz wystarczy każdą szyjkę zamrozić, a po otworzeniu butelki, ciśnienie płynu, wyrzuca lodowy czop na zewnątrz. Cała sztuka polega na tym, by pozbyć się zamrożonego osadu a zatrzymać uciekający gaz. Wszystko po to, by uzyskać delikatne, figlarne bąbelki, miło uderzające w podniebienie i pobudzające kubki smakowe.
Musujące Rosé Adoria charakteryzuje się piękną, świetlistą barwą. Ma głęboki owocowy zapach – truskawkowy, z wyraźną nutą dojrzałych malin i przyjemnym, aksamitnym aromatem skórki pomarańczowej oraz drożdżowej brioszki. Wyważony finisz i naturalna kwasowość sprawiają, że wino jest przyjemnie orzeźwiające, doskonałe jako aperitif podczas świątecznych przyjęć oraz idealne do noworocznych toastów.
Musujące Rosé Adoria dostępne jest już od połowy listopada 2022 – na miejscu w winnicy Adoria w Zachowicach koło Wrocławia oraz w dobrych sklepach winiarskich.