Siła smaku w Shuum Boutique Wellness Hotel
Udostępnij artykuł
W sobotę ostatniego weekendu stycznia, w kameralnych wnętrzach Shuum Boutique Wellness Hotel miała miejsce kolacja degustacyjna z pairingiem win – pierwsze wydarzenie w 2024 z cyklu „Shuum – Siła Smaku”.
Tę niezwykłą kolację pt. „Chile – Casa Silva” współprowadził gość specjalny z winnicy Casa Silva Chile Daniel Gomez Mannfeld, który przywiózł i opowiadał o winach właśnie z Casa Silva. Autorzy kolacji to Beata Ławrukajtis – Head Sommelier w Shuum i Tomasz Kolecki Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polski. Propozycje smakowe i ich kreacje dobrał, przygotował i przedstawił szef kreatywny shuumowej kuchni Wiktor Ignaczak z pomocą szefa kuchni Piotra Buryło i cukierniczki Agaty Sosnowskiej. Na stołach zagościły dania i wina chilijskie.
Spotkanie otworzyły chilijskie empanady z wołowiną, ziemniakami i zieloną cebulką, z krewetkami, z małżami i pomidorem do tego wino Casa Silva Chardonnay Semillon. Przystawki to Ceviche z winem Casa Silva Cool Coast Sauvignon i Humitas z Casa Silva GranTerroir Chardonnay. Zupa Cazhuela, czyli chilijski bulion na wywarze z kilku mięs, podany z wołowiną i wieprzowiną, kawałkami kukurydzy i trzema odmianami ziemniaków. Krótkim przerywnikiem podczas kolacji była tapioka z owoca quanabany i salaka. Daniem głównym to Picancha – stek z chilijskiej wołowiny z plantanem i chimichurrii tu zaproponowano dwa wina Casa Silva Terroir de Familia Carmenere i Casa Silva Quinta Generación. Przed deserem podano wino solo Casa Silva Microterroir. Na deser składały się cztery pozycje: pączek z batata, flan kokosowy, mus z mango i pikantna pralina kawowa.
*
W ramach cyklu ”Shuum – Siła Smaku” Shuum Boutique Wellness Hotel zaprasza na kolejne wieczory, podczas których goście będą mogli porównać polskie winiarskie regiony z reszta świata i próbować klasycznych światowych dań, sprawdzić na czym polega fenomen win naturalnych, poczuć smak dań i wina z Sycylii, poznać autorskiego menu degustacyjnego samego Szefa Kreatywnego…
Najbliższe spotkanie już 2 marca. Szczegóły: https://shuumhotel.pl/pl/wydarzenia