
Mmmme gusta España, czyli Taste Spain 2025
Udostępnij artykuł
18 września 2025 roku w Warszawie, odbędzie się wyjątkowe wydarzenie – największa degustacja hiszpańskich produktów w Polsce.
Taste Spain 2025 to okazja spotkań hiszpańskich producentów i polskich importerów, detalistów i restauratorów. 35 wystawców zaprezentuje szeroki wachlarz typowo hiszpańskich specjałów: serów, owoców morza, szynki jamón ibérico, wędlin, win, likierów i słodyczy.
Tego dnia odbędą się dwa spotkania specjalne, w formie prelekcji dla ograniczonej liczby uczestników:
📍 Taste Spain, Muzeum Geologiczne w Warszawie, wejście od Wiśniowej 69
🕒 Godzina: 11:00 Hiszpania na talerzu – czym jest autentyczność?
Patrycja Siwiec-Pawłowska, autorka książek m.in „Nowa gościnność. Przepis na sukces w biznesie restauracyjnym”, od 12 lat związana z rozwojem właścicieli biznesów z branży HoReCa poprowadzi panel, w którym grono restauratorów, szefów kuchni, dostawców, krytyków kulinarnych i dziennikarzy, będzie rozmawiać o tym, co oznacza prowadzenie hiszpańskiej restauracji lub hiszpańskiego sklepu w Polsce, z jakimi wyzwaniami mierzą się właściciele, jak budują swoje menu i ofertę, jak zdobywają autentyczne produkty i jak edukują polskich gości. W panelu wezmą udział przedstawiciele uznanych hiszpańskich restauracji i sklepów hiszpańskich z całej Polski: Euskadi, Tres Toros, Sobremesa, Sol y Sombra, WineTu, Tapas Barcelona, Alejos, Fuego, Morriña, PasoDobre, El Patio, La Pepica, El Catador, Treinta y Tres, DeSabor, La Tienda Española. Przedstawimy miejsca odznaczone certyfikatami Restaurants from Spain i Colmados from Spain.
🕒 Godzina: 12:00 – 18:00 Degustacja w formacie walk-around dla importerów i dystrybutorów: szeroki wachlarz hiszpańskich win i delikatesów z Hiszpanii
🕒 Godzina: 14:00 White is the new bold! – degustacja komentowana
Wojciech Bońkowski MW – ekspert w dziedzinie wina, twórca magazynu Ferment, jedyny polski Master of Wine poprowadzi degustację komentowaną najbardziej białej apelacji w Hiszpanii. Wobec rosnącej popularności świeżych, lżejszych, mniej alkoholowych win zaprezentują się nowoczesne i smakowo odważne pozycje z apelacji DO Rueda.
Wszystko to podczas Taste Spain 2025, 18 września 2025 (czwartek) w Muzeum Geologicznym w Warszawie w godzinach 12:00-18:00. Organizatorem Taste Spain 2025 jest Ambasada Hiszpanii w Warszawie we współpracy z Hiszpańskim Instytutem Handlu Zagranicznego ICEX.
Warto zarezerwować sobie ten dzień na kulinarną wizytę w Hiszpanii!
Taste Spain to profesjonalne wydarzenie B2B dedykowane firmom związanym z importem i dystrybucją żywności i napojów alkoholowych oraz branży HoReCa. Obowiązuje wcześniejsza rejestracja online. Tylko potwierdzenie od organizatora otrzymane po rejestracji uprawnia do uczestnictwa w wydarzeniu. Tędy do REJESTRACJI.
