Le Fondis
Udostępnij artykuł
Le Fondis to winnica znana od wieków jako idealne miejsce do uprawy winorośli. Odszypułkowane grona cabernet franc fermentują w 500 l beczkach. Wino dojrzewa następnie przez 18-24 miesięcy w tych samych beczkach. Odzwierciedla wszystkie cechy odmiany, terroir i ciepłego rocznika. Porzeczkowo-paprykowo-tytoniowe nuty przeplatają się z dużą, skoncentrowaną dawką ciemnych, drobnych owoców (jeżyna, jagoda) i szczyptą cynamonu. Nie zabrakło też typowej dla Caberneta z loarskich winnic nuty temperowanego ołówka. Wszystko dopełnione dobrze zaznaczoną, jagodową kwasowością.
8.5na 10
Podsumowanie
Wino o aromatach charakterystycznych dla szczepu, pochodzenia i ciepłego rocznika.Plusy
- odzwierciedlenie pochodzenia
- równowaga
Minusy
- niedostępne w Polsce