Medale dla maltańskich win
Udostępnij artykuł
Rok 2024 zapowiada się wyjątkowo udanie dla win z Malty i Gozo. Świadczy o tym ilość nagród, jakie do tej pory te trunki zdobyły na renomowanych międzynarodowych konkursach winiarskich.
Działająca od 1907 roku winiarnia Delicata w miejscowości Paola nie przestaje zaskakiwać. Podczas tegorocznej 21. edycji Decanter World Wine Awards, nazywanej „Olimpiadą dla świata winiarskiego”, otrzymała ona dwa brązowe medale za swoje białe wytrawne wina: Grand Vin de Hauteville Viognier DOK Malta Superior i Medina Vermentino Zibibbo DOK Malta Superior. Oba trunki powstają na bazie lokalnych odmian winogron (Viognier, Vermentino, Zibibbo), co podkreśla bogactwo maltańskiej tradycji winiarskiej.
Dodatkowo, w tym roku jury Muscat du Monde w Burgundii przyznało Delitaca srebrny medal za słodkie białe wino Moscato Perlato. Jest to nowość w ofercie tej rodzinnej winiarni, która istnieje od czterech pokoleń.
Na międzynarodowej scenie winiarskiej coraz śmielej wpisuje się także zlokalizowana w okolicach Siġġiewi winiarnia Ta’ Betta. Jej wina zdobyły aż cztery medale podczas tegorocznej edycji London Wine Competition.
Brązowy medal otrzymało białe wino Jean Parisot, produkowane w limitowanej ilości 4000 butelek rocznie. Trzy pozostałe medale, srebrne, Ta’ Betta dostała za różowe wino Isabella Guasconi oraz czerwone wina Antonio Manoel i Phillipe Villiers. Wysoką jakość tych trunków potwierdzają również krytycy magazynu Falstaff, przyznając im oceny powyżej 90 punktów.
Na Malcie historia uprawiania winorośli oraz tłoczenie wina liczy 3000 lat. Zapoczątkowali ją starożytni Fenicjanie i jest nieodłączną częścią tamtejszej tradycji i tożsamości tego śródziemnomorskiego narodu, która przetrwała rządy Rzymian, Arabów. Joannitów, Francuzów i Brytyjczyków. Na Wyspach Maltańskich uprawia się około trzydziestu szczepów winorośli, w tym dwa rdzenne: Girgentina (białe) oraz Gellewza (czerwone).