267 razy wino
Udostępnij artykuł
American Viticultural Area (w skrócie AVA) to oznaczenie apelacyjne używane na etykietach win w USA. AVA jest wydzielonym regionem uprawy winorośli o specyficznych cechach geograficznych i/lub klimatycznych, które odróżniają go od innych regionów winiarskich. Użycie oznaczenia AVA na etykiecie wina umożliwia winiarzom dokładniejsze opisanie konsumentom miejsca pochodzenia ich win i pomaga w wyborze.
Regiony winiarskie są ważne: nazwy dostarczają informacji, które mogą pomóc konsumentowi w wyrobieniu sobie opinii o jakości i stylu danego wina. Każde wino wyprodukowane w Stanach Zjednoczonych może być oznaczone jako „wino amerykańskie” (napis na etykiecie American wine albo United States), ale producenci zwykle używają bardziej dokładnych nazw obszaru, z którego pochodzą zastosowane do produkcji winogrona.
Duże obszary produkcji kojarzą się z winami, które są bardziej komercyjne, podczas gdy mniejsze powierzchnie z tymi o bardziej indywidualnym charakterze. Zwykle na etykiecie pojawia się najmniejszy obszar dozwolony przez TTB dla danego wina, czyli najściślejsza możliwa apelacja. TTB (Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau) to instytucja przyznająca oznaczenia apelacyjne w USA. Nadaje je wyróżniającym się obszarom uprawy winorośli w Stanach Zjednoczonych, biorąc pod uwagę warunki klimatyczne, topograficzne lub cechy historyczne, nie zaś granice polityczne czy geograficzne.
AVA, podobnie jak jej odpowiedniki w innych krajach Nowego Świata, to obszar określony tylko geograficznie, bez specyficznych ograniczeń dotyczących stylu wina, jakie winiarz może na nim produkować. Jedyną barierą prawną jest to, że aby móc używać nazwy AVA na etykiecie, co najmniej 85% użytych do produkcji wina winogron musi pochodzić z danej AVA. Umieszczenie tam terminu American Viticultural Area (Amerykański Obszar Uprawy Winorośli) ani akronimu AVA nie jest zresztą wymagane.
Ponieważ AVA są definiowane przez warunki uprawy winorośli, a nie granice polityczne, niekoniecznie jest tak, że jedna AVA mieści się w jednym stanie czy hrabstwie. Aż 18 z nich znajduje się na terenie 2–4 stanów jednocześnie. Mogą one również – co dla europejskiego winomana może być trudne do pojęcia – częściowo lub całkowicie pokrywać się ze sobą. Kiedy jedna AVA całkowicie leży w drugiej, większej AVA, jest określana jako „zagnieżdżona AVA” (ang. nested AVA). Niektórzy używają też terminu sub-AVA, ale technicznie rzecz biorąc, to właśnie określenie „zagnieżdżona” jest bardziej dokładne, a więc, jak można przypuszczać, poprawne. Zagnieżdżona AVA to choćby Wahluke Slope AVA znajdująca się wewnątrz Columbia Valley AVA w stanie Waszyngton.
Według danych z sierpnia 2022 w USA istnieje 267 AVA w 34 stanach, z czego w samej Kalifornii jest ich aż 147.