Winiarskie propozycje na Wielkanoc od Henkell Freixenet Polska
Udostępnij artykuł
Pasztety, jajka z majonezem, warzywne sałatki, mazurki, babki – to wszystko niebawem zagości na świątecznych stołach. – Wielkanoc to doskonała okazja do przetestowania wielu ciekawych połączeń wina i jedzenia – przekonuje Tomasz Potrzebowski, Międzynarodowy Ekspert ds. Rozwoju Rynku Wina w firmie Henkell Freixenet Polska. Czym się kierować przy wyborze? O czym pamiętać? Oto mały przewodnik.
Food & wine pairing
– Gdy na suto zastawionym, wielkanocnym stole pojawiają się mięsiwa, jaja, sałatki czy wypieki, warto potraktować to jako okazję do przetestowania wielu ciekawych połączeń wina i jedzenia – przekonuje Tomasz Potrzebowski, Międzynarodowy Ekspert ds. Rozwoju Rynku Winaw firmie Henkell Freixenet Polska. –Żaden inny alkohol nie pasuje do tego święta tak, jak wino – dodaje Ekspert.
Jedno jest pewne – odpowiednio dobrane wino z pewnością uwydatni i podkreśli smak wielkanocnych przysmaków.
Winiarski rozkład jazdy
Podczas świątecznego śniadania prym wiodą jaja i wędliny. Tu rada Eksperta jest jedna: postawmy na „musiaki”, które przy okazji podkreślą uroczysty charakter posiłku.
– Moim faworytem na tę część kulinarnej uczty rzeczywiście jest wino musujące. Bąbelki świetnie pasują zarówno do jajek z majonezem, szynki czy białej kiełbasy. Ponadto bardzo dobrze komponują się z pasztetami, chrzanem czy sałatkami. Spektrum wyboru jest bardzo szerokie, ważne jednak, by wybrać trunek wytrawny, czyli oznaczony na etykiecie słowem „brut”. Pozwoli to w najlepszy sposób skomponować wino z serwowanymi daniami. Mionetto Prosecco czy Freixenet Cava Cordon Negro będą doskonałym wyborem, ale nie można zapominać o pozostałych winach z naszego portfolio. Jako czołowy producent win musujących na świecie mamy na tę okazję przygotowany cały szereg wyśmienitych trunków. Dla miłośników win francuskich polecam szampana Alfred Gratien lub Premius Crémant de Bordeaux. W takim zestawie na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Miłośnikom win spokojnych do śniadania polecam Freixenet Pinot Grigio. Dla fanów wina różowego dobrym wyborem będzie zaś Freixenet Italian Rose – mówi Tomasz Potrzebowski.
Obiad to ten moment, gdy na wielkanocnym stole pojawia się często pieczony drób czy biała kiełbasa.
– Tu ponownie doskonale sprawdzi się białe wino – spokojne oraz musujące. Ciekawym pomysłem może być również wino czerwone. Włoskie klasyki jak Freixenet Chianti czy niezwykle popularne Freixenet Primitivo stworzą obłędne połączenie z pieczonym drobiem. Jeśli dodatkiem do mięsa będą pieczone owoce czy borówka, to swój wybór zawęziłbym jedynie do wspomnianego wcześniej primitivo – podpowiada Ekspert.
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez słodkich wypieków. Deser to doskonały pretekst, aby sięgnąć po butelkę słodkiego wina.
– Tradycyjna, drożdżowa wielkanocna baba jest idealnym kompanem dla win zarówno spokojnych, jak i musujących wytworzonych ze szczepu moscato. Zatem słodkie, musujące Mionetto Asti będzie strzałem w dziesiątkę! Przy tym deserze nie można zapomnieć również o ulubionym winie musującym Polaków – Prosecco Mionetto. Jeśli zwieńczeniem uczty ma być wino spokojne, szczególnej uwadze polecam sycylijską interpretacje szczepu moscato – białe, półsłodkie wino Freixenet Moscato – tłumaczy Tomasz Potrzebowski.
Jak dodaje Ekspert, wybierając wino na świąteczny stół, warto także pomyśleć o tych, którzy alkoholu nie mogą bądź nie chcą spożywać. Trend NoLo, czyli zainteresowanie produktami o niższej bądź zerowej zawartości alkoholu, zatacza bowiem coraz szersze kręgi.
– Produkty bezalkoholowe odpowiadają na inne potrzeby niż ich alkoholowi prekursorzy. Sięgają po nie na przykład kierowcy, ale nie tylko. To również produkty skierowane do osób będących na diecie czy – ze względu na stan zdrowia – nie mogące pić alkoholu. Zachęcam do zaopatrzenia się w nasze Mionetto 0% czy bezalkoholowe produkty marki Freixenet – nasi goście z pewnością to docenią! – podsumowuje Tomasz Potrzebowski.
Ekspozycje z jajami
Wielkanocne ekspozycje firmy Henkell Freixenet Polska właśnie stanęły w sklepach. I tym razem zdecydowanie wyróżniają się na tle konkurencji. Tzw. GIGANTy są nie tylko bardzo efektowne, ale i różnorodne, bo dopasowane do formatów sklepów. Ich bohaterem jest marka Mionetto, czyli nr 1 w Polsce w kategorii prosecco[1] oraz linia Freixenet, obejmująca bogatą reprezentację zarówno win spokojnych, jak i musujących.
– Kolejny raz udowadniamy, że obie marki są stworzone do świętowania i celebrowania małych i dużych momentów – tłumaczy Anna Pawłowska-Kruzińska, Szef Działu Rozwoju Biznesu i Komunikacji w firmie Henkell Freixenet Polska. – Wino to też synonim elegancji i dobrego smaku, dlatego tak doskonale sprawdza się w roli prezentu. Nasze ekspozycje mają za zadanie ułatwić świąteczne zakupy. Każdy znajdzie u nas swoje ulubione smaki i gotowe propozycje na prezent.
Wielkanocne ekspozycje marki Mionetto oraz Freixenet będą gościły w sklepach do połowy kwietnia br.
[1] Henkell Freixenet za NielsenIQ, Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska (Food) Sprzedaż wartościowa, Sprzedaż wolumenowa, w okresie skumulowanym w31 2022 – w30 2023, w kategorii: Wina musujące, segment Prosecco (z wyłączeniem Marek Własnych)